در همایش صادرات غیر نفتی اعلام شد
سیاستهای صادراتی کشور باید بازنگری شود
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران گفت: سیاستهای صادراتی کشور در شرایط فعلی نیازمند بازنگری مجدد است.
یحیی آل اسحاق دیروز در چهارمین همایش صادرات غیرنفتی که با حضور معاون اجرایی رئیس جمهوری و جمعی از فعالان اقتصادی و تجاری کشور برگزار شد، تصریح کرد: اگر بخواهیم صادرات غیر نفتی کشور بهینه شود باید سیاستهای ارزی کشور به حمایت از آن شکل بگیرد.
وی با اشاره به بسته سیاستی دولت برای خروج از رکود گفت: قرار است این سیاستها ظرف دو سال نتیجه محسوس داشته باشد که برای این منظور یکی از ابزارهای عمده آن صادرات به شمار میآید، بنابراین اگر قرار است در این مدت به نتیجه قابل توجه برسیم باید با مقوله صادرات به صورت پروژهای برخورد کرد.
رئیس اتاق تهران با بیان اینکه برای حل مشکل صادرات کشور به روحیه خاص نیاز است، اظهار داشت: تا موضوع صادرات در بروکراسی کشور حل و فصل نشود ما نمیتوانیم به یک نتیجه قابل قبول دست پیدا کنیم.
به گفته این فعال حوزه اقتصادی کشور، هر حرکتی و اقدامی که باعث کندی روند صادرات غیر نفتی کشور شود، باید به عنوان یک ضد ارزش به شمار آید.
وی سپس موضوع مشوقها در امر صادرات را یک امر تعیین کننده در این بخش برشمرد و گفت: در شرایط محدودیتها و مشکلات، عدم توجه به مشوقها در شرایط ویژه یعنی عدم دقت در دستیابی به نتیجه که امیدواریم این همایش توصیههای خوبی را برای دولت در حوزه صادرات غیر نفتی داشته باشد.
آل اسحاق تصریح کرد: نگاه جدید به سیاستهای دولت درباره صادرات و اعمال نسخه عملیاتی یکی از الزامات برای برون رفت از رکود است. همچنین اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی در این همایش گفت: هیچ اقتصاددانی تاکنون نقش بلامنازع صادرات در رشد اقتصادی را انکار نکرده و مورد ابهام و سؤال قرار نداده است، این در حالی است که اجماع جهانی کشورها به سمتی است که در کنار حمایت از تولید،حمایت از صادرات غیر نفتی را نیز مد نظر قرار دادهاند.
قائم مقام بانک مرکزی افزود: در ادبیات اقتصادی ایران نیز، هشیاری و بیداری در رابطه با نقش صادرات غیر نفتی در اقتصاد بوجود آمده است که از ناحیه درآمد نفتی نمیتوان به طور عادی اقتصاد را اداره کرد، ضمن اینکه در کنار این شناخت و سیاستها، دولتها طی سالهای گذشته تلاش داشتهاند که کم و بیش از صادرات دفاع کنند.
وی با اشاره به درآمدهای نفتی دهه 80 برای اقتصاد ایران تصریح کرد: قیمت نفت در این دهه به بالاترین میزان خود طی سالهای بعد از انقلاب رسید اما به دلیل تحریمهایی که کشورهای غربی علیه ایران اعمال کردند، ضعف به کارگیری و اداره اقتصاد با درآمدهای نفتی بروز کرد و مشخص شد که استراتژی اداره اقتصاد ایران با استفاده از درآمدهای نفتی کارساز نیست.
وی اظهار داشت: افزایش درآمدهای نفتی بزرگترین ابزار در اختیار دشمنان شد تا از آن علیه ایران بهره گیرند، به این معنا که آنها تصمیم بر این گرفتند که از این ابزار که در اقتصاد ایران به کار بسته شده بود و همه کارها بر محور آن میچرخید را علیه کشور استفاده کنند و به نوعی با کاهش خریدهای نفتی دنیا از ایران، درآمدهای ایران را کاهش داده و اقتصاد ایران را فلج کنند.
کمیجانی خاطرنشان کرد: در واقع، کشورهای غربی بدون لشگرکشی به ایران، توانستند جنگ سرد تمام عیاری را به نفع خود راه بیندازند و کم هزینهترین جنگ را علیه ایران اعمال کنند؛ اما این هشدار مجددی برای اقتصاد ایران است که دست از وابستگی به درآمدهای نفتی بردارد.
قائم مقام بانک مرکزی ادامه داد: دولت تلاش کرده تا با تدوین بسته خروج از رکود تورمی،بر نقش صادرات غیر نفتی به عنوان توسعه دهنده و پیشران، تأکید کرده و راه را برای توسعه صادرات غیر نفتی باز کند. بنابراین گزارش، معاون اجرایی رئیس جمهور نیز در این همایش با بیان اینکه فرصتهای طلایی درآمدهای نفتی طی دو دوره قبل و بعد از انقلاب از دست رفته است، گفت: عزم دولت رفع موانع صادرات غیر نفتی است.
محمد شریعتمداری با اشاره به وجود دو دورهای طلایی در درآمدهای نفتی طی سالهای اخیر گفت: این دوره مربوط به دهه 40 و 50 بوده است که کشور از درآمدهای سرشار نفتی برخوردار بود و دوره دوم نیز مربوط به ده سال اخیر در کشور میشود که متأسفانه توسعه همه جانبه علیرغم این افزایش درآمدی صورت نگرفته است.
به گفته شریعتمداری، در حال حاضر، صادرات غیر نفتی کشور نیز با موانع بسیاری مواجه است و البته دولت برنامه دارد تا این موانع را برطرف کند، ضمن اینکه سیاستگذاریها مبنی بر این است که توسعه صادرات غیر نفتی و تجارت بینالمللی به شدت از سوی دولت و بخش خصوصی، عملیاتی شود.