دیوان کیفری بینالمللی، تحقیقات درباره جنایت نظامیان آمریکا در افغانستان را کنار گذاشت
آمریکا در طول 20 سال گذشته و بعد از اشغال نظامی افغانستان و عراق به بهانه حملات 11 سپتامبر به گفته «برنی سندرز» سناتور برجسته دموکرات «900 هزار نفر » را در این دو کشور به خاک و خون کشیده است. دولتهای آمریکا تا کنون درباره جنایتهای سربازان خود دراین دو کشور پاسخگو نبودهاند. از سوی دیگر و علیرغم ارتکاب جنایات مختلف و نقض حقوق بشر طی دو دهه اشغال افغانستان توسط نظامیان آمریکایی، دیوان کیفری بینالمللی اعلام کرده است قصد ندارد درباره جنایات جنگی آمریکا در افغانستان تحقیق بکند. بهانه دیوان برای عدم رسیدگی به جنایتهای آمریکا در افغانستان تسلط طالبان بر این کشور است!!.«کریم خان» یکی از دادستانهای این نهاد قضائی جهانی شامگاه دوشنبه (به وقت ایران) اعلام کرد بهدنبال گرفتن حکم تایید برای ازسرگیری تحقیقات حول جرائم جنگی در افغانستان توسط طالبان و دیگر گروههای شبهنظامی در این کشور است اما این تحقیقات شامل جنایات آمریکاییها نمیشود. به نوشته خبرگزاری «رویترز»، این درخواست به بهانه بازگشت طالبان به قدرت پس از تسلط یافتن بر افغانستان در پی فرار نظامیان آمریکایی طراحی شده و برای تایید به قضات دیوان کیفری بینالمللی ارسال شده است. پیش از این دادستانهای این دادگاه، تحقیقاتی را درباره جنایات جنگی نظامیان آمریکایی و نیروهای امنیتی دولتی افغانستان انجام داده بودند اما «کریم خان» اکنون میگوید قصد دارد به دلیل نبود امکانات و عدم دسترسی کافی به اطلاعات، آن مسئله را از اولویت خارج کند.بر اساس این گزارش، فعالان حقوق بشری در افغانستان به این اقدام دادستان دیوان کیفری بینالمللی اعتراض کرده و آن را توهینی به هزاران قربانی جنایات نیروهای آمریکایی، ناتو و دولت کابل» در حق مردم این کشور دانستند. این دادگاه سال گذشته و بعد از حدود 15 سال بالاخره تحقیقات درباره جنایات جنگی نظامیان خارجی در افغانستان را به شکل کامل آغاز کرد اما به درخواست دولت وقت کابل و حمایت آمریکا، این تحقیقات متوقف شد.
«کریم خان» در بیانیه خود مدعی شده است سقوط دولت پیشین افغانستان توسط طالبان، شرایط را به کلی تغییر داده و گویا به همین دلیل تمرکز تحقیقات حول جنایات جنگی از آمریکا به طالبان منحرف شده است.این در حالی است که در جدیدترین نمونه از جنایات غیرانسانی نظامیان آمریکا در افغانستان، در تاریخ یکشنبه هفتم شهریور یک هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی به خانهای در منطقه خواجه بوغرا در منطقه پانزدهم پلیس کابل حمله کرد که در نتیجه آن ۱۰ تن از اعضای یک خانواده کشته شدند.
استقبال آمریکا
به دنبال اعلام این خبر «جالینا پورتر» معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت دولت آمریکا از تصمیم دادگاه جنایی بینالمللی درباره تمرکز تحقیقات بر روی طالبان و داعش خوراسان استقبال میکند. وی در پاسخ به این پرسش که آیا واشنگتن از تصمیم دادستان دادگاه جنایی بینالمللی درباره تمرکز بر روی طالبان و داعش خوراسان در افغانستان استقبال میکند، گفت: «آنچه من میتوانم در این رابطه بگویم این است که ما از بیانیه دفتر دادستانی دادگاه جنایی مبنی بر اینکه از مجوز قضایی خود برای آغاز تحقیقات در افغانستان با اولویت بررسی جنایات طالبان و داعش خوراسان استفاده خواهد کرد، استقبال میکنیم».وی با تکرار ادعاهای همیشگی آمریکا ادامه داد:« ما عمیقا نگران وضعیت کنونی حقوق بشر در افغانستان هستیم و این شامل این جنایات نیز میشود و مطمئناً از تلاشها برای رسیدگی به این وضعیت استقبال میکنیم».
واکنش دیدهبان حقوق بشر
مسئول بخش آسیایی دیدهبان حقوق بشر در واکنش به این اقدام دیوان کیفری بینالمللی نادیده گرفتن جنایات نظامیان آمریکایی در افغانستان توسط این دادگاه را منزجرکننده خواند و خواستار پاسخگو قرار گرفتن این نیروها شد. به گزارش تسنیم «پاتریشیا گاسمن» با انتقاد از عدم بررسی اتهامات درباره جنایات نظامیان آمریکایی و ناتو در افغانستان به «آسوشیتدپرس» گفت:« معافیت از مجازات برای این جرایم و جرایمی که نظامیان دولت سابق افغانستان مرتکب شدهاند خود یکی از دلایلی است که ما امروز در وضعیت کنونی در افغانستان قرار داریم».