kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۴۵۶۵
تاریخ انتشار : ۲۴ فروردين ۱۴۰۰ - ۲۱:۴۲
وزیر بهداشت در دیدار رئیس‌ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره):

قول واکسیناسیون عمومی با واکسن کرونای ملی در بهار امسال را محقق خواهیم کرد

وزیر بهداشت گفت: یکی از قابلیت‌هایی که پیدا کردیم، برخورد با جهش‌های ویروس است و این قابلیت را داریم که در عرض حداکثر 45 روز، برای هر جهشی، واکسن مورد نیاز آن را تولید کنیم.

به گزارش وبدا، سعید نمکی در دیدار رئیس‌ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) در ستاد وزارت بهداشت، اظهار داشت: بعضی‌ها گفتند که برای تامین واکسن خارجی، بخش خصوصی را دعوت کنید. از آبان ماه، چهار فراخوان گذاشتیم که بخش خصوصی واکسن کرونا را وارد کند اما ایمان و اعتقاد داشتیم و کاملا مشخص بود که واکسن کرونا، یک کالای تجاری نیست که مثل واکسن آنفلوآنزا، هر مجموعه خصوصی بتواند آن را تامین کند بلکه واکسن کرونا به عنوان یک حربه سیاسی، در اختیار دولت‌ها است.
بدعهدی‌های شرکای خارجی
در تامین واکسن خریداری شده
نمکی افزود: با تمام مشکلات، راه خودمان را رفتیم و قراردادهایی را با چانه‌زنی‌های زیاد به عنوان یک کشور مطرح در سازمان جهانی بهداشت در قالب کوواکس برای تامین 16 میلیون و 800 هزار دوز واکسن، منعقد کردیم و علی‌رغم همه فشارهایی که بود توانستیم پیش قسط و باقی مانده آن را منتقل کنیم و قرار بود که قبل از عید، حداقل به ما سه میلیون و 200 هزار دوز واکسن از طریق کوواکس بدهند که متاسفانه بازهم این روند طول کشید تا اینکه بعد از عید، توانستیم 700 هزار دوز واکسن از کوواکس تحویل بگیریم.
اولین تلاش‌ها برای ساخت واکسن داخلی
وی خاطرنشان کرد: با تکیه بر دانش بومی از تیم برکت تقاضا کردیم و این مجموعه با استقبال گرم با این موضوع برخورد کرد. همچنین با شهید دکتر فخری زاده جلسه گذاشتیم که در وزارت دفاع، ساخت واکسن را آغاز کنند و دوستان مجموعه رازی و پاستور را دعوت و با آنها جلسه برگزار کردیم. تقریبا 10 ماه است که با کوبایی‌ها مذاکره می‌کنیم و در کوبا، آقای ویسنته به عنوان یکی از بزرگان واکسن دنیا حضور دارد و در واکسن هپاتیت هم به ما کمک کرد، این فرد، مدیر پروژه واکسن در کوبا است. وزیر بهداشت یادآور شد: بزرگترین دلگرمی ما، تولید واکسن داخلی است. گرچه تمام تلاش خودمان را بر روی واردات و تامین واکسن می‌گذاریم و با این روالی که می‌رویم با 20 تا 25 روز تاخیر، قولی که به مردم برای واکسیناسیون گروه‌های آسیب پذیر خط اول مانند نیروهای بهداشتی و درمانی، جمعیت بیماران خاص، سرطانی و صعب‌العلاج و افراد بالای 65 سال را را داده بودیم، تمام می‌کنیم تا به سراغ گروه‌های بعدی برویم. این اتفاق به شکل مستمر پیش
می‌رود.
نمکی تاکید کرد: یکی از بزرگترین اقدامات مجموعه برکت، ساخت واکسن کرونا بود. لحظه به لحظه وضعیت واکسن‌های داخلی را رصد می‌کنم. قصدم بر این است که به محض مطالعه فاز دوم تست بالینی واکسن برکت، برای فاز سوم اجازه دهیم که جمعیت انبوهی را واکسینه کنیم. آماری که ترکیه یا امارات از واکسیناسیون اعلام می‌کند ناشی از فاز سه واکسیناسیون چینی‌ها است و ما زیر بار نرفتیم و گفتیم که به جز واکسن داخلی، اجازه تست بالینی به هیچ کشوری نمی‌دهیم.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران بعد از توفیقی که حاصل خواهد شد و نتایج واکسن را با تیم ناظر خواهیم دید، جمعیت انبوهی را در فاز سه با واکسن داخلی، واکسینه خواهد کرد. خوشبختانه فاز سه واکسن پاستور که با تکنولوژی مشترک با کوبا انجام شد، در کوبا دنبال می‌شود و ما هم در ایران آغاز کرده‌ایم. دو سه هفته از فاز سه واکسن پاستور بگذرد به واکسن‌های داخلی خواهیم افزود.
