پیشنهادی از طرف ایران برای تمدید توافق فنی دریافت نکردهایم
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالملل انرژی اتمی در مصاحبهای با بلومبرگ گفته این نهاد بینالمللی هنوز پیشنهادی از طرف ایران برای تمدید توافق فنی حاصلشده میان دو طرف دریافت نکرده است.
ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی اسفندماه سال گذشته به توافقی برای ارائه دسترسیهای داوطلبانه از سوی ایران به دو مکان مشخص شده و تسهیل فعالیتهای راستیآزمایی آژانس دست یافتند. این توافق حدود دو هفته پیش به مدت یک ماه دیگر (تا تاریخ ۲۴ ژوئن مصادف با سوم تیرماه) تمدید شد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید پروتکل الحاقی به این نهاد بینالمللی اجازه دسترسی گستردهتر به اطلاعات و اماکن موجود در ایران را میدهد. سال گذشته مجلس شورای اسلامی ایران قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» را به تصویب رساند که دولت را ملزم میکند در صورت عدم رفع تحریمها علیه ایران بازرسیهای آژانس اتمی در ایران را معلق کند. رافائل گروسی در پاسخ به این سؤال که آیا حاضر است پیشنهاد طرفهای ایرانی برای تمدید توافق فنی میان ایران و آژانس را بپذیرد گفت: «هنوز پیشنهادی دریافت نکردهام». مدیرکل آژانس اتمی اضافه کرد: کاری که باید بکنیم این است که منتظر باشیم و ببینیم که باید چه کنیم.
رافائل گروسی خاطرنشان کرد چنانچه توافقی برای تمدید تفاهمنامه فنی با ایران حاصل نشود اطلاعات ذخیرهشده از سایتهای ایران از ماه فوریه پاک خواهد شد. او گفت: باید یادآوری کنم چنانچه این توافق تمدید نشود اطلاعاتی که از زمان آغاز آن در ماه فوریه جمعآوری شدهاند پاک خواهند شد و این باعث وارد شدن لطمه به توانایی ما برای بازسازی اطلاعات مربوط به فعالیتهای ایران از ماه فوریه به بعد خواهد شد. امیدوارم این اتفاق نیفتد اما هنوز با من تعاملی [برای تمدید تفاهمنامه] صورت نگرفته و امیدوارم به زودی با ایران وارد تعاملات مستقیم درخصوص این موضوع شویم. گروسی در ادامه این مصاحبه تأکید کرد تفاهم فنی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی مقولهای جدا از مذاکرات جاری در وین برای بازگرداندن آمریکا به برجام است و نباید این دو را به هم وابسته کرد.
همکاری اسرائیل و آمریکا درباره برنامه هستهای ایران
بنی گانتز، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی پنجشنبه گفت این رژیم با دولت آمریکا برای افزایش نظارت بر برنامه هستهای ایران همکاری میکند.
طبق گزارش روزنامه صهیونیستی «تایمز اسرائیل»، گانتز این اظهارات را در جمع گروهی از مقامهای سابق وزارت دفاع آمریکا که به فلسطیناشغالی سفر کردهاند مطرح کرده است.
بنی گانتز به این هیئت گفته از تشکیل کابینه جدید اسرائیل نگران است و ممکن است همزمان با تغییر دولت ایران در جریان انتخابات این کشور «یک دوره خانهتکانی اتفاق بیفتد که ایران در آن اقدام به انباشت دستاوردهای هستهای کند». وزیر جنگ رژیم صهیونیستی گفت: در حال همکاری با متحدان آمریکاییمان هستیم تا هم نظارتها را در این برهه افزایش دهیم و هم برای ایران روشن کنیم که همه گزینهها روی میز است. در ماههای گذشته، رژیم صهیونیستی و دولت بایدن کارگروهی به ریاست مقامهای شورای امنیت داخلی دو طرف برای هماهنگی سیاستها در قبال ایران تشکیل داده و جلساتی را در چارچوب آن برگزار کردهاند. این جلسات به ریاست مشاوران امنیت داخلی دو طرف یعنی «جیک سالیوان» از طرف آمریکا و «مئیر بنشابات» از طرف رژیم صهیونیستی برگزار شده و دو طرف گفتهاند به توافقاتی دست پیدا کردهاند.
