الگوی کشت سازگار با زایندهرود در استان اصفهان نهایی شد
علیمراد اکبری در گفتوگو با برنامه گفتوگوی ویژه خبری با بیان اینکه الگوی کشت کشور آماده و فاز نخست آن در پاییز وارد مرحله عملیاتی شده است، افزود: این الگو در چهار سناریو از جمله سناریوهای کم آبی شدید، کم آبی متوسط، کم آبی خفیف و نرمال آماده شده است.
او با اشاره به اینکه برای اجرای الگوی کشت، الزاماتی از جمله منابع مالی، همکاری همه دستگاهها و سازمانها و مسئولان استان و کشور لازم است، اضافه کرد: الگوی کشت در استان اصفهان، سازگار با شرایط حوزه زایندهرود آماده شده و وزارتخانه هم آماده اجرای این الگو است مشروط بر اینکه الزامات آن تامین شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره آب مصرفی بخش کشاورزی گفت: حدود پنج سال پیش 35 محصول با سطح پوشش بالای
85 درصد و تولید حدود 90 درصد را در برنامه عملیات میدانی قرار دادیم تا آب را در داخل مزارع، اندازه گیری کنیم. اکنون حدود
34 محصول به پایان رسیده و فقط یک محصول باقی مانده است که پس از آن, نتیجه بررسیها منتشر میشود.
اکبری با بیان اینکه مصرف آب کشاورزی، 69 میلیارد متر مکعب بوده است، افزود: اگر میزان آب کشور حدود 110 تا 115 میلیارد متر مکعب باشد حدود 65 درصد میشود. در اصفهان تاکنون حدود 2100 هکتار
گلخانه را که یکی از مصادیق بهینه کردن مصرف آب است، اجرا کردیم که حدود 1100 هکتار از آن در حوزه زایندهرود است.
وی گفت: در توسعه کشت نشایی در صیفی و سبزی حدود
سه هزار هکتار و توسعه کشت ارقام میان رس و زودرس، حدود
پنج هزار هکتار است. برای تامین غدههای سیب زمینی زودرس حدود 1500 هکتار و کشت زعفران را در حوزه زایندهرود به حدود یک هزار هکتار توسعه دادیم که گیاه کم آب بر و کشت گیاهان دارویی هم حدود سه هزار هکتار است.
بارگذاری زیاد در زایندهرود
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور آب و خاک افزود: درحوضه زایندهرود تاکنون 50 هزار هکتار سیستمهای مدرن آبیاری انجام شده و راندمان آبیاری بالای 70 درصد است. متوسط راندمان آبیاری در کشور ما 45 درصد است که این شرایط با مشارکت مردم منطقه و بهره برداران محقق شده است.
اکبری ادامه داد: آبیاری مدرن را در جایی میتوان انجام داد که آب پایدار داشته باشد و ما در سد زایندهرود آب پایدار یا منابع آب کامل نداریم و توسعه سیستمهای مدرن در جاهایی که آب پایدار وجود ندارد امکانپذیر نیست بنابراین به سمت تسطیح لیزری، تجهیز و نوسازی، انتقال آب با لوله و شبکههای کم فشار رفتیم.
وی افزود: الان در کل پروژهها سالانه قسمتی از منابع خودمان را برای ارزیابی پروژهها به صورت موردی در داخل مزرعه هزینه میکنیم و آنچه که اتفاق افتاده موجب شده که کارآیی آبیاری را به طور متوسط در سیستمهای مدرن آبیاری از 45 درصد تا
75 درصد برسانیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور آب و خاک خاطر نشان کرد: بارگذاری بیش از حد در دهههای گذشته در موضوع حوضه زایندهرود برای آب شرب و صنعت موجب شده که فشار مضاعفی به بخش کشاورزی وارد شود یعنی صنایعی که در حاشیه زایندهرود مستقر شدهاند طبیعتاً جای آنها اینجا نبوده است که مسئولان استانی باید مدیریت کنند تا این وضع توسعه پیدا نکند.