kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۶۷۲۱
تاریخ انتشار : ۰۲ دی ۱۳۹۹ - ۲۱:۲۵

نگاهی به یک حمله هکری(نگاه)



امین‌الاسلام تهرانی
آژانس امنیت زیرساخت و امنیت سایبری آمریکا چند روز پیش هشدار داد که نهادهای دولتی فدرال، ایالتی و محلی، زیرساخت‌های اساسی و نهادهای خصوصی در معرض خطرِ «جدی» به واسطه نفوذ از طریق یک عامل تهدید پیشرفته هستند که دست‌کم از مارس (اسفند-فروردین) گذشته فعال بوده است.
جمله فوق یعنی اینکه کشوری چون آمریکا که به واسطه فعالیت‌های اطلاعاتی-امنیتیِ سی.آی.اِی خود در هر جایی از جهان کشوری با هیمنه اطلاعاتی-امنیتی شناخته می‌شد، یک سال تمام زیر حمله اطلاعاتی هکرها بوده بدون آنکه متوجه حمله شده باشد. این حملات خللی در هیمنه اطلاعاتی آمریکا تفسیر شده است.
هکرها با نفوذ به نرم‌افزاری که شرکت «سولارویندز» ساخته بود، به وبسایت‌های آمریکایی نفوذ کردند. «کوین ماندیا»، مدیرعامل شرکت «فایرآی» گفته که سامانه‌های الکترونیکی ۱۸ هزار سازمان آمریکایی آلوده شده اما بیشتر از همه پنجاه شرکت آسیب دیده‌اند. وزارت‌خانه‌های دارایی، خارجه، دفاع و امنیت داخله در میان اهداف این گروه‌ از هکرها بوده است.
«مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا، روسیه را مقصر این حمله می‌داند. رؤسای کمیته‌های اطلاعاتی مجلس نمایندگان و سنای آمریکا هم با وزیر خارجه در این زمینه هم‌عقیده هستند. این سخنان در حالی است که «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا، با اشاره به حملات هکری به شرکت نرم‌افزاری پشتیبان نهادهای دولتی آمریکا، از عملکرد رسانه‌ها در نادیده گرفتن نقش بالقوه چین در این رابطه انتقاد کرد. البته، او که برای اولین بار از زمان اعلام این حمله هکری در این مورد اظهار نظر می‌کرد، در پیامی توییتری مدعی شد، گستردگی این حمله هکری به شرکت‌ها و نهادهای آمریکایی بسیار کوچک‌تر از آن چیزی است که رسانه‌ها می‌گویند.
«آدام شیف»، رئیس کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا، در روز یکشنبه گفت که به نظر نمی‌رسد جز روسیه کشور دیگری پشت این حمله بوده باشد. در عین حال او از رئیس جمهوری آمریکا انتقاد کرد که با انکار نقش روسیه در این حمله، عملا امنیت ملی آمریکا را با خطر روبه‌رو می‌کند. روسیه نیز می‌گوید که اینها همه «ادعاهای بی‌پایه‌ای» است اما دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا می‌گویند حمله کار روسیه است.
سیاستمداران و رسانه‌های آمریکایی انگشت اتهام را متوجه خیلی کرده‌اند، از ایران تا چین از روسیه تا کره شمالی، اما هر گروهی که پشت این حملات بوده است خللی بزرگ را در ارکان اطلاعاتی-امنیتی کشور آمریکا هویدا کرده است. این حمله علی‌رغم حرف‌های ترامپ در خود آمریکا نیز بسیار جدی تفسیر شده است تا جایی که «جو بایدن»، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، گفته که امنیت سایبری از اولویت‌های کاری او خواهد بود و نیامده تهدیدهای جدی را در این مورد مطرح کرده است.