انتقاد فعالان اقتصادی از نابسامانی بازار مصالح ساختمانی
فعالان مسکنسازی با انتقاد از وضعیت توزیع و قیمت مصالح ساختمانی، خواستار شفافیت در عرضه و نرخگذاری نهادههای تولید مسکن شدند.
فرشید پورحاجت؛ دبیر کانون سراسری انبوهسازان در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، با اشاره به نابسامانی بازار مصالح ساختمانی و تشدید این وضعیت طی ماههای اخیر اظهار کرد: دولت عرضه سیمان را برای کنترل قیمتها به بورس برده و این در حالی است که فرآیند ثبتنام در سامانه بورس برای یک سازنده، یک ماه زمان میبرد.
وی با بیان اینکه این مدت ساخت و ساز، تولیدکنندگان مسکن را دچار چالش میکند، افزود: آخرین نرخ مصوب تحویل سیمان (هر کیسه) بدون احتساب هزینههای حملونقل 34 هزار و 500 تومان است. با اینحال، زمزمه افزایش 12 تا 13 درصدی قیمت سیمان، به گوش میرسد.
دبیر کانون سراسری انبوهسازان با بیان اینکه کارخانههای سیمان هر سازی که خواستهاند نواختهاند، گفت: در برههای از زمان اعلام کردند که گاز و برق کارخانههای سیمان قطع شده. پس از وصل برق، قیمت سیمان افزایش یافت. در ادامه اعلام شد که زمان تعمیرات سالانه کارخانههای سیمان فرا رسیده است.
پورحاجت ادامه داد: پس از این تعمیرات هم اعلام شد که اولویت با صادرات است و تامین نیازهای داخلی در اولویت قرار ندارد. برنامهریزی مذکور باعث شد تا قیمت سیمان کیسهای از 19 هزار تومان به 55 هزار تومان افزایش یابد. از مجلس انقلابی و دولت آیتالله رئیسی میخواهیم بساط مافیای سیمان و فولاد در کشور را جمع کنند.
وی تاکید کرد: با این وضعیت برنامههای ساخت و ساز مسکن تحت تاثیر شدید نابسامانی بازار مصالح ساختمانی قرار گرفته و به تبع آن نباید انتظار تعدیل قیمت مسکن در کشور را داشته باشیم چرا که به ازای هر یک مترمربع واحد مسکونی، تولیدکننده بخش مسکن باید یک میلیون و 500 هزار تومان میلگرد و فولاد را باید از درب کارخانه بخرد و به کارگاه بیاورد.
همچنین حمیدرضا رستگار؛ رئیس اتحادیه فروشندگان آهن، با گلایه از اینکه در زنجیره تولید تا مصرف محصولات فولادی برنامهریزی منسجمی وجود ندارد، گفت: ما نمیدانیم 30 میلیون تن فولاد تولیدی کارخانجات با چه سازوکاری توزیع میشود چرا که در بازار ما شاهد عرضه کافی محصول نیستیم و مدام با کاهش و افزایش قیمتها روبهرو هستیم.
وی با اعلام اینکه برخی کارخانجات نیز به حوزه فروش محصولات فولادی ورود پیدا کردهاند، گفت: قیمت در بازار آهن اصلاً تعادل ندارد. یک روز قیمتها افزایش و دو روز بعد کاهش پیدا میکند بهنحوی که ما شاهد افزایش یک هزار تومانی قیمت آهن طی یک هفته بودهایم اما هیچ پاسخی درخصوص دلایل آن دریافت نکردهایم. باید مسئولان نظارتی توضیح دهند نفع این افزایش قیمتها به جیب چه کسانی میرود.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن اضافه کرد: چندین بار اعلام کردهایم سازوکار توزیع محصولات فولادی اشکالات بسیاری دارد و مسئولان باید به اصلاح آن بپردازند اما هیچ توجهی به این موضوع نمیشود. از واحدهای نظارتی و دولت درخواست میکنیم به موضوع بازار فولاد ورود پیدا کنند و آن را ساماندهی کنند. در زمان حاضر قیمت هر کیلو میلگرد 15 هزار و 200 تومان است درحالی که هفتههای گذشته برای این کالا رقمهای کمتری اعلام شده بود.