kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۰۹۹۰
تاریخ انتشار : ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۰:۰۴
نگاهی به فیلم موصل

شـعار اتحاد برای ایجـاد تفرقه




احسان رشیدی

فیلم موصل کینه‌های آمریکایی سعودی علیه سپاه قدس و حشد‌الشعبی را در قالب یک فیلم اکشن به تصویر کشیده است.
مقدمه و معرفی فیلم
جو و آنتونیو روسو تهیه‌کنندگان معروف انتقام جویان عوامل تهیه فیلم موصل هستند این فیلم به کارگردانی «متیو مایکل کارناهان» و تهیه‌کنندگی «برادران روسو» ۲۶ نوامبر سال گذشته میلادی از نت‌فلیکس پخش شد و در مناطق خاورمیانه و اروپا مخاطبین زیادی داشت، در این فیلم «آدام بسا» در نقش پلیس جوانی به نام کاوه که اهل کردستان عراق و «سهیل دباج» نقش شخصیتی به نام «جاسم» را بازی می‌کند که فرمانده گروه ویژه است، آنها برای نجات همکاران خود به موصل حرکت کرده تا بتوانند شهر را پاک‌سازی کنند.عوامل مختلفی در شکل‌گیری این فیلم دست داشته‌اند که نقش سفارت عربستان سعودی و ایالات‌متحده آمریکا در این فیلم کاملا مشهود است، تخریب حشد‌الشعبی و سپاه قدس خط اصلی داستان فیلم است که در ادامه به آن می‌پردازیم.
دخالت سفارت آمریکا در کشورهای مختلف
کودتا در کشورهای مختلف معمولا در سفارت آمریکا برنامه‌ریزی و طراحی و توسط عناصر وابسته داخلی آن کشورها عملیاتی می‌شود، این کودتاها بالطبع علیه دولت‌هایی صورت می‌گیرد که ماهیت ضدامپریالیستی داشته و منافع آمریکا را تهدید می‌کند، ساخت فیلم موصل پرده‌برداری از اهداف آشکار و پنهان آمریکا در عراق است. حضور نیروهای مستشاری ایران به صورت سطحی در بخش‌هایی از فیلم به شکل غیر واقعی در موصل نمایش داده می‌شود، اما واقعیت میدانی چیز دیگری است و مردم و نیروهای مسلح عراق در عمل تاثیر نیروهای ایرانی در نابودی داعش را در کنار خود دیده‌اند. آمریکایی‌ها برای سرپوش گذاشتن بر همکاری خود با داعش در کشتار مردم بی‌دفاع عراق و سوریه، در حوزه جنگ نرم نیز با بهره‌گیری ازمزدوران فرهنگی وارد میدان شده. نتفلیکس یکی از مجریان سیاست‌های آمریکا در کارزار جنگ نرم است اتحاد و روابط ایران و عراق در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، نظامی، فرهنگی و... به عنوان بخش مهمی از عوامل پیروزی و استقلال و اهرم‌های قدرت عراق شناخته شده و در دستور کار دشمن قرار گرفته است. ایجاد تفرقه و اختلاف به ‌صورت زیرپوستی در فیلم موصل موذیانه گنجانده می‌شود و ایرانی‌ها را مانع اتحاد معرفی می‌کند، در فیلم موصل عراقی‌ها را مخالف حضور نیروهای ایرانی در نبرد با داعش نمایش می‌دهد، در یک سکانس گفته می‌شود اگر نیروهای ایرانی نبودند موصل و بقیه جاها سریع‌تر آزاد می‌شد و نتفلیکس با تفرقه سعی دارد بذر نفرت را در ذهن بیننده بکارد و زحمات مرجعیت شیعه در اعلام عمومی جهاد و فتوای تشکیل حشدالشعبی را زیر سؤال ببرد.
در فیلم موصل، گروه نینوا ترکیبی از نیروهای سنی، شیعه، مسیحی و پیش‌مرگه‌های کرد است و تقریباً از هر قوم عراقی یک نفر را انتخاب کرده است، گروه نینوا نمادی از اتحاد عراق است و با سکانس ضدایرانی که بیان شد، در یک‌کلام یعنی عراق منهای نیروهای مقاومت.
اهداف نتفلیکس در منطقه
کمپانی نتفلیکس هم‌سو با دموکرات‌هایی است که داعش را به وجود آوردند و امروز ادعای دروغ دلسوزی و خواستار اتحاد و یکپارچگی آنها را دارند، تهیه‌کننده فیلم آن گفته است: «با خواندن داستان فیلم‌ اشک ریخته و سعی دارد چهره واقعی عراقی‌ها را به جهانیان نشان دهد». جمهوری‌خواهان عراق را ویران کردند و آن را تصرف کردند و دموکرات‌ها داعش را ایجاد کردند و تفاوتی بین آنها نیست.
