مذاکرات وین؛ زیادهخواهی اروپاییها و ایستادگی ایران
سرویس سیاسی-
ادامه هفتمین دور مذاکرات هستهای بین ایران و 4+1 از روز پنجشنبه ۱۸ آذر در هتل کوبورگ شهر وین پایتخت اتریش در جریان است.
شبکه الجزیره به نقل از یک منبع نزدیک به هیئت مذاکرهکننده ایرانی در وین نوشت که مذاکرات رفع تحریمها با جدیت ادامه دارد و طرفها در حال بحث و بررسی پیشنویسهای ارائهشده از سوی ایران هستند. این منبع بدون ذکر نام خود گفت که سه کشور اروپایی مطالب و درخواستهای زیادهخواهانهای مطرح کردهاند که موجب کندی روند مذاکرات شده است.
وی تأکید کرد که هیئت ایرانی بهشدت در برابر فشار اروپاییها برای تحمیل مطالب خارج از توافق هستهای ایستاده است. منبع نزدیک به تیم مذاکرهکننده ایرانی در وین به تسنیم گفت: مواضع کشورهای اروپایی حتی زیادهخواهانهتر از طرف آمریکایی نیز بوده است. این منبع ادامه داد: در میان سه کشور اروپایی، رویکرد برخی از آنها حتی قبل از اینکه ایران پیشنهادات مکتوب خود را ارائه کند، غیرسازنده بوده است که تا به امروز ادامه دارد. اصرار بر این مواضع غیرسازنده توسط تیمهای اروپایی باعث ایجاد اختلافاتی بین اعضای 1+4 شده است.
تیم مذاکرهکننده ایران هفته گذشته پیشنهادات خود را در قالب دو پیشنویس مکتوب (با موضوع رفع تحریمها و موضوعات هستهای ایران) را به طرفهای مقابل ارائه و آنها را به ارائه نظرات و پیشنهاداتشان تشویق کرد.
در حالی که مثلث غربی- عربی- صهیونیستی از یکسو در حال کارشکنی و ایجاد اختلال در روند مذاکرات هستند و از سوی دیگر به اعمال فشار و تغییر موضع تاکتیکی و روانی روی آوردهاند اما ایستادگی و مقاومت تیم مذاکرهکننده ایران باعث شده تیمهای اروپایی علیرغم تداوم مواضع غیرسازنده به ضرورت بررسی متون پیشنهادی روی بیاورند و زمینه برای ورود به گفتوگوهای جزئیتر فراهم شود.
اشتباه در ترجمه یک خبر؛
هنوز هیچ توافقی
حاصل نشده است
عصر روز گذشته خبری با عنوان «توافق اولیه حاصل شد» در فضای مجازی انتشار یافت. این خبر به نقل از الجزیره مدعی شد که در گفتوگوهای وین توافق اولیهای حاصل شده است که شامل موضوعات هستهای است. بررسیها حاکی از آن است که خبر مزبور ناشی از سوءبرداشت بوده و در متن گفتوگو صرفاً به رفع برخی ابهامات در حوزه اقدامات هستهای آنهم در دور ششم ویناشاره شده است.
یک پایگاه خبری از منابع نزدیک به تیم مذاکرهکننده کسب اطلاع کرده که جمهوری اسلامی در دور جدید گفتوگوها، بخشهای مغایر برجام از متن دور ششم را حذف و برخی بخشهای ناقص آن را تکمیل کرده است. تاکنون نیز گفتوگوها بر روی متن ایران صورت گرفته و طبیعتاً بهمرورزمان با پیشرفتهایی همراه بوده است. این منبع آگاه افزود: خبر منتشرشده از مذاکرهکننده ارشد ایران در الجزیره به کار بر روی متون ارائهشده ایراناشاره داشته و همانطور که قبلاً گفته شده تا بر روی همهچیز توافق نشود هیچ توافقی صورت نگرفته است.
باقری: بعضی موضوعات حلنشده همچنان روی میز است
علی باقری، رئیسهیئت مذاکرهکننده ایران در وین دیروز شنبه در گفتوگو با پرس تی وی درباره اظهارات یک مقام اروپایی مبنی بر اینکه هشت مورد باز و اختلاف در پیشنویس قبلی وجود دارد و در پاسخ به این سؤال که الآن اختلافات موجود در مذاکرات جاری در وین در چه زمینههایی است؟ بیان کرد: در پیشنویسی که حاصل گفتوگوهای وین ۶ و بعد از ۶ دور گفتوگو است، چند موضوع اختلافی بین طرفین باقی ماند که نیازمند تصمیمگیری در سطح عالی داشت و اینها الآن هم حلنشده روی میز است. معاون سیاسی وزیر امور خارجه اضافه کرد: در طول گفتوگوهایی که از هشتم آذر شروع شد نگاه خودمان را درخصوص موضوعات مختلف گفتوگوها چه در بحث لغو تحریمها، اقدامات هستهای، راستی آزمایی و تضمینها و همینطور موارد دیگر بیان کردیم. برخی از این مسائل در طی گفتوگوهایی که چند روز گذشته انجام شد موردقبول طرف مقابل قرار گرفته و برخی مورد قبول طرف مقابل قرار نگرفته است.
