kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۱۹۸۰
تاریخ انتشار : ۰۸ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۸

اخبار ویژه



کلاهبرداری تازه آمریکا؛ مجوز معامله نفت در برابر دارو!
آمریکا و اروپا پس از وقت‌کشی سه ساله در برداشتن تحریم‌های نفتی و بانکی، در صددند وعده‌هایی به مراتب نازل‌تر از تعهدات برجام و حتی نازل‌تر وعده راه‌اندازی کانال اس پی وی و اینستکس را اجرایی کنند!
رئیس‌اتاق بازرگانی ایران و کره جنوبی دیروز گفت: قرار بر این است که تا یک میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی، به کانال مالی ایران و سوییس واریز شود تا صرف خرید دارو و غذا شود.
این اقدام توهین آمیز در حالی است که تعهد آمریکا و اروپا در برجام، لغو تحریم‌های نفتی و بانکی بود. پس از عهد شکنی و خروج ترامپ از توافق هم اروپا برای ترغیب ایران به انجام تعهدات، وعده داد کانالی برای خرید نفت ایران و فروش کالا راه‌اندازی کند.
البته این وعده نیز دروغ بود و اروپا قول داد با راه‌اندازی کانال اینستکس، بتواند پول نفت فروخته شده ایران به دیگر کشورها را دریافت و در ازای آن، غذا و دارو به ایران بفروشد.
اما جز یکی دو مورد فروش داروی چند میلیون دلاری این وعده اروپا هم عملی نشد! و این در حالی است که طبق موازین شورای امنیت، حتی کشورهای مشمول تحریم (و نه ایران که با قطعنامه 2231، تحریم هایش تعلیق شده) نیز در زمینه غذا و دارو، معاف از تحریم هستند.
حالا در اقدامی فریبکارانه که بی‌صداقتی غرب را نشان می‌دهد، کره جنوبی اجازه پیدا کرده تا یک میلیارددلار از دارایی‌های بلوکه شده ابران را به سوئیس منتقل کند تا سوئیس به ایران غذا و دارو بفروشد!

یک «ستاره خلیج فارس» طراحی می‌کردید، بعداً بدگویی می‌کردید
اظهارات بی‌پایه وزیر نفت علیه مدیریت پالایشگاه ستاره خلیج فارس، برای سرپوش گذاشتن روی کارنامه خالی و ضعیف خویش است.
روزنامه وطن ‌امروز در این‌باره نوشت: بیژن زنگنه تاکنون بارها علیه مدیریت قبل از خود در دولت و وزارت نفت حرف زده و باز هم اخیرا ادعاهای خود را تکرار کرده.
وی در آخرین اظهارات بار دیگر بر نقش ویژه خود در به ثمر رسیدن پالایشگاه ستاره خلیج فارس تاکید کرد. گویا سایه پالایشگاه ستاره خلیج فارس همچنان بر سر زنگنه سنگینی می‌کند. او که خوب می‌داند بیشترین زحمت برای به ثمر رسیدن پالایشگاه ستاره خلیج فارس در دولت نهم کشیده شده، سال‌هاست تلاش می‌کند افتخار ساخت این پروژه عظیم را به نام خود بزند. جالب اینجاست که زنگنه در تمام طول 20 سال وزارت خود هیچ پالایشگاهی را  احداث نکرده است.  
زنگنه اخیرا با حمله به مجموعه مدیریتی پیشین وزارت نفت، مدیریت آنها در پروژه ستاره خلیج فارس را «اغتشاش مدیریتی» خواند و گفت: یکی از طرح‌هایی که فکر می‌کردم باید به ‌عنوان اغتشاش مدیریت درس داد نیروگاه شهید رجایی بود اما پس از دیدن پالایشگاه ستاره خلیج فارس دیدم نیروگاه شهید رجایی در مقابل آن هیچ است. باید این پروژه را موضوع تدریس قرار داد، اگر می‌خواهید اغتشاش مدیریتی در یک طرح پیدا کنید من بدتر از طرح ستاره خلیج فارس در عمر کاری‌ام ندیده‌ام، البته ساخت این پروژه ابتدا با روش خوبی آغاز شد اما وقتی جلوتر رفت به جایی رسید که فقط باید در دانشگاه‌ها تدریس کرد، این افتخار ندارد.
