نگرانی آمریکا از اقدام چین برای پیاده کردن نیروی نظامی در تایوان
مشاور امنیت ملی کاخ سفید نسبت به آنچه «تلاش چین برای تصرف تایوان از طریق اقدام نظامی» خوانده اعلام نگرانی کرده و گفته ابهامات زیادی در نحوه واکنش آمریکا به این مسئله وجود دارد.
تنشها بین چین و آمریکا با روی کار آمدن دونالد ترامپ، به طرز کم سابقهای افزایش یافته و این تنشها حوزههای مختلف را در بر میگیرد. این وضعیت باعث شده نخبگان سیاسی در آمریکا نسبت به تبعات آن به شدت نگران شده و هشدار دهند. در ادامه این تنشها خبر رسیده که، «رابرت اوبرایان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته ارتش چین در حال تقویت و انباشت عظیم نیروی دریایی خود است؛ اقدامی که از زمان رقابت دریایی «آلمان» با «بریتانیا» پیش از جنگ جهانی اول، دیده نشده است. او این را هم اضافه کرده که: «بخشی از آن برای دادن توانایی به آنها جهت عقب راندن ما از غرب اقیانوس آرام است و بخشی از آن برای پیادهسازی آبی-خاکی [نیروهایشان] در تایوان است».
مشاور امنیت ملی آمریکا در پاسخ به سؤالی درباره گزینههای واشنگتن در صورت اقدام چین برای تصرف تایوان نیز این طور واکنش نشان داده: «کار راحتی نیست، و ابهامات زیادی درباره اینکه ایالات متحده چه واکنشی به حمله چین علیه تایوان نشان میدهد، وجود دارد.» به گزارش فارس، او با درخواست مجدد از تایوان برای صرف هزینه بیشتر در امور دفاعی و انجام اصلاحات نظامی برای مقابله بهتر با تهدیدات چین، گفته: «[تایوان] باید خودش را به یک جوجهتیغی تبدیل کند. زیرا شیرها معمولاً نمیتوانند جوجهتیغیها را بخورند»!
در نخستین جملهای که از «اوبرایان» در این گزارش کوتاه آمده، اشارهای نیز به جنگ جهانی اول که یادآور سخنان «هنری کیسینجر»، مشاور پیشین امنیت ملی و وزیر خارجه اسبق آمریکاست اشاره شده است. کیسینجر گفته بود، «آمریکا و چین باید قوانینی برای اجتناب از تشدید اختلافها و رقابتها و بیاطمینانی که شاخصه سیاستهای جهانی منجر به جنگ جهانی اول است، تدوین کنند». وزیر خارجه اسبق آمریکا در یک نشست مجازی به میزبانی باشگاه اقتصادی نیویورک نیز گفته: «رهبران ما و رهبران آنها [چین] باید درباره برخی حدود برای جلوگیری از ایجاد برخی تهدیدها به مذاکره بنشینند و پس از آن راهی را برای اجرای این سیاستها در یک بازه زمانی بیابند.» به گزارش ایسنا، او حتی تأکید کرده بود: «آمریکا باید به روشی نو فکر کند و درک کند که جهان پیچیدهتر از آن است که یک کشور بتواند هم از لحاظ استراتژی و هم اقتصادی ابرقدرت باشد و کسی در شرایطی نباشد که تهدیدش کند».
گفتنی است، ماجرای تایوان تنها یکی از میدانهایِ اختلاف شدید و تند پکن-آمریکا است. این اختلافات در حوزههای سیاسی، دیپلماتیک، امنیتی و اقتصادی نیز شدیداً در جریان است و روابط دو کشور را در وضعیت خطرناکی قرارداده است.