جدیدترین رده بندی دانشگاههای جهان اعلام شد
حضور 36 دانشگاه ایرانی در میان برترینهای قاره آسیا
مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری از انتشار ویرایش ۲۰۲۱ برترین دانشگاههای جهان خبر داد و گفت: دانشگاه تهران نخستین دانشگاه ایران، امتیاز 54.4، رتبه ۵۸ آسیا و رتبه ۳۸۷ جهان را دارد.
مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری، از انتشار ویرایش ۲۰۲۱ یواسنیوز درباره برترین دانشگاههای جهان خبر داد و گفت: ویرایش حاضر همین ویرایش رتبهبندی یواسنیوز است که در آن به بروندادهای پژوهشی و تاثیر/نفوذ علمی توجه خاصی معمول شده است.
استاد دانشگاه شیراز و چهره ماندگار علمی کشور توضیح داد: این رتبهبندی تقریبا شامل ۱۵۰۰ دانشگاه برتر از ۸۶ کشور جهان است. ایالاتمتحده با ۲۵۵، چین با ۱۷۶، بریتانیا با ۸۷، فرانسه با ۷۰ و آلمان با ۶۸ دانشگاه بیشترین دانشگاههای برتر جهان به خود اختصاص دادهاند. در ویرایش ۲۰۲۱ دانشگاههاروارد در راس جدول رتبه بندی قرار دارد. آمریکا در بین ۱۰ دانشگاه نخست برتر دارای ۸ و بریتانیا دارای ۲ دانشگاه ممتاز است: هاروارد،
امای تی، استنفورد، برکلی، آکسفورد، کلمبیا، کالتک، واشینگتن، کمبریج و جان هاپکینز.
وی ادامه داد: به علاوه در فاصله رتبههای ۱۱ تا ۲۰ تعداد ۷ دانشگاه در ایالاتمتحده قرار دارد: پرینستون، ییل، لسآنجلس، پنسیلوانیا، سانفرانسیسکو، شیکاگو، میشیگان، تورونتو، یونیورسیتی کالج لندن و امپریال کالج لندن. سپس، دانشگاههای سان دیه گو، کورنل، دوک، نورت وسترن، ملبورن، زوریخ، سیدنی، شینهوا، نیویورک و ادینبورگ رتبههای ۲۱ تا ۳۰ را از آن خود کردهاند.
مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری افزود: مقایسه ویرایش ۲۰۲۱ با نسخه ۲۰۲۰ یو اس نیوز نشان میدهد که دانشگاه شینهوا برای نخستین بار در گروه ۳۰ دانشگاه برتر جهان قرار گرفته و دانشگاه بریتیش کلمبیا از بین ۳۰ دانشگاه نخست جهان خارج شده است.
این چهره ماندگار علمی کشور گفت: در قاره آسیا تعداد ۵۸۹ دانشگاه در جمع ۱۵۰۰ دانشگاه برتر جهان دیده میشود. جمهوری اسلامی ایران تعداد ۳۶ دانشگاه از ۵۸۹ دانشگاه برتر آسیا را به خود اختصاص داده است. دانشگاه شینهوا نخستین دانشگاه این قاره است که با کسب امتیاز ۷۸ رتبه ۲۸ دانشگاههای برتر جهان را از آن خود کرده است. رتبه دوم به دانشگاه ملی سنگاپور تعلق دارد. امتیاز این دانشگاه 77 و رتبه جهانی آن ۳۲ است. دانشگاه فنی نانیانگ با امتیاز ۷6 و رتبه جهانی ۳۸ مقام سوم دانشگاههای برتر آسیا را در اختیار دارد. رتبه چهارم از آن دانشگاه ملک عبدالعزیز در عربستان سعودی است. امتیاز این دانشگاه ۷۶ و رتبه جهانی آن ۴۲ است. دانشگاه پکن که موفق به کسب رتبه ۵ دانشگاههای برتر آسیا شده است دارای امتیاز 74 و رتبه جهانی ۵۱ است. در فاصله رتبههای ۶ تا ۱۰ به ترتیب نام دانشگاههای توکیو، هنگ کنگ، دانشگاه چینی هنگ دیده میشود.