به گزارش فارس، وزرای خارجه رژیم صهیونیستی و آمریکا در تماس تلفنی ضمن تاکید بر اصل «عدم غافلگیری» بین دو طرف، درباره ایران، فلسطین و توافقهای سازش صحبت کردند.
پاسخ به اتهامات بیاساس شورای همکاری خلیجفارس
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه، اتهامات تکراری و بیاساس وارده در بیانیه پایانی نشست ۱۴۸ وزرای خارجه کشورهای شورای همکاری خلیجفارس را مردود شمرد و این رویکرد شورای همکاری را کاملا غیرسازنده توصیف کرد. خطیبزاده با دوگانه خواندن سیاست برخی از کشورهای شورا در ادعای درخواست بهبود مناسبات با جمهوری اسلامی ایران از یکسو و ایراد اتهامات بیاساس از سوی دیگر، شورای همکاری را عملا گروگان زیادهخواهیهای سیاستهای شکستخورده اقلیت پرهیاهویی از کشورهای این شورا خواند. وی در ادامه اینگونه موضعگیریها در قبال جمهوری اسلامی ایران را موجب تضعیف دیدگاههای گفتوگو محور، تبدیل منطقه به انبار تسلیحات شرکتهای غربی و زمینهساز مداخله بیشتر بیگانگان در این منطقه مهم عنوان کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: با کمال تاسف شاهدیم برخی کشورهای منطقه بهرغم جنایت اخیر رژیم صهیونیستی و شهادت صدها فلسطینی مظلوم در غزه و هتک حرمت به حرم شریف در بیتالمقدس مقاوم همچنان با بیشرمی کامل چشم بر این جنایات بستهاند و حملات خود را متوجه جمهوری اسلامی ایران و گروههای مقاومت منطقهای کردهاند.
خطیبزاده مفاد بیانیه وزرای خارجه شورای همکاری خلیجفارس درخصوص برنامه هستهای ایران را هم مردود خواند و افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره به قوانین بینالمللی و تعهدات خود پایبند بوده و لذا هیچگونه مداخلهای را در برنامه هستهای، موشکی و امور مرتبط با سیاستهای نظامی و دفاع بازدارنده خود برنمیتابد و بهتر آن است که این کشورها به فکر انجام تعهدات بر زمین مانده خود نسبت به سازمانهای بینالمللی از جمله آژانس بینالمللی انرژی اتمی
باشند.
آمریکا به دنبال فرار از ارائه تضمین
دیپلماتهای غربی میگویند یکی از موانع باقیمانده در مذاکرات وین درباره برجام تلاش ایران برای دریافت تضمین از آمریکا برای عدم تکرار تجربه خروج از این توافق هستهای است.
وبگاه «دیپلماتیک» نوشته نمایندگان کشورهای مذاکرهکننده در گفتوگوهای وین اذعان میکنند به پیشرفتهایی دست پیدا کردهاند اما هنوز اختلافاتی پابرجا است که برطرف نشدهاند.
عباس عراقچی، مذاکرهکننده ارشد ایران شامگاه پنجشنبه در مصاحبه با شبکه خبری الجزیره گفت: میخواهیم اطمینان حاصل کنیم اتفاق مشابه خروج ترامپ از برجام توسط هیچ یک از روسای آینده آمریکا تکرار نخواهد شد.
در همین راستا دیپلماتهای غربی به پایگاه دیپلماتیک گفتهاند ایران به دنبال دریافت ضمانتهایی است مبنی بر اینکه ایالات متحده از برجام خارج نمیشود، اما از سوی دیگر طرف آمریکایی قادر به ارائه چنین ضمانتی نیست.
