kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۲۲۲۷
تاریخ انتشار : ۱۱ آبان ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۴

رونمایی از استراتژی کیفِ پول بن سلمان (نگاه)



محمدرضا کلهر
عربستان در بیش از پنج سالی که از جنگ یمن می‌گذرد حقیقت مهمی ‌را درک کرده است: «مردم یمن در برابر سلاح‌های مدرن سعودی تسلیم نخواهند شد.» این مسئله باعث شده تا آل‌سعود در یک بن‌بست گرفتار شود چرا که جنگ پُرهزینه یمن را نمی‌تواند بدون دستاورد رها کند. عربستان در جنگ یمن خسارت‌های زیاد متحمل شده است. محمد علی الحوثی رئیس شورای عالی انقلاب یمن اعلام کرده که عربستان سالانه 60 میلیارد دلار در نبرد با یمنی‌ها هزینه می‌کند. پیش از این نیز یک اندیشمند آمریکایی اعلام کرده بود که عربستان روزانه
200 میلیون دلار برای استخدام مزدوران و تهیه سلاح در جنگ یمن هزینه می‌کند. بر این اساس عربستان تاکنون 378 میلیارد دلار در جنگ یمن هزینه کرده است. تخمین دیگر در مطالعه‌ای منتشر شده توسط دانشگاه ‌هاروارد انجام شده است که در آن اعلام شده که هزینه جنگ یمن  200 میلیون دلار در روز است. دویچه‌وله آلمان نیز هزینه ١٠٠ هواپیمای جنگی سعودی در جنگ یمن را 175 میلیون دلار تخمین زده است. پایگاه الخلیج نیز در گزارشی در سال 2017  اعلام کرده که هزینه ٩٠ هزار حمله هوایی عربستان به یمن در دو سال اول جنگ با احتساب ٨٤ هزار تا ١٠٤ هزار دلار برای هر حمله حدود 7  میلیارد و 560 میلیون دلار است.
با توجه به این آمار کاملاً بدیهی است که محمد بن‌سلمان ولیعهد سعودی که به‌عنوان معمار جنگ یمن شناخته می‌شود نمی‌تواند به سادگی با پایان جنگ موافقت کند. از سوی دیگر نیز توان پیروزی در میدان نبرد را ندارد. به همین جهت ریاض اقدام به تشدید سیاست ‌ترور و ارعاب در بین انقلابیون کرده است. در این راستا، حسن زید وزیر ورزش و جوانان دولت نجات ملی یمن که از اعضای بلندپایه انصارالله نیز به شمار می‌رفت ‌ترور شد. وزارت کشور یمن در بیانیه‌ای اعلام کرد، سازمان‌های جاسوسی ائتلاف سعودی، پشت ‌ترور «حسن زید» وزیر ورزش و جوانان دولت نجات ملی یمن قرار دارند.
رصد تحولات یمن گویای این است که عربستان از ‌ترور مقامات و رهبران یمنی به‌عنوان شیوه‌ای سازمان یافته و هدفمند در جنگ علیه یمن بهره می‌گیرد. عربستان چندی پیش با ارائه لیستی 40 نفره از افراد وابسته به جنبش انصارالله یمن، اعلام کرده بود به هر کسی که اطلاعاتی از این افراد بدهد، جایزه می‌دهد. برخی از افرادی که در لیست عربستان برای ‌ترور قرار دارند به این صورت است: عبدالملک بدرالدین الحوثی، ۳۰ میلیون دلار، صالح علی الصماد، ۲۰ میلیون دلار، محمد علی عبدالکریم الحوثی،۲۰ میلیون دلار و حسن محمد زید، ۱۰ میلیون دلار.
بنابراین مشخص است که عربستان از ‌ترور به‌عنوان یک شیوه جنگی استفاده می‌کند. «رشید الحداد» نویسنده عرب معتقد است: «عربستان از «استراتژی کیف پول» برای ‌ترور رهبران یمنی بهره می‌گیرد.» مطابق این استراتژی، سازمان‌های جاسوسی عربستان برخی افراد را با وعده پول اجیر و از آنها برای انجام عملیات ‌ترور استفاده می‌کنند.
اما علت اصلی روی آوردن عربستان به ‌ترور مقامات یمنی این است که آل‌سعود انتظار این را نداشت که جنگ با ضعیف‌ترین و فقیرترین کشور عربی غرب آسیا حدود 6 سال به طول انجامد. آل‌سعود نه تنها در این جنگ به پیروزی نرسید بلکه شاهد ضربات سنگینی است که از سوی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن وارد می‌شود. بنابراین، عربستان با روی آوردن به شیوه ‌ترور، تلاش دارد نخبگان دولت نجات ملی یمن را حذف کند.
پیش از این، «صالح الصماد» رئیس شورای عالی سیاسی یمن و «ابراهیم بدرالدین الحوثی»، برادر عبدالملک الحوثی، رهبر جنبش انصارالله یمن از جمله افراد مهمی‌بودند که توسط آل‌سعود ‌ترور شده و به شهادت رسیده بودند. نکته جالب این است که عربستان سیاست ‌ترور را از روی دست صهیونیست‌ها عیناً کپی کرده است. چرا که ‌ترور و حذف نخبگان سیاست قدیمی ‌و همیشگی رژیم صهیونیستی برای رسیدن به اهداف خود است. رژیم صهیونیستی برای ضربه زدن به مقاومت لبنان و فلسطین، شماری از رهبران اصلی این گروه‌ها را ‌ترور کرده و به شهادت رساند.
استراتژی کیف پول بن‌سلمان آخرین راهکار و  ابزار ولیعهد سعودی است تا بتواند معادله نبرد را تغییر دهد اما روند جنگ یمن نشان‌دهنده این است که انقلاب این کشور قائم به شخص نبوده و بنابراین ‌ترور افراد نمی‌تواند آن را متوقف کند.