اعلام نتایج نهایی انتخابات پارلمانی عراق / منتقدان: تقلب قطعی است، نتایج را نمیپذیریم
سرویس خارجی-
بالاخره نتایج نهایی انتخابات پارلمانی عراق اعلام شد و تغییر چندانی در تعداد کرسیهای احزاب ایجاد نشد. شورای هیئت هماهنگی شیعیان عراق اما تأکید کرده که «تخلفات بزرگی صورت گرفته» و این شورا نتایج را نمیپذیرد.
پس از آنکه کمیساریای عالی انتخابات عراق، نتایج شمارش آراء انتخابات پنجم پارلمان عراق و اسامی نمایندگان پیروز را شب یکشنبه اعلام کرد، رسانههای عراقی نیز با استناد به گرایشهای هر یک از نمایندگان پیروز در این انتخابات و حضور آنها در فهرستهای مختلف انتخاباتی، جزئیاتی از شمار کرسیهایی که به هر یک از ائتلافها و احزاب سیاسی رسیده است، منتشر کردند که اغلب آنها، به صورت دقیق نحوه توزیع ۳۲۹ کرسی پارلمانی میان ائتلافها و احزاب سیاسی و افراد مستقل را نشان نمیدهد.
اما از آخرین خبرهای رسانههای مختلف عراقی میتوان نتایج را این چنین اعلام کرد: جریان صدر به رهبری «مقتدی الصدر»: ۷۳ کرسی؛ افراد مستقل:
۳۸ کرسی؛ ائتلاف تقدم به ریاست «محمد الحلبوسی»: ۳۸ کرسی؛ ائتلاف دولهًْ القانون به ریاست «نوری المالکی»: ۳۵ کرسی؛ حزب دموکرات کردستان عراق به ریاست «مسعود بارزانی»: ۳۳ کرسی؛ ائتلاف الفتح به ریاست «هادی العامری»: ۱۶ کرسی؛ تحالف کردستان (حاصل همپیمانی حزب اتحادیه میهنی کردستان و حرکهًْ التغییر): ۱۶ کرسی؛ ائتلاف عزم به ریاست «خمیس الخنجر»:
۱۲ کرسی؛ حرکت امتداد به ریاست «علاء الرکابی» برخاسته از تظاهراتهای اکتبر سال ۲۰۲۰: ۹ کرسی؛ حرکة الجیل الجدید به ریاست «شاسوار عبدالواحد»: ۹ کرسی؛ اشراقهًْ کانون: ۶ کرسی؛ ائتلاف العقد الوطنی به ریاست «فالح الفیاض»: ۵ کرسی؛ تحالف قُوی الدولهًْ (جریان حکمت ملی به ریاست «عمار الحکیم»+ ائتلاف النصر به ریاست «حیدر العبادی»): ۵ کرسی و...
واکنشها
هیئت هماهنگی شیعیان عراق موسوم به «چارچوب هماهنگی» که شامل احزاب و گروههای شیعه است، در رد نتایج انتخابات این کشور بیانیه منتشر کرد. این هیئت گفته است: «از کمیساریای انتخابات انتظار داشتیم، تخلفات بزرگی را تصحیح کند که در جریان و پس از شمارش آراء و اعلام نتایج صورت گرفت.» این نهاد تأکید کرد: «پس از اینکه کمیساریای انتخابات اصرار کرد که نتایج آرائی که مورد شکایت قرار گرفت، صحیح است، ما نیز مخالفت کامل خود را با نتایج این انتخابات اعلام میکنیم.» این هیئت افزوده که دستان خارجی نتیجه انتخابات را ملعبه خود قراردادند و این درحالی بود که دولت «مصطفی الکاظمی» نیز بر این روند اشراف داشت. این رخدادها باعث به لبه پرتگاه رفتن عراق میشود.
پیشتر نوری المالکی نیز از کمیساریای عالی انتخابات خواسته بود تا موارد «اجحاف و اختلال» در نتایج انتخابات رسیدگی کند. «محمود الحیانی» عضو و نامزد ائتلاف الفتح در انتخابات زودهنگام پارلمانی ۲۰۲۱ عراق نتایج اعلام شده از سوی کمیساریای عالی انتخابات عراق را کودتا علیه ساز و کار سیاسی دانست. «ضحی القیصر» دیگر نماینده سابق پارلمان عراق و نامزد انتخابات فعلی نیز در واکنش به اعلام نتایج از سوی کمیساریای عالی انتخابات گفت که این نتایج کاملا برخلاف چیزی است که در برگههای رأی نوشته شده است. «محمد البلداوی» عضو ائتلاف الفتح نیز گفت که ایادی آمریکا، انگلیس، فرانسه و امارات در مخدوشکردن انتخابات عراق نقش داشتند.
