kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۳۸۰۵
تاریخ انتشار : ۳۰ آبان ۱۳۹۹ - ۲۱:۲۸
وزارت صمت و بانک مرکزی شفاف‌سازی کنند

ابهامات واردات محموله ۱۰ میلیون دلاری لوازم خانگی آلمانی

با توجه به حواشی اخیر درخصوص تمدید مجوز ثبت سفارش واردات محموله ۴۲۰ کانتینری لوازم خانگی آلمانی، وزارت صمت و بانک مرکزی باید درخصوص ابهامات ارزی پرونده مذکور شفاف‌سازی کنند.

چهارشنبه هفته گذشته بود که معاون فنی گمرک ایران از توقف ‌ترخیص کالاهای ممنوعه یک شرکت لوازم خانگی آلمانی به دلیل ایرادات قانونی خبر داد. مهرداد جمال ارونقی با‌ اشاره به اینکه ارزش ابتدایی کالایی که به گمرک اظهار شده بیش از ۱۰ میلیون یورو برآورد شده، خبر داد که گمرک ایران اجازه ‌ترخیص این کالاها را نداده زیرا ابهاماتی داشته است.
در همین زمینه خبرگزاری تسنیم نوشت واردات کالای گروه ۴ (دارای محصول مشابه داخل که ثبت سفارش آنها ممنوع شده است) غیرقانونی می‌باشد و مدت زمان ‌ترخیص کالاهای گروه چهار که پیش از اعلام ممنوعیت به کشور رسیده بودند نیز پایان یافته است.
در عین حال، سعید عباسپور، مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صمت مدعی است: ثبت سفارش محموله لوازم خانگی شرکت بوش آلمان مربوط به قبل از ممنوعیت واردات بوده و تمدید ثبت سفارش صاحب کالا نیز بعد از ممنوعیت واردات لوازم خانگی، حسب شکایت ایشان به دیوان عدالت اداری و صدور آرای قضایی (بدوی و قطعی) از سوی دیوان، ناظر بر لزوم به واردات کالای ثبت‌ سفارش‌شده صورت گرفته است.
بر این اساس با توجه به لزوم شفاف‌سازی درخصوص ابهامات این پرونده مهم لازم است در اولین گام وزارت صمت اسناد مربوط به آرای مذکور را منتشر کند. ضمن اینکه درخصوص ابهامات مربوط به این محموله سؤالات متنوعی ایجاد شده است، از جمله اینکه؛
1-  چرا با وجود دپوی اقلام مشابه و سایر کالاهای گروه چهاری و ممنوع‌الورود، ‌فقط همین یک محموله مجوز تمدید ثبت سفارش گرفته و ‌ترخیص شده است؟
2-  اگر مجوز با رای  دیوان عدالت اداری صادر شده، چرا تمدید ثبت سفارش منقضی‌شده کالای گروه چهاری، به سایر کالاهای از این دست تسرّی داده نشد؟
نکته جالب توجه اینکه بر اساس اعلام معاون فنی گمرک ایران، بحث تأمین ارز آن نیز از طریق ارز نیمایی و با صدور کد ساتا صورت گرفته و اجازه ‌ترخیص کالا به گمرک داده می‌شود.
ارزش محموله مذکور حدود 10 میلیون دلار عنوان شده است، به این‌ترتیب این سؤال پیش می‌آید که ارز محموله 420 کانتینری از محل ارز‌ اشخاص بوده و یا ارز بانکی؟ چراکه در گفت‌وگوی معاون فنی گمرک ایران به موضوع ارز نیمایی‌ اشاره شده است. اگر این ارز از محل ارز‌ اشخاص بوده، به‌نظر بانک مرکزی حدود 10 میلیون دلار ارز چه تأثیری در بازار آزاد دارد؟ به این ‌ترتیب بانک مرکزی بایستی درخصوص ابعاد تامین منشا ارز محموله مذکور شفاف‌سازی کند. اگر ارز مربوطه در سازوکار بانکی تامین شده است لازم است بانک مرکزی اسناد مربوط به این موضوع را منتشر کند.
بر این اساس بانک مرکزی نیز بایستی درباره منبع ارزی محموله 420 کانتینری لوازم خانگی این برند آلمانی شفاف‌سازی کند.