۱۰۱ شهر در وضعیت قرمز تامین آب قرار دارد
به گزارش ایسنا، حمیدرضا جانباز در نشستی خبری با اشاره به وضعیت بارشها اظهار کرد: در شش حوضه آبریز کشور شاهد کاهش بارشها نسبت به سال گذشته هستیم. بر اساس آمار به طور متوسط وضعیت کاهش بارش در شش حوضه آبریز نسبت به سال گذشته ۵۲ درصد کاهش داشته و نسبت به متوسط بلندمدت ۳۷ درصد کاهش بارش را شاهد هستیم.
وی افزود: بیشتر این کاهش بارشها در حوزه شرق و مرکز فلات ایران با ۵۳ درصد و کمترین (کاهش بارشها) در شمال غرب و حوضه آبریز دریاچه ارومیه ۱۳ درصد بوده است. علاوه بر کاهش بارش در کشور، افزایش بیرویه و زودرس دما نیز موجب نگرانیهایی در کشور شده که مشکلاتی را در تابستان امسال به وجود آورده است. به همین دلیل، کولرها زودتر از موعد در مرکز فلات ایران روشن شدهاند که طی ماههای گرم سال حدود ۱۱ درصد آب مصرفی را به خود اختصاص میدهند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور در خصوص شرایط سدهای تامین آب شرب نیز اظهار کرد: تامین آب شرب ۴۶۷ شهر وابسته به منابع آب سدها هستند. اگر نگاهی به وضعیت آب سدهای مهم کشور که وظیفه تامین آب شرب را دارند، میزان ورودی آب سدها در سالجاری آبی نسبت به متوسط سال گذشته ۶۰ درصد و میزان حجم آب سدها هم ۳۴ درصد کاهش یافته است.
جانباز با بیان اینکه در برخی از استانها تابستان امسال وضعیت سختی داریم، یادآور شد: اگر میزان تولید و مصرف آب برابر باشد وضعیت تنش آبی اطلاق میشود. طی سال ۱۴۰۰ در حال حاضر ۳۰۴ شهر در معرض تنش آبی هستند. از میان ۳۰۴ شهر در معرض تنش آبی و ۱۰۱ شهر در وضعیت قرمز تامین آب قرار دارد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه از سال ۱۳۸۷ موضوع کاهش مصرف سرانه آب شرب در دستور کار قرار گرفت و با استفاده از مستندات بینالمللی که برای میزان آب مصرفی در نظر گرفته شده این مسئله را مورد بررسی قرار دادیم، گفت: براساس استانداردهای بینالمللی از زمانی که این طرح را آغاز کردهایم میزان سرانه مصرف آب کاهش یافته است.
جانباز ادامه داد: مصرف آب شرب در کشور ۳۰۰ لیتر در روز بود که در حال حاضر این عدد در بخش خانگی به ۱۷۹ لیتر به ازای هر نفر کاهش یافته است، اما به نظر میرسد که هنوز جای کار دارد و میتوانیم تا۳۰ لیتر دیگر این عدد را کاهش دهیم.
در کشورهای کمآب این عدد ۱۵۰ لیتر و در کشورهای پرآب ۲۵۰ لیتر تا ۳۰۰ لیتر در روز هم میرسد.
گفتنی است، استاندارد مصرف آب در ایران باید حد وسط کشورهای کمآب و پرآب باشد چرا که ایران کشوری نیمه خشک نیمه مرطوب است و علاوه بر آن به دریای آزاد و اقیانوس هم راه دارد.