وی بیان کرد: ما چند موضوع دیگر هم بهعنوان موضوعات اصلی خواهیم داشت که مجموعهای از این موضوعات که خیلی زیاد هم میتواند نباشد، محور اصلی برای گفتوگوهای جدی در سطح مقامات ارشد مذاکرهکننده ایران و کشورهای ۱+۴ را شکل خواهد داد.
نسبت به حصول توافق خوشبینم اما سادهاندیش نه!
باقری همچنین یادآور شد: این توافق و مذاکره طرف دیگری هم دارد، نگاه آنها، اولویت و رویکرد و جدیت و آمادگی آنها هم در این تأثیر میگذارد که آیا مذاکرات موفق میشود و با سرعت بیشتری به توافق میرسیم یا نه. ازآنجهتی که به طرف ایرانی مربوط میشود، من نسبت به حصول توافق خوشبینم، اما با توجه به سابقه ناخوشایندی که مردم ما از طرف مقابل دارند، قطعاً ما سادهاندیش نخواهیم بود.
رئیسهیئت مذاکرهکننده ایران عصر شنبه با مذاکرهکنندگان سه کشور اروپایی در هتل کوبورگ در نشستی به گفتوگو پرداخت.
همچنین دیروز یکشنبه نشستهایی به صورت دو و چندجانبه بین هیئتهای شرکتکننده در این مذاکرات برگزار شد.
اختلافات در مورد دامنه موضوعات مذاکره در وین
در حال کاهش است
باقری کنی درباره آخرین وضعیت مذاکرات وین که با هدف رفع تحریمها جریان دارد توضیح داد: ما دو مسئله اساسی داریم که به نظرم باید این دو را از هم تفکیک کنیم. یک مسئله اختلاف دیدگاه طرفین نسبت به موضوعاتی است که باید مذاکره شود. مسئله دیگر اختلاف موضع دو طرف درخصوص موضوعات مذاکره است. یعنی یکوقت مسئله این است که راجع به چند مسئله مذاکره کنیم که ممکن است بین طرفین اختلاف باشد. یک مسئله دیگر این است که مواضع دوطرف در مورد حیطه و دامنه موضوعاتی که به توافق رسیدیم چگونه است.
وی با بیان اینکه مواضع دو طرف باهم فاصله دارد و در موضوعات مختلف این فاصله متفاوت است افزود: اما نکتهای که در چند روز گذشته وجود داشت این بود که در مورد دامنه و حیطهای که موضوعات قابلمذاکره قابلطرح است در طول این چند روز با تعامل و نشستهایی که هم در سطح کارشناسی و هم در سطح مقامهای ارشد مذاکرهکننده برگزار شد رو به کاهش است و طرفین در حال رسیدن به یک جمعبندی مشخص در مورد دامنه و حیطه موضوعاتی که باید در دستور کار مذاکرات قرار گیرد هستند.
این دیپلمات کشورمان ادامه داد: به نظرم این یک پیشرفت بسیار خوبی است که اگر ما بتوانیم در همین دوره زمانی به یک جمعبندی در مورد دامنه و حیطه موضوعات قابلمذاکره برسیم موضوع اهمیت داری است چون ابتدا در این زمینه بین طرفین اختلاف وجود داشت.
وی در مصاحبه با ایرنا سپس اضافه کرد: در مورد موضوعات مورد مذاکره طبیعی است که طرفین باهم اختلاف داشتند و دارند. حتی در گفتوگوهایی که شش دور قبل در وین برگزار شد ما موارد متعددی را شاهد هستیم که بین طرفین اختلاف وجود داشته و این اختلافها در طول این مدت باقی ماند.
باقری گفت: اما چون دولت جدیدی در ایران سر کار آمد بدیهی بود که در مورد بعضی از موضوعات نگاه متفاوتی با دولت قبل داشت این موارد هم مطرح شد که در حال حاضر در تعاملی که میان دو طرف است در حال جمعبندی مشترک هستیم که موضوعات مورد اختلاف در یک چارچوبی در توافق دو طرف تدوین و تنظیم شود.
