مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا:
بدون برجام اطلاعات مهمی درباره برنامه هستهای ایران را از دست میدهیم
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته چنانچه برجام از بین برود، اطلاعات مهمی درباره برنامه هستهای ایران از دست خواهد رفت.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سخنانی در پارلمان اروپا اعتراف کرد لازم است این اتحادیه اقدامات بیشتری برای تقویت «تجارت مشروع» با ایران انجام دهد.
بورل اضافه کرد: ایران بعد از حصول برجام، انتظاراتی مشروع داشت مبنی بر اینکه این توافق هستهای به منافع اقتصادی ملموس برای این کشور منجر میشود.
وی با اشاره به اثر تحریمهای آمریکا بر دشوار شدن تأمین کالاهای بشردوستانه مدعی شد: ما در اتحادیه اروپا، اقداماتی فوری برای حمایت از اقدامات بشردوستانه انجام دادیم و به همراه آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل به شدت از اینکه تحریمها نباید مانع تجارت بشردوستانه شوند حمایت میکند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اظهار داشت: ما همراه با شریکان اروپایی و بینالمللی خودمان سخت در تلاشیم اطمینان حاصل کنیم دیپلماسی با ایران کماکان امکانپذیر است.
بورل همچنین وعده داد بهعنوان هماهنگکننده اجرای برجام، تمامی تلاش خود را برای اطمینان از حفظ برجام و اجرای کامل آن توسط همه طرفها انجام خواهد داد.
وی در ادامه از اقدام ایران در کاستن از تعهدات خود به برجام هم ابزارنگرانی کرد. او گفت: البته، من از اقدام ایران در کاهش تعهدات خود به اجرای توافق هستهای بعد از خروج آمریکا از این توافق در دو سال پیش هم بسیار نگرانم. معتقدم اجرای کامل این توافق هستهای توسط ایران و سایر طرفها از اهمیتی حیاتی در تلاشهای ما برای حفظ آن برخوردار است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: با وجود اینها، نباید فراموش کنیم با آنکه میزان مواد هستهای ایران بیشتر از دو سال قبل است، هنوز هم کمتر از دهها تن اورانیوم غنیشدهای است که ایران قبل از توافق در اختیار داشت. میدانیم که این به لطف برجام حاصل شده است. ایران کشوری است که تحت بیشترین نظارت از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد و در حال حاضر سالانه ۴۰۰ بازرسی از این کشور انجام میشود. اگر قرار باشد این توافق را از دست بدهیم چنین اطلاعات حیاتی درباره توافق هستهای را هم از دست خواهیم داد.
توافقی بزرگتر در برجام!
دومینیک راب، وزیر خارجه انگلیس در اظهاراتی در جلسه پارلمان این کشور از اضافه کردن مفاد جدید به «برجام» استقبال کرد.
پایگاه «Wnn» در روایتی تفسیرگونه از اظهارات وزیر خارجه انگلیس نوشته او میگوید بعید است توافق هستهای برجام قبل از برگزاری تحلیف رئیسجمهور بعدی آمریکا در سال میلادی آینده اصلاح شود و یا با توافقی دیگر جایگزین شود.
وزیر خارجه انگلیس این اظهارات را در جلسه کمیته روابط خارجی مجلس عوام انگلیس و در پاسخ به سوال قانونگذاران کشورش مطرح کرده است.
او گفت: «ما همواره پذیرای تلاش برای گنجاندن توافقی بزرگتر (در داخل برجام) بودهایم، به این موضوع تمایل داشتهایم و در واقع، بر آن تأکید داشتهایم. تا زمانی که چشماندازی برای توافقی گستردهتر وجود نداشته باشد، برجام چیزی است که در دست داریم.»
دومینیک راب در ادامه گفت: این توافق، ابزاری برای مهار ایران فراهم میکند، اگرچه میپذیرم که به دلیل برخی موارد سیستماتیک عدم پایبندی، تضعیف شده است. ما تا زمانی که این توافق پابرجا است تمایلی برای حرکت به سمت توافقی بزرگتر نداریم.
اعضای اروپایی برجام از اولین روز اجرای توافق تاکنون به هیچ عنوان به تعهدات خود عمل نکردهاند. اروپا در مسئله برجام به ایران بدهکار است اما با گستاخی ژست طلبکار به خود میگیرد.
تروئیکای اروپایی همصدا با آمریکا در پی تعمیم خسارت محض برجام به دیگر مولفههای قدرت ایران از جمله توان موشکی و قدرت منطقهای است.
ایران کشور اشغالشده نیست
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته ایران مانند عراق پس از سال ۲۰۰۳ کشور اشغالشده نیست که بازرسهای آژانس بتوانند تمامی اماکن آن را بازرسی کنند. گروسی در مصاحبه با روزنامه سوئیسی «نویه زوریخر سایتونگ»، در پاسخ به سوال خبرنگار این روزنامه مبنی بر اینکه «باراک اوباما»، رئیسجمهور سابق آمریکا گفته بود توافق هستهای برجام امکان «بازرسی در هر زمان و در هر مکان» را فراهم میآورد گفت: ایران، مانند عراق بعد از سال ۲۰۰۳، کشور اشغالشده نیست که بازرسهای خارجی بتوانند با حمایت سازمان ملل متحد بتوانند آزادانه همهجا بروند و وارد هر مکانی از آشپزخانه گرفته تا انبارها شوند. نه؛ ایران، یک کشور دارای حاکمیت است.
وی اضافه کرد: ایران با ما بر دو اساس همکاری میکند: تدابیر نظارتی مورد توافق (پادمانها) و پروتکل الحاقی. اینکه میگویم شاید خیلی تکراری باشد ولی پروتکل الحاقی گزینههای بیشتری برای بازرسی در اختیار ما قرار میدهد.