kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۱۸۴۳
تاریخ انتشار : ۱۹ آذر ۱۴۰۰ - ۲۱:۳۰

استفان والت: آمریکا در جایگاه رهبری «نشست دموکراسی» نیست

به دنبال افتتاح اولین اجلاس مجازی برای به اصطلاح دموکراسی از سوی آمریکا، «استفان والت» استاد دانشگاه ‌هاروارد و نظریه‌پرداز آمریکایی در یادداشتی برای پایگاه فارن پالیسی نوشت «آمریکا دیگر در جایگاهی نیست که نشست دموکراسی را رهبری کند.»


«جوبایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا دو روز گذشته میزبان نشست مجازی با موضوع «اجلاس رهبران جهان برای دموکراسی» بود که اهدافش دفاع در برابر اقتدارگرایی، مبارزه با فساد و پیشبرد حقوق بشر عنوان شده است. آمریکایی‌ها می‌گویند از 100 کشور جهان میهمانانی در این نشست حضور داشتند. آمریکا در حالی میزبان نشست دموکراسی بود که بر اساس نظرسنجی جدید موسسه «پیو» اکثریت مردم 17 کشور دنیا معتقدند مدل دمکراسی آمریکایی مدل مناسبی برای حکمرانی نیست. نکته قابل‌توجه آنکه 73درصد از خود مردم آمریکا نیز چنین اعتقادی دارند.
بر اساس این نظرسنجی 71 درصد مردم کانادا،
57 درصد مردم آلمان، 73 درصد مردم کره جنوبی،
74 درصد مردم ژاپن و 58 درصد مردم انگلیس نیز عقیده دارند مدل دموکراسی آمریکا مناسب نیست. این اجلاس با چالش‌ها و انتقادات گسترده‌ای در داخل و بیرون آمریکا مواجه شد. برخی از کشورهای بزرگ در این نشست دعوت نشدند و بسیاری از کشورها که وضعیت چالش برانگیزی دارند از میهمانان بودند. مثلا «جو بایدن» با دعوت از تایوان برای شرکت در این مراسم خشم دولت چین را برانگیخت. از سوی دیگر دولت چین و دولت روسیه نیز به این کنفرانس دعوت نشده بودند. سفرای روسیه و چین در همین رابطه در یک یادداشت مشترک اعلام کردند اینکه آمریکا به خود اجازه می‌دهد که تعیین کند کدام کشور دموکراتیک است و کدام کشور واجد شرایط نیست، میراث برجای مانده از «فضای حاکم بر جنگ سرد» است.
در داخل آمریکا نیز«استفان والت» با انتشار یادداشتی در «فارین پالیسی» از میزبانی آمریکا در این نشست انتقاد کرد: «هیچ مشکلی با این وجود ندارد که بخواهید نشستی برای دموکراسی برگزار کنید و شاید در شرایط حال حاضر یک نیاز فوری نیز برای آن احساس شود، اما هنوز مشخص نیست هدف پشت تشکیل این گردهمایی چیست، آیا قرار است نتایج ملموسی به همراه داشته باشد یا تنها یک مذاکره و دورهمی باشد که در نهایتش بیانیه‌ای صادر شود و محتوی کمی داشته باشد؟ این سؤال مهمی است که باید به آن پاسخ داده شود.»
به گزارش باشگاه خبرنگاران در ادامه این یادداشت آمده: «متأسفانه آمریکا در حال حاضر در جایگاهی نیست که بتواند چنین نشستی را رهبری کند. پیش از انتخابات آمریکا واحد اطلاعات اقتصادی، این کشور را در رده کشور‌های دارای دموکراسی معیوب قرار‌داد. همچنان یکی از دو حزب اصلی آمریکا نتایج انتخابات این کشور را نپذیرفته است و برخی از جمهوری‌خواهان حمله به کنگره این کشور را لاپوشانی می‌کنند. اگر در تلاش برای رهبری دموکراتیک باشیم، چنین مسائلی در تناقض با آن است... علاوه‌بر تمام این‌ها، لیست کشور‌هایی که باید در این نشست شرکت کنند کاملاً خودسرانه و ناسازگار انتخاب شده‌اند. من متوجه نمی‌شوم که چرا مجارستان با داشتن رتبه‌ای بهتر در این نشست دعوت نشده، اما جمهوری کنگو که رتبه پایینی دارد در لیست شرکت‌کنندگان قرار دارد». استفان والت می‌افزاید: «برگزاری این نشست هم نشان‌دهنده دو مشکل تکرارشونده در سیاست خارجی آمریکا است: «ناتوانی در تعیین اولویت‌های روشن و پایبندی به آنها و تمایل به وضع اهداف بلندپروازانه و ناتوانی در اجرایی کردن آنها.».
دموکراسی رو به افول
در این نشست بایدن و معاونش «کاملاهریس» هر دو به افول دموکراسی در آمریکا اذعان کردند. بایدن در سخنرانی خود به مطالعاتی اشاره کرد که نشان دادند آزادی در سطح جهان اکنون برای پانزدهمین سال متوالی در وضعیت پسرفت قرار داشته و بیش از نیمی از همه کشورهای دموکراتیک جهان افول دموکراسی را در یک دهه گذشته تجربه کرده‌اند. او تصدیق کرد یکی از کشورهایی که این افول دموکراسی را تجربه کرده کشور خود او یعنی آمریکا است.معاون رئیس‌جمهوری آمریکا نیز در این نشست گفت:
« دموکراسی رو به افول است و از کنگره این کشور خواست دسترسی شهروندان به صندوق‌های رای را افزایش دهد.»