مقام یک کشور غربی که خواسته نامش فاش نشود هم تأیید کرده همین مسئله یکی از موانع حصول توافق در مذاکرات وین است. او گفت: «سعی میکنیم خلاق باشیم ولی اینکه بتوانیم تا کجا برویم، محدود است.»
مقامهای دولت جو بایدن بارها به صراحت به شکست سیاست فشار حداکثری اعتراف کردهاند اما تاکنون از انجام اقداماتی که برای بازگشت به این توافق لازم هستند سرباز زدهاند.
هیئتهای ایران و روسیه در مذاکرات وین به منظور احیای برجام پنجشنبه هفته گذشته به ریاست سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و رئیسهیئت ایرانی و میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات در وین در گرندهتل این شهر به گفتوگو نشستند.
دور جدید نشست کمیسیون مشترک برجام و ششمین دور مذاکرات وین از روز شنبه ۲۲ خرداد ماه در شهر وین پایتخت اتریش از سر گرفته شد.
معاون وزیر امور خارجه روز شنبه پس از نشست کمیسیون مشترک برجام در گفتوگویی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران بدون رسیدن به خواستههای کلیدی خودش قطعا توافق نخواهد کرد، گفت: فکر نمیکنم ظرف هفته جاری بتوانیم به جمعبندی نهایی در وین برسیم.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری پنجشنبه از ارائه چارچوب زمانی درباره زمان اتمام ششمین دور مذاکرات وین درباره برجام خودداری کرد.
پرایس بار دیگر تصریح کرد که در این مذاکرات، پیشرفتهایی صورت گرفته اما چالشها پابرجا هستند. او در ادامه تصریح کرد که نمیتواند درباره زمان اتمام ششمین دور مذاکرات وین چارچوب زمانی ارئه دهد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سؤالی درباره اینکه ششمین دور مذاکرات تا کی به طول خواهد انجامید گفت: توانستهایم به پیشرفتهایی دست پیدا کنیم اما چالشها پابرجا هستند. درباره ششمین دور گفتوگوها هیچ چارچوب زمانی ندارم.
میخاییل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روند مذاکرات احیای برجام را مثبت ارزیابی کرد.
اولیانوف پنجشنبه هفته گذشته در پیامی توئیتری نوشت: مذاکرات وین در حال پیشرفت است. طی دو روز گذشته درخصوص یکی از بحثانگیزترین مسائل، یعنی برنامه اجرا (اینکه چه کسی باید در چه زمانی چه کاری انجام دهد) به دیدگاههای روشنتری دست پیدا کردهایم.
سرپرست تیم روسیه در مذاکرات احیای برجام در ادامه نوشت: با این حال برخی موضوعات دشوار و زمانبر همچنان حل نشده باقی ماندهاند.
ادعای خزانهداری آمریکا
وزارت خزانهداری آمریکا با صدور دستورالعملی جدید اعلام کرد مبادلاتی را که برای مقابله ایران با ویروس کرونا ضروری هستند از قوانین تحریمها معاف کرده است.
در فایلی که روی وبسایت وزارت خزانهداری آمریکا بارگذاری شده اعلام شده انجام برخی از مبادلات مربوط به مقابله با «کووید-۱۹» که طبق «مقررات مبادلات و تحریمهای ایران» تا به حال تحریم بودند تا ساعت ۱۲:۰۱ به وقت منطقه زمانی شرقی مورخ ۱۷ ژوئیه ۲۰۲۲ (مصادف با ساعت ۲۰:۳۱، جمعه ۲۷ خرداد ۱۴۰۱ به وقت تهران) مجاز خواهد بود.
با آنکه دولت آمریکا ادعا میکند مبادله دارو و مواد غذایی مشمول تحریم نیست بانکها و دولتهای بینالمللی به دلیل بیم از نقض احتمالی تحریمهای آمریکا تمایلی به انجام تراکنشهای مالی مربوط به طرفهای ایرانی حتی برای معاملات مربوط به غذا و دارو ندارند.