kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۰۸۸۰
تاریخ انتشار : ۲۴ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۱:۵۹
پس از گفت‌وگوی دو ساعته با رئیس‌جمهور چین

جو بایدن: اگر کاری نکنیم چینی‌ها ما را له می‌کنند

رئیس‌جمهور آمریکا پس از تماس تلفنی طولانی خود با همتای چینی‌ا‌ش گفته اگر کاری نکنند، توسط چینی‌ها له خواهند شد؛ او همچنین از قصدش برای تشکیل گروه ضربت ویژه برای مقابله با افزایش قدرت این کشور خبر داده است. کاری که «ترامپ» هم به شکلی دیگر، به دنبال آن بود!


سرویس خارجی-

تمرکز روی چین، مثل خیلی مسائل دیگر به عنوان سیاستِ کلی آمریکا و مطابق با استراتژی امنیت ملی این کشور تعریف شده است و با رفت و آمد و رؤسای جمهور تغییری نمی‌کند؛ چرا که سرعت پیشرفت چین در سال‌های اخیر در همه حوزه‌ها، غرب (با محوریت آمریکا) را شدیداً نگران کرده است، از آن رو که پیشرفت چین را مساوی با افول خود و همچنین، تغییر موازنه‌هایی تفسیر می‌کنند که پس از جنگ جهانی دوم با هدف همیشه قدرتمند ماندنِ خود، چیده‌اند. حالا که «دونالد ترامپ» رفته، «جو بایدن» گویا در این مورد نیز همان راه ترامپ را برگزیده است. چنان‌که از ابتدای روی کار آمدن بایدن نشانه‌ها مبنی بر اینکه «راه در قبال چین همان راه ترامپ است» داده می‌شد، هر چه می‌گذرد این مسئله پررنگ‌تر می‌شود و ابعاد جدیدی به خود می‌گیرد.
«بایدن» روز پنجشنبه گفت روز قبل به مدت دو ساعت، تلفنی با «شی جینپینگ»، همتای چینی خود صحبت کرده است. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، او توضیح داد که «دو ساعت بی‌وقفه با شی جینپینگ تلفنی صحبت کردم...اگر کاری نکنیم آنها ما را له می‌کنند». بایدن سپس از قصد خود برای ایستادن در مقابل چین سخن گفت تا دوباره مهر تأییدی بر این نکته بزند که رفت و آمد‌های رؤسای جمهور در آمریکا گرچه تغییرات عمده‌ای در پی دارد، اما سیاست‌های کلان این کشور را تغییر نمی‌دهد و جنگ تجاری، امنیتی، سیاسی و دیپلماتیک با چین نه سیاستِ ترامپ، بلکه سیاستِ کلان آمریکاست.
گفتنی است، در این جمله افزون بر تمام این نکات باید توجه داشت که یک اعتراف نیز پنهان است؛ این نکته که قدرت چین به نقطه بی‌بازگشتی رسیده و یارای سرکوب آن نیست، تنها باید مراقب بود تا غرب را نابود نکند!
بایدن همچنین در جریان سخنرانی خود در جمع پرسنل پنتاگون از تشکیل یک نیروی ضربت پنتاگون درخصوص چین برای ارزیابی سیاست‌های دفاعی و ارائه توصیه‌ها پیرامون چگونگی رسیدگی به چالش‌های شکل گرفته از سوی یکی از دشمنان اصلی خبر داد.
فرانسه به کمک آمریکا آمد
همزمان با تمام این خط و نشان کشیدن‌های ضمنی، به دنبال اعزام دو ناو هواپیمابر آمریکا به آب‌های دریای چین جنوبی، وزارت دفاع فرانسه نیز از استقرار زیردریایی اتمی این کشور در آب‌های این منطقه خبر داد. این اقدامات همه برای تشدید شکاف بین حکمرانان تایوان و حزب کمونیست چین است که از یک سو حکمرانان تایوان با حمایت غرب عزمی جدی برای جدا شدن از چین دارند و از سوی دیگر حزب کمونیست چین جزیره تایوان را بخشی از چین واحد می‌داند. طبیعی است در این حالت حد فاصل چین و تایوان در دریای چین جنوبی محل رویارویی شود.
دشمنی با روسیه
باید توجه داشت که استراتژی دفاع ملی تهیه شده توسط «جیمز ماتیس»، وزیر دفاع سابق آمریکا، روسیه را نیز در کنار چین به عنوان رقیب اصلی ارتش آمریکا توصیف کرد. این سند همچنان راهنمای راه آمریکا خواهد بود. از این رو، یگان ششم آمریکا پیش‌تر گزارش داد که ناوهای این کشور و به همراه ترکیه با پشتیبانی دو جنگنده اف-۱۶ ترکیه مانورهای مشترکی را در دریای سیاه و آب‌های حساس برای روسیه برگزار کردند. سفارت روسیه در واشنگتن در واکنش به مانورهای آمریکا در دریای سیاه گفت، مسکو از آمریکا می‌خواهد تا قدرت‌نمایی و عرض‌اندام بی‌ملاحظه خود در دریای سیاه را متوقف کند. وزارت امور خارجه روسیه بارها اعلام کرده که حضور ناوهای کشورهای خارج از این منطقه در دریای سیاه نمی‌تواند به ثبات در این منطقه کمک کند. این در حالی است که آمریکا تاکید دارد در چهارچوب «پیمان مونترو» عمل می‌کند و مانورها را در آب‌های بین‌المللی برگزار می‌کند. گفتنی است، همه این اخبار نشان می‎دهد که فضای بین آمریکا و شرق در 4 سال آتی نیز همچنان حساس و در معرض خطر خواهد بود و رفتن رئیس‌جمهور پرحاشیه تأثیر چندانی بر رویکرد همیشه خصمانه آمریکا به شرق
نخواهد داشت.