با خورشید انقلاب(خاطراتی از رهبر معظم انقلاب)
ویژگیهای کتابخوانی رهبر انقلاب
از خصوصيات حضرت آقا در كتابخواني، مداومت است. گذشته از مطالعات كاري در مورد موضوعات اساسي كشور، ايشان نوعاً شبها پيش از خواب مطالعه ميكنند؛ يك مطالعه سبك. اين غير از مطالعه سنگيني است كه براي درس خارج فقه يا ايراد يك سخنراني ميكنند. مطالعه آخر شب براي ايشان در واقع براي رفع خستگي و بهعنوان تفريح ذهني مطرح است. البته مطالعه سبك ايشان جزو مطالعات سنگين ماهاست! در اين زمينه من خاطرهاي از ايشان دارم كه خيلي جالب است.
كتابي چاپ شد به نام «مهدوينامه» و مجموعه مقالاتي بود كه به استاد ما دكتر يحيي مهدوي تقديم شده بود. به جهت علاقهاي كه من به دكتر مهدوي داشتم، يك نسخه از اين كتاب را بردم و به آقا تقديم كردم. خودم هم در اين كتاب دوتا مقاله داشتم. يكي در معرفي شخصيت مهدوي و يكي هم يك مقاله علمي در فلسفه لايبنيتس. بقيه مقالات آن مجموعه هم بيشتر پيرامون فلسفه غربي بود. پيشنهاد اين كتاب هم از خود من بود كه بعداً استادان و برخي دوستان ديگر دنبال كرده بودند و بعد از چند سال اين كتاب حدوداً پانصد صفحهاي منتشر شده بود. به هر حال من يك نسخه را به ايشان دادم. طولي نكشيد كه دوباره خدمتشان رسيدم؛ شايد يك ماه بعد. ايشان فرمودند: «اين كتاب را كه به من داده بودي، همهاش را خواندم!» من حيرت كردم كه من خودم با اينکه پيشنهاد تأليف اين كتاب را داده بودم و در آن مقاله هم داشتم، يك پنجم آن كتاب را هم مجال نكردهام بخوانم اما ايشان با اينهمه گرفتاري چگونه اين كتاب را كه اصلاً به حوزه كاريشان هم ارتباط ندارد، خواندهاند! اين نشاندهنده تسلط ايشان به مطالعه و علاقه ايشان به حوزههاي مختلف فكري و فرهنگي است.
چنانكه گفتم اين غير از مطالعههايي است كه ايشان به اعتبار مسئوليتشان در نظام و جايگاهشان بهعنوان رهبر و مرجع دارند. چون گزارشهاي مربوط به عالم سياست و چيزهايي كه از مجلات مهم دنيا استخراج ميشود و در اختيارشان قرار ميگيرد يا كتابهاي مهمي كه در زمينه مسائل سياست كلي جهان و انقلاب نوشته ميشود كه جنبه راهبردي دارد هم از ديگر حوزههاي مطالعاتي ايشان بهشمار ميآيد كه حسابشان جداست...
بنابراين ايشان متنوع ميخوانند و البته زياد؛ در عين حال همه اينها را هم در يك منظومه حساب شده جا ميدهند. اينطور نيست كه نشسته باشند تا هر كتابي كه برسد، فيسبيلالله بخوانند تا وقتشان پر شود!
یادداشتنویسی در حاشیه کتاب
يكي ديگر از خصوصيات ايشان در كتابخواني، كتابخواني فعال است. يعني موقع مطالعه، مطالبي را در حاشيه كتاب يادداشت ميكنند (مرحوم شهيد مطهري هم همين روش را داشتند كه نمونه آن حاشيههاي ايشان بر ديوان حافظ است). بعد از اينکه ايشان كتابي را خواندند، دفتر ايشان آن را مشخص ميكند و يادداشتهاي ايشان را بر اين كتابها ثبت و ضبط
ميكنند. يكبار كه من خدمتشان رفتم، گفتم: «تازگيها من كتابي خواندهام به نام «نامههايي از لندن» از تقيزاده كه به كوشش ايرج افشار و حدوداً ده، پانزده سال پيش چاپ شده. اين كتاب واقعاًً خواندني است.» بعد كتاب خودم را كه برده بودم، به ايشان دادم و گفتم شما اين را بخوانيد. ايشان گفتند: «من اگر كتاب شما را بگيرم، نميتوانم پس بدهم؛ چون من در حاشيه آن يادداشت ميكنم و اين كتابها را دفتر ما اينجا نگه ميدارد.» گفتم: «حالا شما بخوانيد؛ مشكلي نيست!» كتاب را دادم. بعد از مدتي كه كتاب به من برنگشت، ايشان لطف كردند و تصويري از آن صفحاتي كه من خودم ياداشت كرده بودم را براي من فرستادند. البته فكر ميكنم بعضي از يادداشتهاي ايشان هم با يادداشتهاي من همراه بود كه من الان در كتابخانه خودم دارم.
* دکتر حداد عادل - ماهنامه امتداد- ویژهنامه رهبری