kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۱۴۴
تاریخ انتشار : ۲۴ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۴۴
طبق مصوبه شورای عالی پیوند اعضا

پیوند عضو به اتباع خارجی در ایران ممنوع شد

شورای عالی پیوند اعضا جراحی پیوند اعضا به اتباع غیرایرانی و همچنین جراحی پیوند در بیمارستان‌های خصوصی را ممنوع اعلام کرد.


طبق مصوبه این جلسه که با حضور وزیر بهداشت برگزار شد، از اول مهر ماه هیچ بیمار غیرایرانی در کشور تحت عمل پیوند قرار نمی‌گیرد.
دکتر هاشمی در حاشیه این جلسه با قدردانی از وزارت اطلاعات برای شناسایی تخلفات حوزه پیوند اعضا اظهار داشت: در 20 سال گذشته رفتارهای نادرست و تخلفاتی در حوزه پیوند در کشور شکل گرفته است که با تصمیم اخیر شورای عالی پیوند این تخلفات برچیده خواهد شد.
وزیر بهداشت با بیان این‌که در 10 سال گذشته 608 بیمار غیرایرانی در کشور پیوند عضو شده‌اند، افزود: شاید آمارها بیشتر از این تعداد باشد چرا که بسیاری از اتباع غیرایرانی از مسیرهای غیرقانونی و متفرقه اقدام به پیوند عضو کرده‌اند.
قاضی‌زاده هاشمی یادآور شد: آمار دقیقی از موارد غیرقانونی پیوند عضو در کشور وجود ندارد ولی از این پس هر تخلفی که در حوزه پیوند عضو انجام شود در دستگاه‌ قضایی به‌عنوان قاچاق اعضای بدن محسوب می‌شود.
وی با بیان این که، بیمار ایرانی در اولویت پیوند عضو است، خاطرنشان کرد: در زمینه توریسم درمانی نیز ارايه خدمات درمانی به اتباع غیرایرانی باید در بخش‌های دیگر به جز پیوند عضو متمرکز باشد و ارايه این خدمت در انتهای فهرست خدمات به این دسته از بیماران قرار گیرد.
وی در مورد بیماران غیرایرانی بستری در بیمارستان‌ها که در انتظار عمل پیوند هستند، توضیح داد: در جلسه شورای عالی پیوند مقرر شد معاونت درمان وزارت بهداشت تا اول مهر ماه سال جاری برای این بیماران تعیین تکلیف کند ولی از این زمان به بعد هیچ‌گونه بیمار غیرایرانی برای پیوند عضو پذیرش نخواهد شد.
پیوند، فقط در بیمارستان‌های دولتی
در همین رابطه رئيس اداره پیوند و بیماری‌های خاص وزارت بهداشت گفت: متاسفانه به دلیل مشکل بودن کنترل روند پیوند در بیمارستان‌های خصوصی و مشاهده تخلفاتی در این خصوص، در دومین جلسه شورای عالی پیوند اعضا مصوب شد که پیوند کلیه چه از زنده و چه از افرادی که مرگ مغزی می‌شوند، فقط در بیمارستان‌های دولتی انجام شود.
دکتر کتایون نجفی‌زاده یادآور شد: در زمان جنگ به دلیل کمبود دستگاه دیالیز و افزایش بیماران پیوند کلیه، مقرر شد که پیوند کلیه از فرد غریبه قانونمند و مجاز کنند که به مدل ایرانی پیوند کلیه معروف شد.
وی در ادامه گفت: در فرآیند این کار اجازه ارتباط مستقیم با دهنده کلیه داده نمی‌شد اما به تدریج و با افزایش هزینه برای دهنده کلیه و ناکافی بودن مبلغی که دولت در این رابطه پرداخت می‌کرد، اهداکنندگان کلیه از بیمار نیازمند پیوند مبلغ بیشتری را درخواست می‌کردند که برای جلوگیری از این کار وزارت بهداشت در سال 90 مسئولیت نظارت بر پیوند را به انجمن حمایت از بیماران کلیوی واگذار نمود.
نجفی‌زاده خاطرنشان کرد: انجام این کار توسط وزارت بهداشت منجر به کنترل روابط گیرندگان و اهداکنندگان شد. وی با اشاره به ارتقای فرهنگ اهداء عضو در کشور گفت: به دلیل افزایش مرگ مغزی در جامعه، اهدا عضو افزایش داشته است به طوری که در سال گذشته 48 درصد پیوندها از افرادی که مرگ مغزی شده بودند، صورت گرفت.
پیوند کلیه به اعراب منطقه با شناسنامه جعلی
نجفی زاده همچنین با حضور در یک برنامه تلویزیونی پیرامون ممنوع شدن پیوند اعضای بدن به اتباع غیرایرانی، گفت: پیوند اتباع خارجی در ایران از سال 87، از هم تبعه خودشان آزاد بود.
وی تصریح کرد: افرادی که از کشورهای منطقه به ویژه از کشورهای عربی وارد ایران می‌شدند، شناسنامه جعلی، کارت ملی و دفترچه جعلی ایرانی می‌گرفتند و به عنوان یک ایرانی جنوبی گیرنده کلیه معرفی می‌شدند و کلیه دریافت می‌کردند.
رئيس اداره پیوند و بیماری‌های خاص وزارت بهداشت افزود: شورای عالی پیوند پس از بررسی به این اتفاق نظر رسید که به طور کل پیوند اتباع خارجی در ایران ممنوع شد و حتی هیچ تبعه خارجی اجازه نداشته باشد تا از هم تبعه خودش نیز در ایران پیوند اعضاء‌ شود.