با این حال، زنگنه هیچ اشاره‌ای به اغتشاش مدیریتی پروژه نکرد.
این چندمین بار است که وزیر نفت با زیر سوال بردن تلاش‌ها و اقدامات دولت قبل در حوزه نفت و گاز به‌ویژه در موضوع پروژه ستاره خلیج فارس، سعی در دستاوردتراشی برای دوره مدیریتی خود دارد.
زنگنه در حالی در اظهارات خود شیوه مدیریت پیشین وزارت نفت در پروژه پالایشگاه ستاره خلیج فارس را «اغتشاش مدیریتی» خواند که به اذعان خود وی این پالایشگاه تا نیمه سال 92 حدود 70 درصد پیشرفت داشته است. وی البته هیچ اشاره دقیقی به مصادیق اغتشاش مدیریتی نکرد اما نگفت این چگونه اغتشاش مدیریتی بود که طی ۶ سال، پیشرفت پروژه را به 70 درصد رساند اما مدیریت مدبرانه جناب شیخ‌الوزرا، تکمیل 30 درصد باقیمانده این پالایشگاه را ۶ سال به درازا کشاند.
وی همچنین بارها از دستاوردهایی گفت که عموما نتیجه پالایشگاه ستاره خلیج فارس است؛ پالایشگاهی که وی تنها در تکمیل حدود 30 درصد باقی‌مانده آن نقش داشت. رشد بیش از ۲ برابری تولید بنزین دستاوردی است که بخش اعظم آن مربوط به پالایشگاه ستاره خلیج فارس است.
ارتقای کیفیت بنزین و گازوئیل هم البته دیگر دستاوردی است که بخش عظیمی از آن نتیجه پالایشگاه ستاره خلیج فارس است. البته بخش دیگری از ارتقای کیفیت سوخت تولیدی در کشور، نتیجه بهسازی پالایشگاه‌های کشور است که در این باره هم دولت قبل نقش ویژه‌ای داشته است؛ نقشی که زنگنه باز هم به آن اشاره‌ای نکرد.  زنگنه در حالی در تریبون‌های یک‌طرفه، دولت قبل را آماج حملات خود می‌کند که افتتاح پروژه‌های بزرگ در سال‌های دولت‌های یازدهم و دوازدهم مدیون تلاش‌ها و سرمایه‌گذاری‌های دولت قبل و مجموعه دست‌اندرکاران این پروژه‌ها و رساندن آنها به مرز افتتاح بود.
 زنگنه میراث‌دار مجموعه‌ای بی‌نظیر از پروژه‌هایی بود که عموما با پیشرفت‌های بیش از 50 درصد تحویل دولت یازدهم شده بود. با این حال وی همچنان در تلاش است با انکار حقیقت، خود را قهرمان این حوزه معرفی کند.
 
دولت برای تامین کسری بودجه سراغ راه‌های تورم‌زا رفت
دولت برای تامین کسری بودجه خود، راه‌هایی را پیمود که به تورم ختم شد.
روزنامه ایران در گزارشی نوشت: با ورود به سال جاری ضمن اینکه نرخ تورم ماهانه با نوسان بسیار بالایی همراه بوده است، اما از خرداد ماه تورم نقطه‌ای دوباره رو به افزایش گذاشته است. روندی که در شهریورماه موجب صعودی شدن تورم سالانه شده است.
این در حالی است که از مهرماه سال گذشته تورم سالانه نزولی شده بود و تا مرداد امسال هم ادامه داشت، ولی تغییر شرایط اقتصادی بخصوص نقدینگی و رشد نرخ ارز موجب شد تا دوباره شاخص تورم رو به بالا سوق پیدا کند.