روایت نماینده روسیه درخصوص فضای مذاکرات وین
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین اتریش درخصوص روند مذاکرات جاری در این شهر توضیحاتی ارائه داد.
وی در این خصوص در توئیتی اعلام کرد: گفتوگوهای وین در حال انجام است. برای امروز تعدادی نشست در قالبهای مختلف برنامهریزی شده است. بسیاری از موضوعات باقیمانده همچنان در دستور کار قرار دارند، اما اکنون پس از وقفه هفته گذشته، به خوبی به آنها مطابق با هنجارها و قواعد دیپلماسی چندجانبه پرداخته میشود.
نماینده روسیه در مذاکرات وین دیروز هم از مثبت بودن فضای مذاکرات کنونی میان ایران و گروه ۱+۴ درباره رفع تحریمها علیه ایران خبر داد.
فضای مذاکرات در وین «مثبت» است
وی در پیامی در توئیتر نوشت: در کمال تعجب، برخی تحلیلگران و روزنامهنگاران اوضاع در مذاکرات وین را دراماتیک و «تقریباً بنبست» توصیف میکنند. در این مورد، اینطور نیست. پس از وقفهای، مذاکره کنندگان به کار دیپلماتیک عادی بازگشته و مذاکرات فشرده را ادامه دادند. فضا مثبت است.
تاکید وزیر خارجه آلمان
بر تسریع مذاکرات وین
«آنالنا بائربوک» وزیر خارجه جدید آلمان بامداد یکشنبه خواستار تسریع در روند مذاکرات وین درباره توافق هستهای ایران شد.
بائربوک در گفتوگوی کوتاهی با خبرنگاران پس از دیدار با وزرای خارجه کشورهای گروه ۷ مدعی شد: «در روزهای گذشته نشان داده شد که هیچ پیشرفتی نداریم زیرا به دلیل پیشنهاد دولت ایران، مذاکرات به شش ماه قبل بازگردانده شده است.»
به نوشته «رویترز»، وی با ادعای اینکه زمان در حال اتمام است، خواستار تسریع در روند گفتوگوهای گروه ۱+۴ با ایران در وین شد.
قدردانی اتحادیه اروپا
از حامی سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران!
«انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مذاکرهکننده ارشد این اتحادیه در مذاکرات رفع تحریمهای ایران در وین در پیامی توئیتری از حمایت کرهجنوبی از نقش اتحادیه اروپا در برنامه جامع اقدام مشترک، موسوم به برجام قدردانی کرد.
وی در این پیام توئیتری نوشت: «جمهوری کره، یکی از فعالترین کشورها در حفظ ساختار عدماشاعه است. از «جونگچویسو» معاون وزیر امور خارجه کره در حمایت مستمر از نقش اتحادیه اروپا در برجام قدردانی میکنیم.» این توئیت مورا در پاسخ به توئیت جونگ چویسو بوده است.
به گزارش فارس، وی در پیامی توئیتری نوشته بود: «واقعاً از تماس تلفنی با انریکه مورا و به روزرسانیها درباره تلاشها برای احیای برجام قدردانی میکنم. ما گفتوگوی عالی داشتیم و کره به تلاشهای دیپلماتیک بیوقفه ادامه میدهد. ما قاطعانه از دیپلماسی برای کنار هم آوردن گروهها و ادامه مذاکرات در وین حمایت میکنیم.»
بدهی کره جنوبی به ایران در ازای خرید میعانات گازی در دو بانک این کشور، مجموعاً به ارزش هفت میلیارد دلار است که از سپتامبر ۲۰۱۸ میلادی (شهریورماه ۱۳۹۷) به بهانه تحریمهای آمریکا پرداخت نشده و طی سالهای گذشته این پول توسط سئول بلوکه شده است.
پس از آنکه دولت آمریکا به ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» از برجام به صورت یکجانبه خارج شد و سیاست فشار حداکثری علیه ایران را در پیش گرفت، تمام کشورهایی که از ایران نفت میخریدند راتحت فشار قرار گرفته تا خرید نفت از ایران را به صفر برسانند.
کره جنوبی از جمله مشتریان نفت ایران بود که خرید نفت از تهران را به صفر رسانده و طبق خواسته دولت آمریکا، مانع از دستیابی ایران به منابع مالی خود در بانکهای این کشور شد.
اما سئول پا را فراتر گذاشت و در برههای از زمان به ایران اعلام کرد که بابت نگهداری داراییهای ایران در بانکهای این کشور، باید هزینه پرداخت شود.
تاکنون سفرهایی بین مقامات دو کشور انجام و رایزنیهایی صورت گرفته اما تا کنون نتیجه قابل توجهی در زمینه آزادسازی داراییهای بلوکه شده ایران حاصل نشده است.