سخنگوی وزارت خارجه:
ایران برای حل مناقشه قرهباغ طرح دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران طرحی را آماده کرده است که با مشورت با هر دو طرف موضوع یعنی جمهوری آذربایجان و ارمنستان و دولتهای منطقه و همسایگان ما پیگیری خواهد شد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت و به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
خطیبزاده گفت: اتفاق و جنگی که در مرزهای شمال غربی ایران در جریان است با حساسیت و دقت و از نزدیک و در تماس مداوم با همه طرفها در حال بررسی است. ایران از روز اول به همه طرفها اعلام کرد مسیر نظامی برای حل و فصل این منازعه چند دههای وجود ندارد. ضمن احترام به تمامیت ارضی آذربایجان و خروج نیروها از شهرهای اشغالی، تأکید میکنیم باید هرچه زودتر توقف درگیریهای نظامی رخ دهد برای آغاز گفتوگوهای سیاسی و زماندار بین دو طرف و جمهوری اسلامی ایران آماده است تمامی مساعی جمیله خود را به کار ببرد.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران طرحی را آماده کرده است که با مشورت با هر دو طرف موضوع یعنی جمهوری آذربایجان و ارمنستان و دولتهای منطقه و همسایگان ما پیگیری خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت: امیدواریم دو طرف با رسالت تاریخی خود از ادامه جنگ و خشونت اجتناب کنند. حقوق اصلی در مورد عدم تعرض به غیرنظامیان را با دقت رعایت کرده و توجه داشته باشند که جمهوری اسلامی ایران نمیتواند درگیری در مرزهای خود و تعرض به خاکش را تحمل کند.
خطیبزاده اظهار داشت: اینها جزو خطوط قرمز ایران است که مرزهای ایران حتی مورد تعرض ناآگاهانه و غیرعمدی قرار نگیرد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره استفاده ایران از ظرفیتهای منطقهای و بینالمللی برای حل مناقشه قرهباغ بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران شاید یکی از کنشگران معدودی باشد که با همه طرفها و کنشگران موضوع اعم از دو طرف درگیر و طرفهای دیگر منطقهای روابط بسیار خوبی دارد و از این بعد در جایگاه ویژهای قرار دارد. از این منظر تلاش کردیم بهصورت دوجانبه با دو پایتخت ایروان و باکو در ارتباط مستمر باشیم و با کنشگران.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: دیگر منطقهای نیز به همین صورت، امیدواریم در چارچوب طرح ایران که در حال بررسیهای نهایی است بتوانیم به این جنگ هرچه زودتر پایان دهیم.
توصیه به ۳ کشور اروپایی
عضو برجام
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات هایکو ماس وزیر خارجه آلمان مبنی بر اینکه محدودیت تسلیحاتی اروپا علیه ایران تا ۲۰۲۳ ادامه خواهد داشت، خاطرنشان کرد: اینکه اتحادیه اروپا چه تصمیمیبگیرد به خودشان مربوط است. آلمان و کشورهای اروپایی میدانند در چارچوب ۲۲۳۱ تعهد قطعی دارند که مانع انتفای ایران از رفع محدودیتهای تسلیحاتی نشوند و هر اقدامی در غیراین مسیر انجام دهند اقدامی بر خلاف تعهدات خود در برجام و ۲۲۳۱ و منشور است و ایران از حق خود استفاده میکند.
وی درباره انتفاع اقتصادی ایران از برجام بیان کرد: اروپا بعد از خروج آمریکا از برجام نشان داد که چقدر از اجرای تعهداتش ناتوان است. حتی درخصوص اینستکس، اتحادیه اروپا عملاً جزتراکنش محدود کار دیگری نتوانسته انجام دهد.
سخنگوی وزارت خارجه به سه پایتخت اروپایی عضو برجام توصیه کرد که کمیدقت کنند تاریخ قضاوت قطعی خواهد داشت که کدام طرف ناتوان بودند و کدام طرف به تمامی تعهداتش با قوت پایبند بود.
رایزنیها با کره جنوبی کند پیش میرود
خطیبزاده درباره بدهی کره جنوبی به ایران عنوان کرد: رایزنیها با کره جنوبی در جریان است، ولی با سرعتی که ما انتظار داریم جلو نمیرود و کند پیش میرود و ما درباره خرید دارو و برخی اقلام با کره توافقات اولیه داشتیم و در دو هفته اخیر در مورد تامین منابع مورد نیاز از منابع ایران برای خرید واکسن آنفلوآنزا و واکسن کرونا در قالب کنسرسیوم سازمان تجارت جهانی با تعللهایی از سوی کره مواجه هستیم و امیدواریم طرف کرهای حساسیت موضوع را متوجه و سرعت لازم را بدهد.