اشتباه زنگنه امید فراوان به غربیها و بیتوجهی به توانایی داخلیها بود
معاون اسبق وزیر نفت گفت: زنگنه به امید توتال و شرکتهای غربی، چینیها را از ایران بیرون کرد و نسبت به ظرفیت کشورهای همسایه غافل بود.
اصغر ابراهیمیاصل، معاون وزیر نفت در دولتهای نهم و دهم در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به نیاز فزاینده هند و چین به انرژی ایران و از طرفی، کاهش نیاز اتحادیه اروپا و آمریکا به نفت و گاز کشورمان در سالهای آینده اظهار کرد: بنابراین سوال اصلی این است که آیا جهتگیری دولت یازدهم و دوازدهم در رابطه با تولید و صادرات نفت و گاز به اروپا و آمریکا و گره زدن اقتصاد کشور به مذاکرات پنج به علاوه یک درست بوده است یا نه؟
وی با تأکید بر اینکه دورنماها نشان میدهد که جهتگیری دولت یازدهم و دوازدهم کاملاً و بهطور استراتژیک خطا بوده است، تصریح کرد: اینکه کشور را در قالب مذاکرات برجام به مدت هشت سال در بلاتکلیفی نگه داشتند، به امید اینکه کسی که نیاز به نفت و گاز شما ندارد یا با شما رقیب است بیاید و در ایران سرمایهگذاری کند، توسعه تکنولوژی بدهد و نفت و گاز از ایران بگیرد، یک خطای استراتژیک و بسیار زیانبار بوده که ضرر و زیان و عدم نفع زیادی را برای کشور به وجود آورده است.
این کارشناس انرژی یادآور شد: جهتگیری صحیح دولت سیزدهم باید نگاه به کشورهای عضو بریکس باشد. کشورهای عضو بریکس، اتحادیهای است از برزیل، روسیه، چین، هند، آفریقای جنوبی. بریکس یک بازار به وسعت 44 درصد اقتصاد جهان و 43 درصد جمعیت جهان است. این کشورها به جز روسیه برای توسعه و رشد و برای اینکه بتوانند برنامههای خودشان را انجام بدهند، تا سال 2050 و به احتمال زیاد تا سال 2070 نیاز شدید به واردات نفت و گاز از ایران دارند.
خسارت عدمالنفع 400 میلیارد دلاری
ابراهیمیاصل عنوان کرد: رویکرد دولت یازدهم و دوازدهم رویکرد کاملاً اشتباهی بود و انتخاب آقای زنگنه یک اشتباه استراتژیک. آقای زنگنه با تفکر خودش، با باور خودش که باید منافع خودمان را به منافع آمریکا گره بزنیم تا بتوانیم سرمایه و تکنولوژی بیاوریم، در چهار سال اول استراتژی کار نکردن و نگه داشتن کشور در حالت انتظار و بردن کشور به پرتگاه یا بنبست اقتصادی برای اعمال فشار به حاکمیت، برای گرفتن اذن مذاکره و توافق با آمریکا در قالب برجام را در دستور کار قرار داده بود. بعد از اینکه آمریکا از برجام خارج شد و اروپا به تعهدات خودش عمل نکرد، وزارت نفت ما هیچ حرکت جهادی و انقلابی انجام نداد.
وی خاطرنشان کرد: حتی در این جنگ اقتصادی زیرساختهایی که در دولتهای نهم و دهم برای ساخت داخل در کشور ایجاد شده بود که شامل 600 سازنده تجهیزات و 300 پیمانکار نصب و 65 مشاور و تعداد زیادی شرکت قطعهساز و تعمیرکار بودند، در دولت یازدهم و دوازدهم به کار گرفته نشدند و این شرکتها دچار ضرر و زیان و خسران و عدم نفع و ورشکستگی شدند و آسیب جدی دیدند. به گفته این مسئول اسبق، تنها در یک اقدام برای پاسداری از منافع توتال که یک شرکت فرانسوی با حداکثر سهامداری توسط آمریکاییهاست، 16 سال فاز 11 پارس جنوبی را بلاتکلیف نگه داشت و فقط از قِبَل عدم اجرای به موقع فاز 11 به طور مستقیم بالاتر از 100 میلیارد دلار و از طریق مهاجرت میعانات گازی، گاز و نفت و استیفای بلاجهت قطر حدود 400 میلیارد دلار کشور متضرر شد.
ابراهیمیاصل ادامه داد: یکی از اقدامات غلطی که آقای زنگنه در دولت یازدهم و دوازدهم در حوزه راهبردی انجام داد بیرون کردن چینیها از میادین مشترک، برخورد بسیار تند همراه با بیاعتنایی با برزیل، با آفریقای جنوبی و با روسیه، عدم نگاه به ظرفیت همسایگان و ایجاد اختلاف با ترکمنستان و بستن مسیر سوآپ کردن گاز ترکمنستان و شیفتگی و امید فراوان به توتال و شرکتهای اروپایی و آمریکایی و نادیده انگاشتن ظرفیتهای داخلی، توجه نکردن به سرمایههای اصلی نیروی انسانی در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی بود.