قول می‌دهیم واکسن ملی در بهار تزریق شود
وزیر بهداشت تصریح کرد: از روز اول گفتم که هر مطلبی در مورد واکسن را از بنده بشنوید. با مردم عهد کرده‌ام که هر چه هست به مردم بگویم. تا این لحظه به دلیل هیچ مصلحت‌اندیشی، چیزی را از مردم پنهان نکرده‌ام چون معتقدم نظام تا زمانی پاینده است که مردم، آن را قبول داشته باشند و بزرگترین خیانت این است که مردم را غریبه فرض کنیم. بارها به مردم گفته ام که با لطف خدا و برآوردی که می‌کنم، واکسن ملی ما در بهار امسال تزریق می‌شود و الان هم ایمان دارم که هر چه جلوتر می‌رویم خداوند راه‌هایی را برای ما گشود و دانشمندان ما افتخاری را خلق می‌کنند که این قولی که به مردم داده‌ام، عرایض روسفیدتر پیش خداوند و مردم جلوه می‌کند.
قابلیت‌های جدید ایران در تولید واکسن
نمکی افزود: یکی از قابلیت‌هایی که در ایران و مجموعه برکت پیدا کردیم، برخورد با جهش‌های ویروس است و این قابلیت را داریم که در پلتفرم‌های مختلف در عرض حداکثر 45 روز، برای هر جهشی، واکسن مورد نیاز آن را تولید کنیم و دیگر هم لازم نیست که برخی از پروسه‌ها را طی کنیم چون دانش آن را داریم. این حربه بزرگی در دفاع بیولوژیک در دنیا است.
کمک 50 میلیارد تومانی ستاد اجرایی
 به وزارت بهداشت
وی ادامه داد: کمبودهایی مثل برخی دستگاه‌های تنفسی و اکسیژن‌ساز در تعدادی از بیمارستان‌ها داشتیم که دکتر مخبر و ستاد اجرایی همانگونه که از نخستین روزها برای تهیه داروها، واردات مایحتاج در کنار ما بودند، امروز نیز برای 20 بیمارستان، اکسیژن‌ساز و تعداد قابل توجهی دستگاه‌های تنفسی، تهیه کردند که هزینه اهدایی ستاد اجرایی در این اقلام، حدود 50 میلیارد تومان بود.
تکمیل خط تولید واکسن برکت
با ظرفیت 3 میلیون دوز
در این جلسه، رئیس‌ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) نیز اظهار داشت: برای آماده کردن بیمارستان سیار بسیار پیشرفته در مجموعه ستاد، دو سال زمان صرف شد که دارای 120 تخت است و معاونین وزیر بهداشت تصمیم گرفتند که این بیمارستان به دو مجموعه تقسیم شود و در دو بیمارستان مسیح دانشوری و بوعلی مستقر شود.  محمد مخبر افزود: با لطف الهی و تلاش جوانان در ساخت واکسن، موفقیت‌های بزرگی داشته‌ایم. مراحل آزمایشگاهی و تست بالینی با مشارکت وزارت بهداشت انجام شد و فاز دوم مرحله بالینی رو به اتمام است و با ارائه مدارک به وزارت بهداشت، احتمالا در هفته اول یا اوایل اردیبهشت می‌توانیم فاز سوم انسانی را آغاز کنیم اما آنچه مهم‌تر از این مراحل است، بحث تولید انبوه واکسن است.  مخبرگفت: خط تولید سه میلیون دوز واکسن در ماه در مجموعه برکت به طور کامل تکمیل شده و در موضوع تحقیق و توسعه در مورد راندمان به دستاوردهای ارزشمندی رسیدیم. به‌گونه‌ای که دو سه هفته پیش، دانشمندان ما می‌توانستند از هر لیتر ویروس، 100 دوز واکسن بگیرند که 7 تا 8 روز پیش به 400 دوز و روز جمعه حداقل به یک هزار دوز رسید که قابل افزایش است.
تحویل اولین محموله واکسن برکت
 در اردیبهشت
وی تاکید کرد: با همین وضعیت موجود می‌توانیم در فاز اول، ماهانه سه میلیون دوز واکسن تولید کنیم و مصمم هستیم که اردیبهشت ماه، اولین محموله واکسن برکت را با ظرفیت یک میلیون دوز به وزارت بهداشت و مردم ایران تقدیم کنیم و خط دوم تولید واکسن که ظرفیت 12 تا 15 میلیون دوز واکسن در ماه را دارد، مراحل ساختمانی آن تمام شده و تجهیزات مورد نیاز تامین شده و در حال نصب است و مصمم هستیم که تا پایان خرداد، مراحل نصب دستگاه‌ها را تمام و آن را راه‌اندازی کنیم تا بتوانیم در تیرماه از این کارخانه نیز محصول و واکسن بگیریم.