وی ادامه داد: دانشگاه تهران نخستین دانشگاه جمهوری اسلامی ایران با امتیاز 54 و رتبه ۵۸ آسیا، موفق به کسب رتبه ۳۸۷ جهان شده است. دانشگاه آزاد اسلامی ایران دومین دانشگاه ایران است که رتبه ۷۲ آسیا و ۴۴۵ جهان را در اختیار دارد. دانشگاه علوم پزشکی تهران حائز رتبه سوم کشوری، ۱۲۳ آسیا و ۶۲۳ جهان است. دانشگاه صنعتی اصفهان چهارمین دانشگاه معتبر ایران دارای رتبه ۱۲۸ آسیا و ۶۳۱ جهان است. رتبه پنجم در اختیار دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل است. رتبه این دانشگاه در آسیا ۱۳۱ و در جهان ۶۳۹ است.
نامبرده تصریح کرد: در فاصله رتبههای ۶ تا ۱۰ برتر کشور دانشگاههای صنعتی شریف، ۱۳۶ آسیا و ۶۴۶ جهان، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، ۱۴۳ آسیا و ۶۷۰ جهان، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، رتبه ۱۸۲ آسیا و ۷۹۲ جهان، دانشگاه تربیت مدرس، ۱۹۰ آسیا و ۸۱۷ جهان و دانشگاه تبریز، رتبه ۱۹۲ آسیا و ۸۳۱ جهان (مشترک با دانشگاه اندونزی) قرار دارند.
مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری ادامه داد: سپس، به ترتیب دانشگاه شیراز با رتبه ۲۰۶ در آسیا و ۸۷۴ در جهان، دانشگاه علم و صنعت ایران با رتبه ۲۱۷ در آسیا و ۹۰۴ در جهان، دانشگاه فردوسی مشهد با رتبه ۲۲۹ آسیا و ۹۴۱ در جهان، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با رتبه ۲۳۵ آسیا و ۹۵۹ در جهان، دانشگاه علوم پزشکی ایران با رتبه ۲۴۷ آسیا و ۹۸۷ جهان و دانشگاه شهید بهشتی با رتبه ۲۵۴ آسیا و ۹۹۹ جهان در جایگاه یازدهم تا شانزدهم دانشگاههای برتر ایران نشستهاند.
این استاد دانشگاه شیراز افزود: رتبه این ۹ دانشگاه برتر ایران نیز در مرتبهای بالاتر از ۳۰۰ آسیا قرار دارد. دانشگاه علوم پزشکی اصفهان رتبه ۳۰۷ آسیا و ۱۱۴۰ جهان، دانشگاه کاشان رتبه ۳۲۴ آسیا و ۱۱۷۴ جهان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز رتبه ۳۳۶ آسیا و ۱۲۰۹ جهان، دانشگاه یزد رتبه ۳۴۹ آسیا و ۱۲۳۸ جهان، دانشگاه صنعتی خواجه نصیر طوسی رتبه ۳۷۲ آسیا و ۱۲۸۸ جهان، دانشگاه سمنان رتبه ۳۷۴ آسیا و ۱۲۹۴ جهان، دانشگاه علوم پزشکی شیراز رتبه ۳۷۹ آسیا و ۱۳۰۸ جهان، دانشگاه گیلان رتبه ۳۸۷ آسیا و ۱۳۲۱ جهان و دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله اعظم رتبه ۳۹۰ آسیا و ۱۳۲۹ جهان را دارند.