در همین راستا تازه‌ترین گزارش مرکز آمار از شاخص نرخ تورم بهمن‌ماه، نیز نشان‌دهنده رشد بالای شاخص‌های تورم است. در این ماه تورم 2/5 درصد رشد کرده است و تورم نقطه‌ای نیز به 48/2 درصد و تورم سالانه به 34/2 درصد رسیده است. اما در گروه کالاهای خوراکی تورم ماهانه با رشد 4/3 درصدی به 5/2 درصد رسیده است و نسبت به بهمن پارسال این شاخص با رشد 6/9 درصدی به 66/8 درصد رسیده است شاخصی که در بخش سالانه به 34/7 درصد رسیده که حاکی از رشد 3/9 درصدی آن است.
کارشناسان اعتقاد دارند که همانند گذشته نقدینگی بالا مهم‌ترین عامل تورم است که در سال جاری کسری بودجه به آن دامن زده است. علاوه بر این رشد نرخ ارز نسبت به سال‌های قبل و محدودیت‌های تحریم و کرونا نیز از دیگر عواملی است که موجب رشد بالای تورم شده است.
کامران ندری اقتصاددان در گفت‌وگو با «ایران» درباره عواملی که باعث تشدید تورم در سال جاری و به‌خصوص بهمن‌ماه شد، گفت: در سال جاری مهم‌ترین عاملی که به تشدید تورم دامن زده است در وهله نخست، کسری بودجه دولت است.
در واقع دولت برای تامین کسری بودجه راه‌هایی را پیمود که به تورم منجر شد. در این راستا استفاده از منابع صندوق توسعه ملی باعث شد تا این منابع که جزو منابع غیرقابل دسترس محسوب می‌شود در ترازنامه بانک مرکزی قرار گیرد و به ازای آن ریال تزریق شود.
علاوه بر این با افزایش سقف تنخواه در اختیار دولت، منابع آن به بازار بین بانکی تزریق شد و موجب شد تا نرخ بهره به ویژه در اوایل سال کاهش زیادی را تجربه کرد. بانک مرکزی نیز برای جلوگیری از کاهش نرخ بهره دیر اقدام کرد.
به گفته وی، همزمان با این شرایط، دولت برای جلوگیری از پولی شدن کسری بودجه از طریق بازار سرمایه اقدام کرد. بر همین اساس با ورود تعداد زیادی از مردم به این بازار شاخص بورس با رشد بالا و در ادامه با ریزش همراه شد.
این اقتصاددان ادامه داد: در این میان بانک مرکزی نیز به‌دلیل نداشتن استقلال کافی با این روند همراهی کرد. به‌طوری که با آزاد گذاشتن شبکه بانکی، آنها هم در خرید و فروش سهام فعال شدند و میزان استفاده بانک‌ها از منابع بانک مرکزی افزایش یافت.
وی با اشاره به اینکه تمام این عوامل باعث شد تا رشد نقدینگی شتاب گیرد، اظهار کرد: رشد نقدینگی در 12 ماهه منتهی به دی‌ماه به 40 درصد نزدیک شد.
ندری تاکید کرد: رشد بالای تورم در ادامه خود باعث رشد بیشتر این شاخص می‌شود. زمانی که با تورم بالایی مواجهیم، نمی‌توان حقوق و دستمزدها را برای سال آینده تعدیل نکرد و همین عامل به تورم بالاتر و افزایش هزینه‌های تولید دامن می‌زند.

رئیس‌دفتر رئیس‌جمهور را به اظهارات غیرکارشناسی چه کار؟!

رئیس‌دفتر رئیس‌جمهور، اظهارات جنجال‌برانگیز خود درباره تعیین قیمت ارز و علت 27 هزار تومان شدن قیمت دلار را اصلاح کرد.