مقتدی صدر: نتایج را میپذیرم
«مقتدی الصدر» که جریان تحت رهبریاش با
۷۳ کرسی در صدر قرار گرفته است، دیروز با انتشار توئیتی اعلام کرد که نتایج اعلامی را میپذیرد. به گزارش فارس، وی نوشت: «پس از آنکه برای ما روشن شد که «فراکسیون صدر»، «فراکسیون بزرگتر» از نظر انتخاباتی و مردمی است -که این همه در برابر چشم خداوند و از لطف و نعمت اوست- و ما از کسانی نبودیم که ملت به آنها پشت کرد، برای همپیمانی ملی و نه طائفهای، مذهبی و نژادی، تحت خیمه اصلاح و طبق آرمانهای ملت برای تشکیل دولتی خدمتگزار و شفاف تلاش خواهیم کرد. دولتی که برای حمایت از وطن، امنیت، حاکمیت و عزت مردم، منافع شخصی، حزبی،گروهی، طائفهای یا نژادی را بر منافع عموم مردم عراق ترجیح نمیدهد.» رهبر جریان صدر عراق همچنین تأکید کرد که آمریکا باید با دولت آینده این کشور مانند یک حکومت دارای حاکمیت کامل رفتار کند. او خاطر نشان کرد: «ما عراقی هستیم... نه شرقی هستیم، نه غربی... میخواهیم با صلح زندگی کنیم... به هر چیزی که مخالف این باشد، پاسخ مناسبی خواهیم داد.»
ائتلافها
روزنامه العربی الجدید در گزارشی به نقل از منابع سیاسی در بغداد خبر داد که نوری المالکی میکوشد با ایجاد ائتلافی متشکل از ائتلاف دولت قانون، فتح، العقد الوطنی، نیروهای حکومت ملی، بابلیون و چند تشکل سیاسی دیگر که هر کدام یک یا دو کرسی به دست آوردهاند فراکسیونی از ۹۰ کرسی تشکیل دهد. روزنامه العربی الجدید در گزارشی به نقل از منابع سیاسی در بغداد خبر داد که نوری المالکی میکوشد با ایجاد ائتلافی از ائتلاف دولت قانون (۳۸ کرسی)، فتح (۲۰ کرسی)، العقد الوطنی (فالح الفیاض، ۶ کرسی)، نیروهای حکومت ملی
(۶ کرسی)، بابلیون (۴ کرسی)، و چند تشکل سیاسی دیگر که هر کدام یک یا دو کرسی به دست آوردهاند فراکسیونی از ۹۰ کرسی تشکیل دهد.
بر اساس این گزارش، یک مسئول بلند پایه در دفتر سیاسی حزب الدعوه (جریان مالکی) که نخواسته نامش فاش شود، گفته که این فراکسیون جدید تا چند روز آینده نهایی خواهد شد و همه تشکلهای شیعی به جز جریان صدر در آن حضور خواهند داشت، او افزود که اگر صدر بخواهد میتواند به برای تشکیل دولت ائتلافی به این فراکسیون بپیوندد. این منبع همچنین با بیان اینکه تماسهایی از کشورهای همسایه عراق نیز برای کمک به پیشبرد این طرح انجام شده، تصریح کرد: نامزد پیشنهادی این فراکسیون برای نخستوزیری، نوری المالکی است.
برخی خبرها نیز حاکی از آن است که محمد الحلبوسی رئیسائتلاف تقدم و رئیسپارلمان عراق باهادی العامری رئیسائتلاف فتح دیدار کرده است. این در حالی است که رئیسائتلاف التقدم دو شب پیش نیز به دیدار عمار حکیم رهبر جریان حکمت ملی رفته و با او رایزنی کرده بود. شاید بتوان گفت، الحلبوسی در پی یافتن راهی برای ایجاد ائتلاف با العامری و حکیم است تا بتواند از این طریق فراکسیون حداکثری را در پارلمان جدید عراق تشکیل دهد.