رئیس‌ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) ادامه داد: در پایان تیرماه، ظرفیت تولید واکسن در مجموعه برکت، بین 18 تا 20 میلیون دوز است اما این امکان وجود دارد که ماهانه حداقل 20 میلیون دوز واکسن تولید کند و اگر راندمان و تیتر ویروس تغییر کند، قطعا حجم تولید واکسن در برکت قابل افزایش است.
مخبر گفت: حداقل دو کشور اروپایی و سه کشور منطقه الان به صورت مکتوب و مصرانه به دنبال مذاکره برای خرید واکسن از برکت هستند اما بعد از رفع نیاز داخلی به این کشورها صادرات خواهیم کرد. ظرفیت تولید واکسن کرونا در دنیا، مشخص و حدود 2 میلیارد دوز در سال است در حالیکه نیاز به واکسن، حدود 14 تا 16 میلیارد دوز است و حدود 80 درصد واکسن تزریقی در جهان، مربوط به چندین کشور است و بیش از 170 کشور دنیا، واکسن کمی دارند و اگر این وضعیت را نداشتیم، دچار مشکل می‌شدیم.
وی همچنین در حاشیه این دیدار، اظهارداشت: ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) از دستگاه‌هایی بود که از همان روزهای اول شیوع کرونا در کشور، در حد توان خود، در کنار وزارت بهداشت بوده است و امروز هم بنا به درخواست دکتر نمکی، در بعضی از بیمارستان‌های مناطق محروم، با مشکل دستگاه‌های اکسیژن ساز و دستگاه‌های تنفسی رو‌به‌رو بودیم که 20 دستگاه اکسیژن ساز و 53 دستگاه بای پپ را با اعتباری حدود 50 میلیارد تومان تهیه و به وزارت بهداشت تقدیم کردیم.
رئیس‌ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) خاطرنشان کرد: در مورد تخت‌های بیمارستانی به وزیر بهداشت گفتم که ستاد اجرایی، حتما آمادگی کمک به وزارت بهداشت را دارد. موج چهارم کرونا بسیار سخت است اما این افتخار بزرگی در جمهوری اسلامی به رغم تحت فشارها، هنوز هم بیماری در خیابان و سرگردان نداریم. شاهد هستم که دکتر نمکی و تیم وزارت بهداشت، ساعت غیرکاری ندارند.
تکذیب ایجاد مشکل
در تولید واکسن کووایران برکت
رئیس‌مرکز اطلاع‌رسانی ستاد اجرایی فرمان امام اظهارات رئیس‌سازمان نظام پزشکی مبنی بر با مشکل مواجه شدن تولید واکسن برکت را صحیح ندانست و اطلاعات وی را نادرست خواند. به گزارش ایسنا، حجت نیکی ملکی در صفحه شخصی اش نوشت: ‏ریاست محترم سازمان نظام پزشکی اعلام کرده‌اند «واکسن برکت با مشکل مواجه شده است. متاسفانه اطلاعات ایشان از واکسن برکت نادرست است. خوشبختانه روزهای گذشته روزهای درخشانی برای واکسن برکت بوده و به لطف خدا و تلاش شبانه‌روزی دانشمندانمان ظرفیت خط نیمه صنعتی به ۳ میلیون دوز در ماه رسیده است.‏با اضافه شدن خط تولید صنعتی ظرفیت مجموع به بیش از ۱۵ میلیون د,ز در ماه خواهد رسید. از جناب آقای دکتر ظفرقندی دعوت می‌کنیم تا از کارخانه تولید واکسن کووایران برکت بازدید کنند و از نزدیک در جریان تلاشهای مجاهدانه جوانان کشور عزیزمان قرار بگیرند.»
تقاضای ۵ کشور برای خرید واکسن برکت
همچنین به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مخبر گفت: حداقل دو کشور اروپایی و سه کشور منطقه الان به صورت مکتوب و مصرانه به دنبال مذاکره برای خرید واکسن از برکت هستند، اما بعد از رفع نیاز داخلی به این کشور‌ها صادرات خواهیم کرد.
ورود 400 هزار دُز واکسن اهدایی چین به کشور
خبر دیگر اینکه سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: امروز حدود ۴۰۰ هزار دُز واکسن اهدایی چین به کشور وارد می‌شود.
علیرضا رئیسی افزود: مرحله اول واکسیناسیون تا هفته اول اردیبهشت به پایان می‌رسد و مرحله دوم در اردیبهشت آغاز خواهد شد که شامل گروه‌های سنی مختلف می‌شود. در دومین مرحله واکسیناسیون حدود 8.3میلیون نفر واکسینه می‌شوند.
وی با بیان اینکه واکسیناسیون بیش از ۱۵ میلیون نفر تا پایان تیر انجام می‌شود گفت: افراد ۱۸ تا ۶۴ ساله‌ای که دارای بیماری زمینه‌ای هستند در این مرحله قرار می‌گیرند و جمعیت زیادی حدود ۷ میلیون نفر را شامل می‌شوند و پیش‌بینی می‌شود مرحله دوم در تیر امسال به
پایان برسد.