kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۵۸۰۹
تاریخ انتشار : ۲۳ آذر ۱۳۹۹ - ۲۰:۱۹
کارشناس اقتصادی:

لایحه بودجه سال آینده انتخاباتی است

یک کارشناس اقتصادی با انتقاد از منابع غیرواقعی و سیاسی لایحه بودجه 1400، گفت: این بودجه بیشتر انتخاباتی است تا چیز دیگر.




به گزارش خبرگزاری تسنیم،‌ مجید شاکری اظهار کرد: مسئله مرکزى  لایحه بودجه 1400 رشد ٧٦ درصدى ردیف «جبران خدمات کارکنان» است. با علم به ­تغییرات اعمال شده بعنوان همسان‌سازى در نیمه سال ٩٩، براى جلوگیرى از ورود به دور جدید تورم‌­هاى بالا، باید روش متفاوتى براى افزایش این ردیف (مثلا اعمال ترجیحى) اندیشیده شود.
‏این کارشناس اقتصادی ادامه داد: لایحه بودجه 1400 نمونه کلاسیک «بازخور تورمی» است؛ یعنی تکرار موج­های تورم بالا بخاطر ناتوانی سیاستگذار در «نه» گفتن. مشکل این لایحه از سمت مصارف (بخصوص افزایش بی‌منطق حقوق و‌ دستمزد) آغاز می‌شود و به سمت منابع (غیرواقعی/سیاسی) کشیده می‌شود. این بودجه بیشتر انتخاباتی است تا چیز دیگر.
در همین زمینه، احسان خاندوزی نائب رئیس‌کمیسیون اقتصادی مجلس بیان کرد: در طول سه چهار دهه گذشته هیچ گاه نسبت درآمدهای مالیاتی به کل خرجی که دولت می‌خواهد در یک سال انجام بدهد اینقدر پایین نبود.
 این به ­این معناست که درآمدهای پایدار سهمش کمتر است، سایر درآمدها به شدت می‌تواند محل مناقشه باشد چه درآمد نفت و چه درآمدهای ناشی از استقراض که اینها هیچ کدام درآمد پایدار نیست.  وابسته شدن چه به نفت و چه به استقراض می‌تواند به معنای تضعیف کلیت اقتصاد باشد، بنابراین پیام ضعف بیشتر به داخل و خارج را مخابره می‌کند.
وی افزود: یک شاخص در اقتصاد وجود دارد که از «کسری تقاضای عملیاتی» تقسیم بر «کل بودجه عمومی» حاصل می‌شود، «کسری تقاضای عملیاتی» عبارت است از آن میزان کسری بودجه‌ای که اگر دولت فقط می‌خواست از محل مالیات و درآمدهای جاری خود، مخارج جاری خودش را پوشش بدهد. در کل نیم قرن گذشته اقتصاد ایران هم این حد از کسری تراز عملیاتی کم سابقه بوده که 35 تا 46 درصد کل بودجه، کسری تراز عملیاتی بودجه باشد.
ما وقتی با کارشناسان سازمان برنامه و بودجه، دستگاه‌های اجرایی، بانک مرکزی و... صحبت می‌کنیم یک همگرایی بسیار خوبی در بدنه کارشناسی وجود دارد در این خصوص بارها با سازمان مالیاتی و وزارت اقتصاد صحبت کردیم کاملا با اصلاحات مالیاتی نه تنها همراه هستند بلکه متن بسیار خوبی تحت عنوان اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم از طرف سازمان امور مالیاتی کارشناسی تهیه و به دولت ارسال شده ولی ماه‌هاست که از دولت به مجلس نرسیده است.
مسئله فقط اراده سیاسی است که اجازه نمی‌­دهد این اتفاقاتی که متخصصان بر آن اجماع نظر دارند محقق بشود.
بودجه 1400 سیگنال نادرست به خارج می‌دهد
همچنین؛ محمدرضا یزدی­خواه کارشناس مالیاتی در برنامه «روی خط اقتصاد» رادیو اقتصاد گفت: متاسفانه هیچ منطقی پشت بودجه نویسی برای سال ۱۴۰۰ در کشور دیده نمی‌شود. با توجه به شرایط زمانی، وضعیت اقتصادی کشور و مسائل بین‌المللی گنجاندن یکسری اعداد موهوم در بودجه فقط سیگنال‌های نادرست به داخل و خارج می‌دهد.
وی ضمن‌اشاره به اینکه لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ یک فاجعه است، گفت: بودجه یک برنامه، سیستم و مجموعه هماهنگ است. اگر نگاهی به اعداد و ارقام لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ بیندازید به خوبی درخواهید یافت این اعداد را بصورت یک معادله یک مجهول در بودجه گنجانده‌اند. از یک طرف مصارف و هزینه‌ها را ۴۶ تا ۴۷ درصد افزایش داده‌اند و از سمت دیگر یکسری درآمدهای غیر واقعی و آسیب زننده به بدترین نحو ممکن به کشور را در بودجه گذاشته‌اند.