موصل و تخریب سپاه قدس و نیروهای حشدالشعبی
در سکانس مبادله سلاح که گروه نینوا به مهمات نیاز دارد از نیروهای سپاه قدس مهمات می‌خواهند که آنها با سیگار مبادله می‌کنند نکته قابل توجه این سکانس، عدم اعتماد دو گروه به یکدیگر و دست روی ماشه اسلحه است که بی‌اعتمادی در این سکانس موج می‌زند درصورتی‌که عملیات‌های مختلفی سپاه قدس و حشد‌الشعبی با یکدیگر انجام دادند و نقش اساسی در بازپس‌گیری مناطق مختلف عراق داشته‌اند، در این سکانس سرهنگ سپاه قدس با نشان سرداری به نمایش گذاشته شده که کارگردان تفاوت سرهنگ و سردار را نمی‌دانسته و مانند همیشه در شناخت نیروهای ایرانی با مشکل مواجه هستند. در صحنه‌پردازی سکانس حضور فرمانده سپاه قدس، کارگردان کینه خود را با وارونه جلوه دادن حقیقت نمایش می‌دهد. در این صحنه افسر سپاه ایران دقیقا با یونیفرم سپاه (سبز رنگ) در میدان جنگ حاضر است درصورتی‌که در میادین جنگ افسران سپاه قدس هیچ گاه با این لباس به ماموریت‌های نظامی و خط مقدم اعزام نمی‌شوند.
تخریب نیروهای حشد‌الشعبی و سپاه طرح و نقشه سفارت آمریکا و سعودی است؛ در فیلم «موصل» نیروهای حشد با سربند زرد در کنار ایرانی‌ها مشخص هستند و این سکانس به نوعی طراحی شده که فقط پلیس عراق و نیروی نینوا را نماینده مردم عراق معرفی کند، فیلم موصل سعی دارد احساسات قومی قبیله‌ای مردم عراق را تحریک کند و آمریکا عامل اصلی کشتار و ویرانی عراق را تبرئه نماید.
در سکانسی دیگر فرمانده گروه نینوا به قدرت ندادن به گروه‌های عراقی معترض است درصورتی‌که تنها حامی دولت و ارتش عراق برای توقف حرکت داعش و رسیدن آنها به دروازه‌های بغداد، جمهوری اسلامی ایران و جانفشانی سردار شهید سلیمانی، شهید ابومهدی المهندس و نیروهای تحت امر آنها بود. در این سکانس فرمانده گروه نینوا می‌گوید: اگر قدرت دست نیروهای نینوا بود سریع‌تر پیروز می‌شدیم، ولی واقعیت چیست؟
برادری و همکاری نیروهای ایرانی و عراقی مانع عملی شدن نقشه شوم آمریکا برای تجزیه عراق شد ، عراق بدون فتوای مرجع عالیقدر شیعه آیت‌الله سیستانی برای تشکیل حشدالشعبی و تشکیل این نیروی مردمی با خطر شکست کامل و تجزیه مواجه می‌شد، این نیروی مکتبی و متعهد توانست با همکاری مستشاری ایران جلوی پیشروی‌های داعش را بگیرد، به گفته ناظم دباغ: اگر درایت، شجاعت و هوش نظامی و دلسوزی حاج قاسم به یاری نیرو‌های پیشمرگه نمی‌آمد، شبی که تروریست‌های داعش به دروازه اربیل رسیده بودند فاجعه‌ای بزرگ رخ می‌داد و داعش با کشتار مردم کُرد، اقلیم کردستان را هم
تصرف می‌کرد.
 مسعود بارزانی نیز گفت: نه دولت عراق به اربیل سلاح می‌رساند و نه آمریکا، مردم اربیل آماده فرار بودند که به دنبال تماس تلفنی با حاج‌قاسم سلیمانی ایشان سحرگاه با تعداد پنجاه نفر از نیروهای خود با سلاح و مهمات مورد نیاز خود را به مناطق درگیری رساند و در مدت کوتاهی داعش را وادار به عقب‌نشینی کرد.
جمع‌بندی
عدم حضور فعال و اثر گذار سازندگان آثار سینمایی ایرانی و عراقی در عرصه جنگ نرم کاملا مشهود است و دشمن با سوءاستفاده از این فضای خالی و رخنه فرهنگی فداکاری‌ها و جانفشانی‌های شهیدان و ایثارگران دو کشور را در برهه‌ای از تاریخ که هنوز خون این عزیزان در حال جوشش است تحریف می‌کنند. آیا زمان آن نرسیده که مسئولین فرهنگی کشور برای کارهای مشترک با مسئولین فرهنگی عراق وارد مذاکره شوند و با ساخت فیلم‌های فاخر بر مبنای واقعیات میدانی در مسیر مقابله با هجوم فرهنگی دشمن اقدام نمایند.