خرید حمایتی دام عشایر هنوز اجرایی نشده است
افشین صدر دادرس در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه وضعیت نهادههای دامی روز به روز بدتر میشود، افزود: به دلیل کاهش علوفه مرتعی، صاحبان دام سبک مجبور هستند که در این شرایط برای تغذیه دامهایشان از نهاده دستی استفاده کنند. تغذیه دستی هم با این شرایط تخصیص ارز برای واردات نهادهها، مشکل است.
وی ادامه داد: اسفندماه سال گذشته مسئولان اظهار کردند که چهار میلیون تن نهاده در گمرکات مانده است. ۲۰ روز پیش هم باز اعلام شد که این میزان نهاده در گمرک باقی مانده اما معلوم نیست چرا این میزان نهاده بعد از چهار ماه هنوز ترخیص نشده است.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک به رونق قاچاق دام سبک در نواحی غربی کشور اشاره کرد و گفت: شرایط موجود باعث شده که قاچاق دام سبک رونق بگیرد؛ به طوری که قاچاقچیان بره و میشهای مولد را خریداری میکنند و به استانهای جنوبی و غربی میبرند و پس از اینکه دام وزن گرفت و آماده شد در فصول مورد نظر آن را به خارج از کشور قاچاق میکنند.
دادرس افزود: دام سبک مولد عمدتا به کردستان عراق قاچاق میشود. اهمیت دامهای مولد از این جهت است که آنها تولیدکننده بره هستند و وقتی آنها را از دست بدهیم در نتیجه هیچ برهای در کشور نداریم و امکان تامین گوشت هم وجود ندارد.
وی به طرح خرید حمایتی دام عشایر اشاره کرد و گفت: طرح خرید حمایتی دام عشایر چندی پیش در شورای تخصصی قیمتگذاری مصوب و ابلاغ شد ولی هنوز اجرایی نشده زیرا اعتباراتی برای آن تخصیص داده نشده است. از طرفی از بهمن ماه سال گذشته برای کل دام سبک کشور درخواست خرید حمایتی داشتیم ولی شورای قیمتگذاری فقط دام عشایر را مشمول حمایت دیده و علیرغم پیگیریهای ما برای تعمیم آن ولی تاکنون اتفاقی نیفتاده است.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور اضافه کرد: معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی طرحی برای مقابله با خشکسالی ارائه داده است که اگر اجرایی شود نتایج خوبی در پی خواهد داشت. ولی برای آن طرح هم هنوز اعتباری تخصیص داده نشده است و به نظر میرسد عادت کرده ایم که هزینههای بیشتری برای غفلتها بپردازیم و وقتی دام کشور نابود و دامداران ورشکسته شدند تازه به فکر راه چاره میافتیم. با این شرایط قطعا در نیمه دوم سال با کمبود گوشت در کشور مواجه خواهیم شد قطعا واردات راه چاره خواهد بود.