سالانه ۱۴۰ هزار تُن رسوب از طریق دو رودخانه وارد خلیج گرگان میشود
کارشناس مرکز اقیانوسشناسی دریای خزر گفت: سالانه ۱۰۰ هزار تن رسوب از طریق گرگانرود و حدود ۴۰ هزار تن از طریق رودخانه قرهسو وارد خلیج گرگان میشود که با وجود بروز سیلابها این رقم بهطور قطع بیشتر خواهد بود.
علی حمزهپور افزود: خلیج گرگان یک خلیج دریایی است که از طریق آب دریای خزر تغذیه میشود بنابراین بسیار تحت تأثیر این دریا
قرار دارد.
وی اظهار داشت: رودخانههای منتهی به خلیج گرگان را بررسی کردیم و بر اساس نتایج مشخص شد که میزان اکسیژن آنها بسیار کم است که نشان میدهد مواد آلی که وارد این رودخانهها میشود بسیار زیاد است چون در مسیر رودخانههای منتهی به خزر و خلیج زمینهای کشاورزی زیادی وجود دارد و بر این اساس مقدار مواد شیمیایی که مصرف میشود بسیار زیاد است بنابراین مازاد این مواد بهصورت فسفر و نیتروژن وارد رودخانهها و در نهایت وارد خلیج گرگان میشود.
حمزه لو ادامه داد: عمق خلیج گرگان بهویژه در بخش شرقی آن بسیار کم است و در بسیاری جاها حدود نیم متر است که عمق کمآب در کنار افزایش دما و افزایش مواد مغذی رشد گیاهان آبزی را بهویژه در فصل بهار در این منطقه به همراه دارد و زمانی هم از بین میروند که بقایای آنها به شکل تپههای کوچک دیده میشود و جایی که باید تبادل آب بین خلیج و دریای خزر انجام شود، به مرور با این گیاهان بسته خواهد شد و اگر راهکاری اندیشیده نشود خطر بزرگی خلیج گرگان را تهدید میکند.
وی اظهار داشت: رودخانهها به علت کودهای شیمیایی و میزان فاضلابی که وارد آنها میشود، مواد مغذی آنها بسیار زیاد است، پیشبینی میشود حدود ۷۰ تن نیترات به شکل محلول وارد گرگان رود و ۲۰ تن آمونیوم به شکل محلول وارد خلیج گرگان میشود که اگر بخواهیم تمام رودخانههای منتهی به خلیج را در نظر بگیریم این عدد بسیار بیشتر خواهد بود.
به گفته وی نرخ رسوبگذاری در دهانه خلیج گرگان نیز به طور متوسط ۱.۴۳ سانتیمتر در سال است.
کارشناس مرکز اقیانوسشناسی دریای خزر اظهارد داشت: خلیج گرگان از دو سمت دریا و رودخانه بار رسوبی را دریافت میکند بنابراین زمان ماندگاری رسوب، مواد مغذی و آلی در خلیج بسیار زیاد است و اگر مانع ورود مواد مغذی به خلیج نشویم قطعا خشکی خلیج گرگان را در بسیاری از مناطق کم عمق خواهیم داشت.
خلیج گرگان بزرگترین خلیج دریای خزر است که بر اثر پیشروی و گسترش شرقی رشته ساحلی شبه جزیره میانکاله در جنوب شرقی دریای خزر تشکیل شده است.