رسانه‌های دولتی، به نقل از اظهارات محمود واعظی، در آیین تجلیل از صادرکنندگان نمونه استان اصفهان گزارش دادند: از نظر اقتصادی نرخ ارز ۲۵ یا ۲۷ هزار تومان نیست، این کار را کردیم تا اقتصاد کشور را اداره کنیم و دشمنان بگویند فشار حداکثری شکست خورده است.
اما در پی بازتاب منفی بسیار زیاد این سخنان، واعظی گفت: حرف‌هایم نادرست برداشت شده و من نگفتم دولت ارز را گران کرده، عامل افزایش نرخ ارز تحریم‌ها و فشار حداکثری بوده است
واعظی در تشریح اظهارات خود، در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت:‌ در گفت‌وگوی صمیمانه‌ دیشب با فعالان بخش خصوصی استان اصفهان،‌ بخشی از عرایضم به‌دلیل برداشت یا انعکاس ناقص، متأسفانه دچار تحلیل نادرست در فضای رسانه‌ای شده است. آنچه در تشریح شرایط بسیار دشوار جنگ اقتصادی در سه سال گذشته در این جلسه بیان شد، ناظر به شدت تحریم‌ها، فشار حداکثری و کم‌وکیف محدودیت‌هایی بود که به اقتصاد کشور تحمیل شد و پیامدهای نامیمونی همچون افزایش نرخ ارز را به‌دنبال داشت.
 بی‌تردید گرانی ارز در آن مقطع،‌ نتیجه فشارهای تاریخی و کم‌سابقه بر اقتصاد ایران بوده و مقصود بنده نیز این بود که دولت علی‌رغم اینکه معتقد بود قیمت واقعی ارز هرگز و هرگز ۲۵ تا ۲۷ هزار تومان نیست، اما با مقاومت و تحمل تبعات تحمیلی و ظالمانه تحریم‌ها، کشور را اداره کرده و در برابر اراده‌ دولت ‌ترامپ برای فروپاشی اقتصاد ایران، ایستاده است.
بنده مجدداً به صراحت تأکید می‌کنم که دولت هیچ‌گاه به‌دنبال گران کردن ارز نبوده و قیمت بالای ارز و نرخ غیرواقعی آن را یکی از موانع مهم اداره کشور و یکی از رخدادهای تلخ در دوران مسئولیتش می‌داند و همواره در پی کنترل آن و کاستن از فشار بر شهروندان بوده است؛ آن چنانکه در آینده‌ نزدیک نیز هیچ فرصتی را برای کنترل نرخ ارز از دست نخواهد داد.
در همین حال روابط عمومی بانک مرکزی، در پیامی‌ توییتری که ظاهرا ناظر به اظهارات غیرمسئولانه و غیرکارشناسی واعظی است، نوشت: برای جلوگیری از سوءاستفاده و سوءبرداشت از صحبت‌های مسئولین محترم، شایسته است که اظهارنظر درخصوص مسائل تخصصی پولی و ارزی به بانک مرکزی واگذار شود.
گفتنی است آقای واعظی ظرف دو سه سال اخیر با وجود اینکه دولت از سخنگوی رسمی ‌برخوردار است، درباره مسائل مهم اقتصادی و سیاسی و امنیتی و دیپلماتیک، اظهارنظر‌های غیرکارشناسانه می‌کند که بعضا با هزینه‌ها و خسارت‌هایی هم همراه است و این در حالی است که مسئولیت رئیس‌دفتر، تنظیم و تسهیل کارهای اداری و دفتری رئیس‌جمهور است و نه اظهارنظر‌های غیرکارشناسی.

رئیس ‌سیا: چین و روسیه و ایران بزرگ‌ترین تهدیدها علیه آمریکا هستند
نامزد جو بایدن برای ریاست سازمان سیا، چین و روسیه و ایران را بزرگ‌ترین تهدیدها علیه آمریکا معرفی کرد.
