آمریکا از ترس گسترش گفتمان انقلاب دامنه دهها سایت جبهه مقاومت را بست
سرویس سیاسی-
وزارت دادگستری آمریکا شامگاه سه شنبه با صدور بیانیهای به بهانه «نقض تحریمهای آمریکا»، دامنه اینترنتی ۳۳ وبسایت مورد استفاده اتحادیه رادیوها و تلویزیون اسلامی ایران و سه وبسایت متعلق به کتائب حزبالله عراق را توقیف کرد. آمریکا در اقدامی مخالف با آزادی بیان و همچنین مخالف شفافیت اطلاعرسانی، پایگاههای اینترنتی شبکههای پرس تی وی، العالم، الکوثر، المسیره، فلسطین الیوم و...را از دسترس خارج کرد.
آزادی بیان به سبک آمریکایی
وزارت دادگستری آمریکا که سابقه اقدامات مشابه را دارد، در بیانیهای که در وبسایت رسمی خود قرار داده، این اقدام غیرقانونی را که از نظر بسیاری زیر سؤال بردن آزادی بیان است، توجیه کرد.
آمریکا مدعی شده است که «عناصر دولت ایران، که شامل IRTVU و دیگر مواردی از این دست که در نهادهای خبری و رسانهها مبدل شدهاند، با کارزار جعل اطلاعات و عملیاتهای بدخواهانه نفوذ، ایالات متحده را هدف قرار دادهاند».
سی و سه وبسایتی که توقیف شده است، تحت مدیریت IRTVU بوده است. آمریکا مدعی شده است که این ۳۳ دامنه متعلق به یک شرکت آمریکایی است که قبل از استفاده از نام دامنهها از اوفک مجوز دریافت نکرده بود.
این اقدام وزارت دادگستری آمریکا واکنشهای زیادی را به همراه داشت و کاربران فضای مجازی بعد از توقیف وبسایتهای پرستیوی و رسانههای دیگر ادعاهای آمریکا درباره آزادی بیان را زیر سؤال بردهاند و آن را شعار دانستهاند. در پی توقیف دامنه فراگیر وب سایت شبکه خبری انگلیسی زبان پرس تی وی توسط دولت آمریکا، این شبکه اعلام کرد فعالیت خود را بر روی دامنه ایرانی ir ادامه میدهد.
روابط عمومی شبکه پرس تی وی گزارش داد، از اولین ساعات شامگاه سه شنبه در یک اقدام هماهنگ، تصویری یکسان بر روی خروجی تعدادی از وب سایتهای تلویزیونهای ایرانی و منطقه، خبرگزاریها و منابع خبری ظاهر شد که از توقیف دامنه وب سایت سه شبکه «العالم»، «پرس تی وی» و «المسیره» توسط پلیس فدرال ایالات متحده آمریکا خبر میدادند.
در دو سال اخیر، فیسبوک محدودیتهایی بسیار شدید بر شبکه العالم تحمیل کرده و مکرر تهدید به بستن این درگاه با بیش از 6میلیون دنبالکننده کرده است. همچنین توئیتر، اینستاگرام و یوتیوب بارها و به بهانههای واهی حسابهای شبکه بینالمللی العالم را با مخاطبین میلیونی مسدود کردهاند.
تروریسم رسانهای
در تصویری که برای اعلام مسدودی این رسانهها روی این وبسایتها قرار داده شده به قوانینی برای توجیه این اقدام استناد شده که به دولت آمریکا اجازه میدهد داراییهای نهادهای دخیل در «قاچاق فناوریها، مواد و سلاحهای هستهای، شیمیایی، بیولوژیک و رادیولوژیک و یا دخیل در ساخت، واردات، فروش یا توزیع مواد غیرقانونی» را مصادره کند.
از پلیس فدرال آمریکا اما تنها یک توئیت منتشرشده درحساب کاربری آن مورد استناد قرار گرفت که نوشته است: « اف. بی. آی. با شرکای بخشهای خصوصی، محلی، دولتی و فدرال از جمله آنان که درگیر مراقبتهای درمانی و جامعه علمی هستند، کار میکند تا از اطلاعات حساس آمریکاییها در برابر دشمنان خارجی با حفظ توانایی آنها در تداوم نوآوری حفاظت کند».
این در حالی بود که ساعتی بعد لارا روزن، خبرنگار برجسته آمریکایی در توییتی نوشت که ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است که چیزی برای گفتن درخصوص توقیف دامنه وب سایت پرس تیوی توسط واشنگتن ندارد؛ اما اعلام کرده که از نظر وی ممکن است وزارت دادگستری آمریکا به زودی در این خصوص اطلاعاتی ارائه دهد».
بر اساس گزارش پرس تی وی، نتایج بررسیهای دقیق تیم فنی شبکه مشخص کرده است که موضوع توقیف قطعی بوده و دامنه دات کام این سایت از دسترس خارج شده است.
در ادامه تاکید شده است که فعالیت وب سایت این شبکه از این پس بر بستر دامنه ایرانی ir ادامه خواهد یافت و صفحات آن از طریق آدرس presstv. ir در دسترس کاربران است. این اولین بار نیست که آمریکا با اعمال فشارهای گوناگون، شبکه پرس تی وی را آماج تروریسم رسانهای خود کرده است. علاوهبر قطع ماهواره ای، بارها و بارها حسابهای کاربری این شبکه در پلتفرمهای اجتماعی مختلف مسدود شده و این شبکه ناگزیر فعالیت خود در شبکههای اجتماعی پربازدید را از نقطه صفر شروع و با مخاطبان خود تعامل کرده است. در آخرین اقدام علیه پرس تی وی، گوگل حساب کاربری این شبکه در یوتیوب را برای همیشه مسدود کرد.
پیگیری از مجاری حقوقی
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به توقیف وبسایت رسانههای ایرانی زیرمجموعه صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران این اقدام را مصداق تلاش سیستماتیک ایالات متحده برای مخدوش کردن آزادی بیان در سطح جهانی و خاموش کردن صداهای مستقل در فضای رسانهای خواند. خطیب زاده ادامه این استانداردهای دوگانه از سوی واشنگتن را شرم آور خواند و افزود: دولت فعلی ایالات متحده دقیقا مسیر دولت قبلی آمریکا را ادامه داده که نتیجهای جز شکست مضاعف برای واشنگتن در پی نخواهد داشت. وی در پایان تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران ضمن رد این اقدام غیرقانونی و قلدرمابانه، از مجاری حقوقی موضوع را پیگیری خواهد کرد.
شاهرخ ناظمی، رایزن مطبوعاتی نمایندگی دائمی ایران در سازمان ملل در نیویورک، بااشاره به اینکه آمریکا تلاش میکند با توقیف وبسایتها و شبکههای ایران و مقاومت، صدای آزادی بیان را خفه کند، گفت که از طریق کانالهای قانونی، این مسئله را پیگیری خواهند کرد.
لازم به ذکر است که دولت آمریکا در شهریورماه سال ۱۳۹۹ نیز در اقدامی مشابه ۳ وبسایت مورد استفاده توسط شرکتهایی را که در انتقال نفت ایران به ونزوئلا نقش داشتهاند توقیف کرد.
واقعیت این است که آمریکا علیرغم سردادن شعارهای توخالی درباره آزادی بیان و شفافیت اطلاعرسانی، از ترس گسترش گفتمان انقلاب دامنه دهها سایت جبهه مقاومت را بست.