kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۱۸۴۸
تاریخ انتشار : ۰۷ آبان ۱۳۹۹ - ۲۰:۵۵
رهبر انقلاب حل مشکلات اقتصادی و معیشتی را نیازمند شیوه‌ خاصی از مدیریت می‌دانند؛

به سبکِ حاج قاسم



«در برخی از بخش‌های اقتصادی ما توان مدیریّتی ضعیف است... مدیریّت‌ها بایستی قوی باشند، فعّال باشند، خسته‌نشو باشند. هر جا ما با مدیریّت‌هایی با این خصوصیّات - یعنی خستگی‌ناپذیری و فعّالیّت و نشاط-  مواجه بودیم دیدیم که کار پیشرفت کرده و هر جا که این جور حضورِ لازم و دائم وجود نداشته باشد، البتّه مشکلات پیش می‌آید.» 1399/07/21 این سخنان رهبر انقلاب اسلامی در ارتباط تصویری با دانشجویان دانشگاه‌های افسری یک‌ بار دیگر مسئله‌ «مدیریتِ اقتصاد ملی» را در افکار عمومی مطرح ساخت.
پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت‌الله‌العظمی‌خامنه‌ای در یادداشت زیر بر اساس بیانات رهبر معظم انقلاب، ضمن تحلیل ابعاد مشکلات اقتصادی و معیشتی، راه بُرون‌رفت از آن را بررسی کرده و خصوصیاتِ مدیریت کارآمدی که توانِ حل مسئله‌ اقتصاد دارد را نیز تبیین کرده است:
یکم: مشکلات معیشتیِ مردم
امروز مسئله‌ اولویت‌دار کشور «اقتصاد» است: «اقتصاد، مسئله‌ اولویّت‌دار کشور است.» 1396/01/01 و واقعیت این است که «مردم از لحاظ معیشت دچار مشکلند.» 1396/01/01 مشکلی که برای عموم ملموس است: «مشکلات معیشتی، امروز چیزی است که آحاد مردم، همه آن را احساس می‌کنند؛ یک بخشی از مردم هم به شدّت و واقعاًً زیر فشارند... گرانی فراوان است. خب اینها واقعاًً فشار می‌آورد روی مردم؛ یک مشکلاتی است که وجود دارد؛ یا کاهش ارزش پول ملّی؛ اینها مشکلات اقتصادی کنونی کشور است.» 1397/05/22
دوم: فشار حداکثریِ دشمن
یکی از اهداف جدی و مهم دشمن هم ضربه بر پیکره‌ ایران اسلامی است: «هدف میان‌مدّت آنها مسئله اقتصاد کشور است، مسئله‌ معیشت مردم است. اقتصاد بایستی حرکت نکند، معیشت مردم بایستی لنگ بماند، کار و تولید باید در کشور پایین بماند، بیکاری باید به‌عنوان یک بلا در کشور عمومیّت پیدا کند، مردم بایستی از جمهوری اسلامی و از نظام اسلامی به‌خاطر مشکلات معیشتی ناامید و مأیوس بشوند. این هدف دشمن است.» 1396/02/20 و چنین هدفی را از مسیر «فشار حداکثری» و «تحریم‌های بی‌سابقه‌ جنایت‌آمیز» دنبال می‌کنند: «رئیس‌جمهور آمریکا اظهار خوشحالی می‌کند که بله، ما فشار حدّاکثری اقتصادی و تحریم‌های حدّاکثری را اِعمال کردیم و اقتصاد ایران را دچار اختلال کردیم.» 1399/07/21 در واقع دشمن یکی از «ارکان قدرت ملی» کشور را هدف گرفته است.
سوم: به سبکِ سلیمانی
در برخورد با فشارها و توطئه‌های دشمن دو نوع برخورد متصور است. برخی راه بُرون‌رفت از مشکلات را «سازش» و عقب‌نشینی از اصول و منافع ملی می‌دانند اما علاوه‌ بر مبانی اعتقادی، تجربه‌ تاریخی نیز چنین چیزی را رد کرده است. نزدیک‌ترین این تجربیات را می‌توان «تجربه برجام» دانست. اما از سوی دیگر شیوه‌ دیگری نیز برای عبور از موانع دشمن ‌ساخته و غلبه بر مشکلات مختلف اقتصادی و معیشتی وجود دارد. الگویی که «شجاعت» و «تدبیر» را توأم کرده و «عقلانیت» را «محافظه‌کاری» و «عقب‌نشینی» معنا نمی‌کند.
نمونه‌ عینی چنین سبک و شیوه‌ای در زمانه‌ ما «حاج قاسم سلیمانی» است: «شهید سلیمانی، هم شجاع بود، هم با تدبیر بود؛ صِرف شجاعت نبود؛ بعضی‌ها شجاعت دارند امّا تدبیر و عقل لازم برای به کار بردن این شجاعت را ندارند. بعضی‌ها اهل تدبیرند امّا اهل اقدام و عمل نیستند، دل و جگر کار را ندارند... هم شجاع بود، هم با تدبیر بود.» 1398/10/18 حاج قاسم با چنین شیوه و مدلی توانست جمهوری اسلامی را در جبهه‌ مقاومت و مبارزه علیه مستکبرین و وابستگان‌شان به پیروزی برساند و اینک «جنگ اقتصادی» نیز به الگو و مدل حاج قاسم نیاز دارد یعنی مدیریتِ «قوی، فعّال و خسته‌نشو.»: «برای شکوفایی اقتصاد کشور، به کاری احتیاج داریم که هم مجاهدانه باشد، هم عالمانه باشد. با تنبلی، با بی‌حالی، کم‌انگیزگی، مسئله‌ اقتصاد کشور حل نخواهد شد. کار جهادی باید انجام بگیرد، مدیریّت‌های جهادی باید بر مسائل اقتصادی کشور احاطه داشته باشند.» 1398/01/01