خبر بد برای اردوغان؛ اتحادیه اروپا بار دیگر با عضویت ترکیه مخالفت کرد
در واپسین روزهای سال ۲۰۲۱، شورای وزیران اتحادیه اروپا تصمیم گرفت مذاکرات عضویت ترکیه در این اتحادیه را همچنان مسدود نگه دارد.
اعضای شورای وزیران اتحادیه اروپا در آخرین نشست سال ۲۰۲۱ به اتفاق آراء توافق کردند به دلیل عدم پایبندی ترکیه به معیارها و اولویتهای اروپا، مذاکرات عضویت این کشور در اتحادیه همچنان مسدود بماند. در بیانیه پایانی این شورا ضمن اشاره به دوری فزاینده آنکارا از اتحادیه اروپا آمده است: «متاسفانه در چنین شرایطی بررسی باز یا بسته شدن سرفصلهای مذاکراتی عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا غیر ممکن است و شورا با آرای موافق تمام اعضاء به ایننتیجه رسیده است که توقف روند مذاکرات با ترکیه باید همچنان ادامه یابد.»
در این بیانیه به تداخل و تضاد سیاستهای خارجی ترکیه با اتحادیه در مسائل منطقهای از جمله لیبی اشاره و نقض پیمانهای گمرکی از سوی آنکارا مورد انتقاد اعضای شورا واقع شده است. در بیانیه شورای وزیران اتحادیه اروپا ضمن ابراز نگرانی از پسرفت فزاینده ترکیه در امور دموکراسی، حقوق بشر و حقوق پایه فردی، از رویکرد آنکارا در محدودیت آزادی بیان،اندیشه و همچنین عدم استقلال قوه قضائیه انتقاد شده است.
گفتنی است؛ روند مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا که از سال ۲۰۰۵ آغاز شده، به دلیل تخطی آنکارا از معیارهای این اتحادیه از ماه می۲۰۲۱ به وطور رسمی متوقف شده است. ترکیه در ۱۴ آوریل ۱۹۸۷ (۲۵ فروردین ۱۳۶۶) برای پیوستن به جامعه اروپا- اتحادیه اروپای بعدی- به طور رسمی درخواست داد. این کشور از ۱۲ دسامبر ۱۹۹۹ (۲۱ آذر ۱۳۷۸) به طور رسمی به عنوان نامزد عضویت در اتحادیه شناخته شد و مذاکرات برای الحاق ترکیه از ۳ اکتبر ۲۰۰۵ (۱۱ مهر ۱۳۸۴) آغاز شد و پیشبینی میشد روند عضویت کامل ترکیه یک دوره ۱۰ ساله به طول بینجامد؛ اما اکنون پس از ۱۶ سال از شروع مذاکرات و ۳۴ سال از درخواست رسمی ترکیه، همچنان عضو اتحادیه بودن آرزوی دور و درازی برای ترکیه مینماید.
تعطیلی بورس ترکیه
پس از سقوط ارزش لیر ترکیه به کمتر از 17 لیر در برابر دلار در مبادلات روز جمعه، بازار سهام ترکیه، انجام معاملات را متوقف کرد. لیر از ابتدای سال 2021 بیش از نیمی از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است. بورس ترکیه در بیانیهای اعلام کرد: «از ساعت 16:24 به وقت اسلامبول، مبادلات به صورت موقت در تمامی بازارهای سهام متوقف خواهد شد.»
ارزش لیر ترکیه در بحبوحه فشارهای رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور بر بانک مرکزی این کشور برای کم کردن هزینههای وام گیری برای تقویت رشد اقتصادی، سقوط کرده است. بانک مرکزی ترکیه در روز پنج شنبه اعلام کرد نرخ بهره را از 15 درصد به 14 درصد کاهش داده است. این اقدام در حالی صورت گرفت که نرخ تورم این کشور 21 درصد است. از ماه سپتامبر، بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره در این کشور را کاهش داده است. طی 2 سال گذشته، بانک مرکزی ترکیه با فروش دلار در بازار ارز مداخله کرده است. موسسه رتبه بندی اساند پی گلوبال اعلام کرد سیاستهای پولی دولت ترکیه به همراه سقوط چشمگیر ارزش لیر، نرخ تورم این کشور را تا اوایل سال 2022 به
30 درصد افزایش میدهد. این موسسه، رتبه اعتباری ترکیه را منفی کرده است.