با وجود فشار بایدن برای افزایش تولید نفت
اوپک تسلیم فشار آمریکا نشد
با وجود فشار بایدن برای عرضه نفت بیشتر، اوپک تسلیم نشد و سیاست نفتی خود را تغییر نداد و قرار شد مطابق سیاست گذشته عمل شود.
به گزارش راشاتودی، اوپک و هم پیمانانش موسوم به اوپک پلاس، تصمیم گرفتند سیاستهای عرضه نفت را که پیش از این داشت ادامه دهند و در ماه ژانویه نیز عرضه نفت خود را 400 هزار بشکه در روز افزایش خواهند داد. این درحالی است که آمریکا بارها از اوپک خواسته بود که میزان عرضه نفت را بیشتر کند. این تصمیم اوپک با وجود نگرانیها درباره شیوع ویروس تازه جهش یافته اومیکرون و نیز آزادسازی ذخایر نفت توسط آمریکا انجام میشود.
گروه اوپک پلاس در بیانیهای اعلام کردند: «این اجلاس همچنان باز است به این معنی که هر زمان لازم باشد و شرایط تغییر کند، تصمیم فوری درباره میزان عرضه اتخاد میشود.»
منابع آگاه به رویترز گفتند: «اعضا، گزینههای دیگر نیز داشتند از جمله، افزایش عرضه نفت را متوقف کنند یا کمتر از میزانی که ماهانه افزایش میدهند، افزایش دهند.» گزارشها، حاکی است پس از تصمیم اوپک قیمت نفت برنت و نفت آمریکا در بازار اندکی افزایش یافت.
ایالات آمریکا بارها اوپک پلاس را تحت فشار قرارداده بود که به دلیل بالا رفتن قیمت بنزین در آمریکا، عرضه نفت را افزایش دهند. آمریکا حتی به همراه متحدانش سعی کرد از آزادسازی یکجای ذخایر نفتی به عنوان اهرم فشار برای کاهش قیمت بازار نفت استفاده کند. جو بایدن رئیسجمهور آمریکا هفته گذشته سعی کرد چند کشور چین، هند، ژاپن و کره جنوبی را با خود همراه کند تا یکجا ذخایر نفت خود را برای کاهش قیمت بازار آزاد کنند.
در این میان اوپک پلاس گفته است که این نگرانی وجود دارد که پاندمی کرونا یک بار دیگر تقاضا در بازار را کاهش دهد. بر اساس این گزارش، قیمت بازار جهانی دیروز با یک دلار و 61 سنت
افزایش در قیمت نفت برنت و یک دلار و 81 سنت افزایش در قیمت نفت وست تگزاس آمریکا بسته شده است.
اهمیت نفت و گاز تا 2045
همچنین طبق گزارش سازمان اوپک، نفت و گاز طبیعی با وجود کاهش رشد مصرف تا سال 2045 میلادی، همچنان بزرگترین منبع مصرف انرژی در جهان محسوب میشود و انرژیهای تجدیدپذیر رفته رفته سهم بیشتری نسبت به گذشته از سبد مصرف انرژی را از آن خود میکند.
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس با عنوان «بررسی رویکردهای مختلف به توسعه صنعت پتروپالایشگاهی در کشور»، برای مقایسه تمام مصارف انرژی با یکدیگر از واحد معادل مصرف یک میلیون بشکه نفت در روز استفاده شده است. مصارف انرژی دنیا از منابع مختلف از جمله زغال سنگ، گاز طبیعی، هستهای، برق آبی، انرژیهای تجدیدپذیر بادی و خورشیدی، بیوسوختها و نفت در سال 1990 میلادی تقریباً معادل 164 میلیون بشکه نفت در روز بوده که این مقدار در سال 2018 میلادی به حدود 268 میلیون بشکه نفت در روز رسیده است.
تمامی منابع انرژی از سال 1990 میلادی تا سال 2018 رشد مصرف را نشان میدهند اما رشد مصرف بعضی از منابع در30 سال اخیر از سرعت رشد مصرف نفت بیشتر بوده است. مصرف نفت از سال 1990 تا 2018 میلادی حدود 23 میلیون بشکه نفت در روز افزایش یافته است درحالیکه ذغال سنگ و گاز طبیعی هر یک حدود30 میلیون بشکه معادل نفت در روز رشد مصرف داشتهاند.
عمده رشد مصرف انرژی در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر نظیر انرژی بادی و خورشیدی خواهد بود. این منابع انرژی با رشد سالیانه 6.6 درصد حدود 25 میلیون و 400 هزار بشکه در روز معادل نفت تا سال 2045 میلادی رشد خواهد کرد. البته مصرف نفت هم تا سال 2045 میلادی هشت میلیون و 500 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
همچنین رشد مصرف گاز طبیعی تا سال 2045 میلادی نیز حدود 24 میلیون و 300 هزار بشکه در روز معادل نفت خواهد بود و از طرفی رشد مصرف زغال سنگ در سالهای آینده مطابق با توافق نامه پاریس متوقف خواهد شد و تا سال 2045 میلادی مصرف آن معادل شش میلیون و 100 هزار بشکه نفت در روز، کاهش خواهد یافت.