kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۳۰۰۲
تاریخ انتشار : ۲۰ آبان ۱۳۹۹ - ۲۱:۲۷

روایت غلط اندر غلط درباره رویکرد دموکرات‌ها به برجام(خبر ویژه)

معاون وزارت خارجه در دولت اصلاحات، ضمن بسط نادرست مجوز مذاکرات برجامی مدعی شد مانعی برای مذاکره مجدد با آمریکا در دولت بایدن وجود ندارد.

سید محمدصدر به روزنامه همشهری گفته است: اما مواضع آقای بایدن در چارچوب سیاست همه‌جانبه‌گرایی تعریف می‌شود. در تبلیغات انتخاباتی هم اعلام کرده است که آمریکا به برجام بازخواهد گشت و به تعهدات خود در این توافق عمل خواهد کرد، با این شرط که ایران هم به تعهدات خود عمل کند. این موضع آقای بایدن را می‌توان مثبت تلقی کرد. در طرف ایران هم این آمادگی وجود دارد که در همان چارچوب ۱+۵ و برجام مذاکرات ادامه پیدا کند تا اجرای تعهدات برجام از سوی تمامی اعضا از سر گرفته شود و در نتیجه آن تحریم‌های ظالمانه‌ای که در دوره ترامپ تصویب شد، کنار گذاشته شوند.
وی می‌افزاید: اگر آقای بایدن صداقت داشته باشد، به غیر از بازگشت به برجام و لغو تمام تحریم‌ها، باید خسارت‌هایی را که به‌دلیل نقض تعهدات از سوی آمریکا به ایران تحمیل شده است، جبران کند. در این صورت نشان خواهد داد که آمریکا به‌صورت جدی به توافقات خود پایبند است.
صدر همچنین گفت: ایران پیش از ترامپ، یک توافقی را با تیم بایدن، اوباما و کری امضا کرده است و ترامپ به‌عنوان رقیب آنها به ریاست‌جمهوری رسیده و تعهداتی را که توسط آنها به امضا رسیده، نقض کرده است؛ بنابراین اگر آنها صداقت داشته باشند، دلیلی برای عدم‌توافق وجود ندارد.
‌باید در نظر داشت که توافق برجام علاوه‌بر کشورهای اروپایی، روسیه و چین، در آمریکا توسط حزب دمکرات و تیم بایدن، کری و اوباما و در ایران هم توسط دولت آقای روحانی و آقای ظریف به سرانجام رسید؛ بنابراین دلیلی وجود ندارد که آنها با همین تیمی که در ایران توافق را با خود آنها امضا کرده‌اند، از مذاکرات مجدد درباره همان توافق امتناع کنند؛ لذا به تأخیر انداختن مذاکرات با این پیش‌فرض موضوعیتی ندارد.
صدر در عین حال درباره این سؤال که آیا دولت روحانی در سال پایانی در موقعیت مذاکره با آمریکا قرار دارد گفت: همانطور که در گذشته، همین دولت و تیم آقای ظریف، قریب به ۲ سال اجازه مذاکره با آمریکا را داشتند و توافق برجام توسط حاکمیت مورد تأیید قرار گرفت، به‌نظر نمی‌رسد مانعی در مسیر مذاکرات مجدد میان این دولت با دولت آقای بایدن در آمریکا وجود داشته باشد. من همان زمانی که مذاکرات برجام جریان داشت، به آقای ظریف گفتم: «مطمئن باشید اگر شما به توافقی برسید که منافع ایران در آن تأمین شده باشد، حتماً مقام معظم رهبری حمایت خواهند کرد.» بنابراین اگر برجام هم مورد تأیید ایشان نبود، به جایی نمی‌رسید.
اظهارات آقای صدر از چند جهت مغلوط است. نخست اینکه بایدن و تیم مشاوران او هرگز جایی به روشنی نگفته‌اند که با برجام- به عنوان اجرای تعهدات بی‌قید و شرط خود در لغو تحریم‌ها- بازخواهند گشت. بلکه آنها می‌گویند باید تعهدات برجامی ایران- که بعضاً رو به پایان است- باید تمدید شود و ضمناً تعهدات غیر برجامی نیز بر آن اضافه گردد! ثانیاً دولت اوباما به ویژه پس از اجرای برجام، بارها این توافق را با اعمال تحریم‌های گسترده و چند لایه نقض کرد و در واقع هیچ وقت آن را اجرا نکرد و از همان ابتدا زیرپا گذاشت. در همین دوره فشار برای کاهش صادرات نفت ایران و مشکلات بانکی و ویزایی شدت گرفت و حتی به نماینده منتخب آقای روحانی برای نمایندگی ایران در سازمان ملل (حمید ابوطالبی) ویزا ندادند و در همین دوره سرمایه‌گذاران و تجار، از سفر به ایران بیم داده و تهدید به تحریم شدند.
ثالثاً برجام یک توافق قطعی و غیرقابل مذاکره مجدد است؛ چنانکه سخنگوی وزارت خارجه هم گفته است و عجب است که آقای صدر از مذاکره مجدد در این باره حرف می‌زند.
رابعاً مجوز مذاکرات برجامی، که البته چهارچوب روشنی داشت و متأسفانه بعضاً از سوی تیم مذاکره‌کننده مراعات نشد و موجب خسارت‌های نهفته در برجام شد- مربوط به همان دوره است که نه به عنوان یک دستاورد بلکه به عنوان مایه عبرت برای تاریخ ماند - برهمین اساس، موضوع مذاکره با طرف عهدنشناس و خدعه‌گر آمریکایی، سالبه به اقتضای موضوع است و کمترین نسبتی با عقلانیت ندارد.