بایدن در آستانه دیدار با پوتین به اوکراین کمکهای تسلیحاتی رساند!
نشست پر سر و صدای «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا و «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه قرار است چهارشنبه پیش رو (۱۶ ژوئن- 26 خرداد) در قلب اروپا برگزار شود؛ اما این رخداد در حالی خواهد بود که به تعبیر پوتین «روابط میان آمریکا و روسیه به نازلترین سطح رسیده است» و به نظر نمیرسد این دیدار به رغم سر و صداهاش در عمل گرهای را بگشاید.
در این اوضاع ملتهب، پنتاگون روز جمعه ۱۵۰ میلیون دلار کمک نظامی به اوکراین ارائه کرده و گزارشها حاکی است که آمریکا وعده داده در قالب این بسته کمک نظامی، به اوکراین رادارهای شناسایی توپخانه، سامانههای کشف پهپاد و تجهیزات مخابراتی ارسال کند.
طبق آنچه پنتاگون اعلام کرده بخش دیگری از این بسته را ارائه آموزشهای نظامی و مشاوره به نیروهای اوکراین و ایجاد امنیت در مرزهای این کشور تشکیل میدهد.
به گزارش فارس، وزارت دفاع آمریکا گفته این بسته ۱۵۰ میلیون دلاری، باقی مانده وجوهی است که کنگره آمریکا عرضه آن به اوکراین را تأیید کرده است.
گفتنی است، در سالهای اخیر اوکراین یکی از مناقشه برانگیزترین نقاط بین روسیه و غرب بوده است. از یک سو مداخلات غرب در ساختار سیاسی اوکراین و ازسوی دیگر مداخلات روسیه در ماجرای کریمه و جدایی آن از اوکراین باعث شده است که این نقطه برای دو طرف حساسیت برانگیز باشد.
پیشتر یک مقام ارشد دولت بایدن گفته بود، آمریکا به دنبال بهبود روابط با روسیه همزمان با برگزاری اولین نشست بین سران دو کشور نیست. این مقام ارشد دولت بایدن که به نام وی اشاره نشده به نشریه «پالیتیکو» گفته بود که آمریکا با هدف بهبود روابط با روسیه در نشست بین بایدن و پوتین حضور پیدا نمیکند و انتظار میرود روابط دوجانبه دو طرف کماکان با مشکلات پایدار مواجه باشد.
بایدن هم گفته که در دیدار پیش رو برای «احترام به حقوق بشر» پوتین را تحت فشار قرار خواهد داد. البته گفتنی است، بایدن توضیح نداده که هزاران هزار غیرنظامی که فقط در سالهای اخیر تنها در دو کشور افغانستان و عراق به دست نیروهای آمریکایی کشته شدند، «بشر» نبودند یا دارای «حقوق» نبودند؟!
این در حالی است که «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا، با تبریک روز پیروزی به دولت و مردم روسیه مدعی شد که واشنگتن به دنبال روابط سازنده و پایدار با مسکو است او گفت، از این فرصت استفاده میکنم تا تاکید کنم که آرزوی آمریکا داشتن روابط سازنده با فدراسیون روسیه و ارتقای سطح منافع و همچنین یک رابطه قابل پیشبینی است.
بلینکن همچنین روز ۱۲ ژوئن ۱۹۹۲ (22 خرداد1371) را –که به خاطر اعلامیه حاکمیت فدراسیون روسیه به روز پیروزی معروف است– گام مهمی در برآورده سازی آرزوهای مردم روسیه در جهت یک جامعه آزاد با انتخابات منصفانه خواند.
گفتنی است، گزارش فوق نشان میدهد که اولاً «زبان حال» و «زبان قال» سیاستمداران آمریکا یکی نیست و ثانیاً زبان قال آنان نیز دچار پریشانی است. به نظر نمیرسد که «سیاستمدار کارکشتهای» مثل بایدن در کاهش تنشها با شرق شامل: ایران، چین و روسیه چیز بیشتری از «سیاستمدار خامی» چون «دونالد ترامپ» در چنته داشته باشد.
خبر دیگر آنکه «ولادیمیر چیزوف»، نماینده دائم روسیه در اتحادیه اروپا روز جمعه پیشبینی کرد روابط روسیه و اتحادیه اروپا در وضعیت ناهنجار قرار دارد و رو به نزول خواهد بود.
او گفت: «البته روابط ما در وضعیت نابهنجار قرار دارد و حتی بیش از این هم رو به نزول است.» این خبر یکپارچگی غرب در قبال موضوعاتی چون نوع برخورد با روسیه را کم و بیش نشان میدهد؛ چرا که روابط اتحادیه اروپا و روسیه بر سر مسائل مشترکی از جمله تحولات اوکراین، دستگیری «الکسی ناوالنی» و... دچار تنش شده است.