وی گفت: رتبه این ۵ دانشگاه برتر ایران نیز در جمع ۵۸۹ دانشگاه برتر آسیا در مرتبهای بیشتر از ۴۰۰ قرار گرفته است. دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه رتبه ۴۰۲ آسیا و ۱۳۵۲ جهان، دانشگاه رازی رتبه ۴۲۴ آسیا، دانشگاه یاسوج رتبه ۴۳۴ آسیا، دانشگاه اصفهان رتبه ۴۴۲ آسیا، صنعتی سهند تبریز ۴۴۴ و دانشگاه شهید باهنر کرمان رتبه ۴۶۷ آسیا را دارند.
نامبرده همچنین افزود: برای دانشگاههای بینالمللی امام خمینی، علوم پزشکی مازندران، صنعتی شاهرود، صنعتی شیراز و دانشگاه ارومیه گرچه در جمع دانشگاههای برتر آسیا رتبه بندی شدهاند اما رتبهای منظور نشده است.
مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری ادامه داد: ترکیه در
رتبه بندی یواسنیوز دارای ۴۲ دانشگاه برتر است. نخستین دانشگاه برتر این کشور دانشگاه بوغازچی است که رتبه ۲۴ را در بین دانشگاههای ممتاز آسیا بدست آورده است. از عربستان سعودی نیز در همین ویرایش ۱۱ دانشگاه به عنوان برترین دانشگاههای این کشور یاد شده است. نخستین دانشگاه برتر عربستان سعودی دانشگاه ملک عبدالعزیز است. امتیاز این دانشگاه ۷۶ از ۱۰۰ و رتبه جهانی آن ۴۲ گزارش شده است. مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری درباره شاخصهای رتبه بندی یو اسنیوز، توضیح داد: رتبه دانشگاههای معرفی شده به عنوان دانشگاههای برتر بر اساس شاخصهای زیر تعیین شده است: شهرت جهانی پژوهش ۱۲/۵ درصد، شهرت منطقهای پژوهش ۱۲/۵ درصد که در این جا دادههای مربوط ناشی از مجموع دادههای پنج سالهای است که کلاریویت انالیتکس در بررسی اعتبار دانشگاهها تدارک دیده است. معیار بعدی شامل تعداد مقالات نشریات معتبر با وزن ۱۰ درصد، کتابها ۲/۵ درصد و مقالات همایشها با وزن ۲/۵ درصد است که از دوره زمانی پنج ساله یعنی ۲۰۱۸-۲۰۱۴ بدست آمده است. معیار ارزیابی دیگر مربوط به تاثیر استنادی نرمال سازی شده با وزن ۱۰ درصد، کل استنادها ۷/۵ درصد، تعداد انتشارات در بین ۱۰ درصد انتشارات پراستناد با وزن ۱۲/۵ درصد، و درصد کل انتشارات در بین ۱۰ درصد انتشارات پراستناد با وزن ۱۰ درصد است. به نقل از فارس؛ چهره ماندگار علمی کشور اضافه کرد: همکاریهای علمی خود دارای دو شاخص است. همکاریهای بینالمللی با وزن ۵ درصد و درصد انتشارات با همکاریهای بینالمللی با وزن ۵ درصد. دو معیار دیگر نیز حائز اهمیت است. تعداد مقالات ۱ پراستنادترین مقالات در رشتههای مربوط و درصد کل انتشارات موسسه در بین ۱ پراستنادها با وزن ۵ درصد.
وی در خاتمه یادآور شد: یو اس نیوز دانشگاههای جهان را بر اساس رشتههای موضوعی نیز رتبه بندی میکند. در ویرایش ۲۰۲۱ رتبه بندی ۱۰ رشته موضوعی جدید به ۲۸ رشته موضوعی پیشین افزوده شده است: زیست فناوری و میکرو بیولوژی کاربردی، زیست شناسی سلولی، مهندسی شیمی، درون ریزشناسی و متابولیسم، انرژی و سوخت، بیماریهای گوارشی و هپاتولوژی، بیماریهای عفونی، علم و فناوری نانو، بهداشت حرفهای و محیط، پزشکی هستهای، رادیولوژی و تصویربرداری از جمله این رشتهها هستند.