ویلیام برنز که قرار است جای جینا هاسپل را در سازمان جاسوسی آمریکا بگیرد، در کمیسیون اطلاعات سنا گفت: «در صحنۀ بین‌المللی حاضر که بیش از پیش پیچیده و رقابتی شده، رویکرد غارتگرانۀ دولت چین بزرگ‌ترین چالش ژئوپولتیک آمریکا است.» ویلیام برنز افزود: «پشت سر نهادن چین در دهه‌های آینده برای امنیت ملی آمریکا اهمیّت حیاتی دارد» و رسیدن به چنین مقصودی نیازمند «راهبردی درازمدت، روشن و مبتنی بر حمایت دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه، اصلاحات درونی و اطلاعات مطمئن است.»
اگر چه ویلیام برنز بر ضرورت همکاری واشنگتن و پکن در زمینه‌های تغییرات اقلیمی یا عدم تکثیر سلاح‌های هسته‌ای تأکید کرد، اما، هشدار داد: «چین به طور روشمند توانمندی‌های خود را در زمینۀ سرقت علمی تقویت، مردم خود را سرکوب و کشورهای همسایه را تهدید می‌کند.» به گفته ویلیام برنز دولت «چین قدرت خود را در جهان توسعه داده و نفوذ خود را در جامعۀ آمریکا بنا می‌سازد.»
ویلیام برنز تأکید کرد نبرد برای برتری فنی در عرصۀ اطلاعات از جمله استفاده از هوش مصنوعی عنصر کلیدی مأموریت و وظیفۀ او به عنوان رئیس‌جدید سازمان اطلاعات آمریکا خواهد بود.
ویلیام برنز همچنین گفت به غیر از چین، روسیه و ایران دیگر تهدیدهای بزرگ امنیتی آمریکا هستند. ویلیام برنز که در سال‌های ٢٠٠٨-٢٠٠٥ سفیر آمریکا در مسکو بوده، تصریح کرد که این تجربه به او آموخته که «دست کم گرفتن روسیه ولادیمیر پوتین خطا است.» او گفت : «روسیه قادر است همانند قدرت‌های نوظهوری از قبیل چین نقشی اخلالگر ایفاء کند.»
ویلیام برنز در عین حال معمار توافق اتمی با ایران بود تصریح کرد که «برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی، ایالات متحده آمریکا باید هر آنچه می‌تواند بکند.»

زیباکلام: اصلاح‌طلبان در انتخابات وقت تلف می‌کنند
صادق زیباکلام با قاطعیت می‌گوید اصلاح‌طلبان تتمه آبروی خود را در انتخابات از بین می‌برند.
وی در گفت وگو با روزنامه آرمان و در پاسخ این سؤال که گویا اصلاح‌طلبان حرکت جدیدی را شروع کرده‌اند و می‌خواهند در انتخابات شرکت کنند و گویا نامزدهایشان هم یکی‌یکی به میدان می‌آیند. در مورد دکتر عارف و آقایان پزشکیان و کواکبیان خیلی جدی صحبت می‌شود. نظرتان چیست؟ اظهار داشت: به نظرم آقایان محمدرضا عارف، مصطفی کواکبیان، مسعود پزشکیان همه وقتشان را تلف می‌کنند.
زیباکلام افزود: 24 میلیونی که به آقای روحانی رای دادند، یک و نیم میلیون نفری که به دکتر عارف در تهران در اسفند 94 رای دادند، هنوز تصمیم به مشارکت نگرفته‌اند و اصلاح‌طلبانی که اصرار دارند در انتخابات مشارکت فعال داشته باشند، به نظرم تتمه و باقیمانده آبرو و حیثیت اجتماعی اصلاح‌طلبان را با شرکت در انتخابات از بین می‌برند.
توضیح اینکه چرا محکم صحبت می‌کنم و اینکه این آقایان وقتشان را تلف می‌کنند اگر اجازه دهید به یک گفت‌وگوی دیگر موکول کنیم.