kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۵۹۹۴
تاریخ انتشار : ۲۶ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۰:۱۷

استفاده بهینه از بارش و آب دریا، 2 راهکار مقابله با کم‌آبی

 


در حالی که 60 درصد مخزن سد لتیان خالی است، کارشناسان استفاده بهینه از بارش‌ها و آب دریا را دو راهکار مقابله با کم آبی می‌دانند.
به گزارش خبرگزاری‌ها، 60 درصد سد لتیان خالی از آب است. این در حالی است که علی‌اکبر محرابیان؛ وزیر نیرو چند روز پیش گفت که از سه چهارم بارش‌ها در ایران استفاده نمی‌شود. همچنین درباره استفاده از آب دریا و آب‌های ژرف سخن گفت.
برخی کارشناسان گفتند که اگر منشأ کم‌بارشی کشور، تخلیه ابرها در اروپا و ترکیه باشد، با تامین پایدار آب در ایران از دریا و بارش‌های موجود، تنش آبی در کشور پایان یافته و غربی‌ها هم از کار خود دست برمی‌دارند.
محمد شهریاری؛ مدیر تأسیسات آبی و برق آبی شرکت آب منطقه‌ای تهران گفت: در حال حاضر در تمامی پنج سد تأمین آب تهران در مجموع
532 میلیون مترمکعب آب داریم که در مقایسه با 865 میلیون مترمکعب ذخایر سدهای تهران در روز مشابه سال گذشته، با کاهش 332 میلیون مترمکعبی ذخایر آب تهران مواجه شده‌ایم؛ یعنی به اندازه
دو برابر مخزن سد امیرکبیر، کاهش منابع آبی در انتهای سال آبی داریم.
همچنین محمدرضا بختیاری؛ مدیرعامل آب و فاضلاب استان تهران در گفت‌و‌گو با ایسنا با‌ اشاره به کاهش ۳۷ درصدی بارش‌ها و کسری۳۸۰ میلیون مترمکعبی مخازن سدهای استان تهران گفت: استان تهران تنها استانی است که به هیچ عنوان قطع آب به‌صورت برنامه‌ریزی شده نداشته و جمعیت حدود ۱۷ میلیون نفر را بی‌وقفه آب‌رسانی کرده و قطع آب پراکنده در برخی نقاط استان ناشی از قطع برق بوده است.
با وجود اینکه وزیر نیرو بر استفاده از آب‌های ژرف اصرار دارد و به تجربه کشورهای پیشرفته در این زمینه‌ اشاره می‌کند اما شبکه تشکل‌های مردم نهاد محیط‌زیست و منابع طبیعی کشور با صدور بیانیه‌ای ضمن انتقاد از موضوع «آب‌های ژرف»، از وزیر نیرو و مدیران عالی بخش آب، درخواست کرد که درس‌های آموخته شده و نتایج مستند مسیرهای طی‌شده تاکنون را مدنظر قرار دهند و با رصد دقیق و شناخت درست وضعیت موجود و تخمین آینده کشور از تجربه مسیرهای پرهزینه برای ملت و منابع اصیل و اصلی کشور؛ هرچند که برای عده‌ای پرسود بوده باشند، به‌طور جدی اجتناب کنند و تمرکز بخش آب را بر اقدامات اصولی و غیرنمایشی اما اثربخش، معطوف دارند.
گفتنی است، اگرچه محیط زیست دغدغه همگانی است اما بعضا دستخوش مسائل جناحی و سیاسی‌کاری می‌شود. در سال‌های اخیر اغلب بیانیه‌های محیط زیستی با دست گذاشتن روی دغدغه‌های صحیح زیست‌محیطی، آن را به موضوع پیشرفت‌های کشور ربط داده و با آن مخالفت می‌کند.
اغلب بیانیه‌های برخی طرفداران محیط‌زیست در مخالفت با احداث هرگونه کارخانه صنعتی، استخراج معادن، استفاده از آب دریا و تامین امنیت غذایی کشور از داخل بوده است و عمل به توصیه‌های آنان، مشکلاتی از قبیل سیل، کاهش تولید گندم و از دست رفتن خودکفایی در تولید این محصول، تنش آبی در برخی شهرها و... را موجب شده است. مسئولان باید ضمن در نظر گرفتن مسائل زیست‌محیطی و بدون تصمیم احساسی و جناحی، نسبت به تامین پایدار آب کشور در جهت شرب، خودکفایی کشاورزی و کمک به صنعت گام بردارند و در بحث آب‌های ژرف باید نسبت به هم‌اندیشی با کارشناسان و اقناع صاحب‌نظران اقدام کنند.