kayhan.ir

کد خبر: ۱۹۷۲۵۶
تاریخ انتشار : ۱۱ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۱:۰۶
نایب رئیس بنیاد ملی گندمکاران:

تصمیمات دولت جهش تولید را به رکود کشاورزی تبدیل می‌کند

نایب رئیس بنیاد ملی گندمکاران کشور، تصمیم دولت در افزایش 5 برابری قیمت کود و سم کشاورزی را سبب تبدیل جهش تولید به رکود دانست.



علیقلی ایمانی درگفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در واکنش به افزایش قیمت کود شیمیایی در بازار اظهار کرد: کود شیمیایی در بحث افزایش تولید محصولات کشاورزی و تغذیه گیاهی در دنیا نقش مهمی دارد. با وجود آنکه فاکتور‌های دیگری همچون ماده آلی خاک یا کود‌های زیستی در تغذیه گیاه موثر است، اما هیچ یک جایگزین کود شیمیایی نیستند.
وی افزود: امسال مقام معظم رهبری شعار سال را جهش تولید اعلام کرده‌اند، در حالی که با توجه به تصمیمات دولت در بحث کود و سموم شیمیایی، مبنی بر رشد پنج برابری قیمت کود، جهش تولید منجر به رکود تولید می‌شود. افزایش چند برابری هزینه‌های تولید لطمه جدی به امنیت غذایی وارد می‌کند.
نایب رئیس بنیاد ملی گندمکاران ادامه داد: با وجود اتخاذ تصمیمات مسئولان مبنی بر رشد چند برابری قیمت کود، کشاورز برای کاشت یک هکتار گندم حداقل سه میلیون تومان برای کود شیمیایی باید هزینه کند که این امر از توان کشاورز خارج است چرا که تولید، هزینه‌های دیگری اعم از بذر، سموم و غیره دارد.
ایمانی با بیان اینکه در سال ۹۲ حدود هفت میلیون تن گندم وارد کشور شد، گفت: با وجود کشت گندم در سطح شش میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار، اما تولید گندم به دلیل عدم صرفه اقتصادی زمین خورد که در شرایط فعلی علی رغم تلاش‌های متعدد برای رسیدن به خودکفایی، اما با اتخاذ تصمیمات نادرست و افزایش چشمگیر قیمت سم و کود، کشاورزان توان خرید را ندارند. با وجود کود کیلویی ۱۰ هزار تومان، خرید تضمینی گندم با نرخ ۲ هزار و ۵۰۰ تومان برای کشاورز صرفه اقتصادی ندارد.
کمبود شدید نهاده‌های دامی
از سوی دیگر یک فعال بخش مرغداری از گرانی و کمبود شدید نهاده‌های دامی به شدت انتقاد کرد.
ناصر نبی‌پور در گفت‌وگو با مهر افزود: قیمت هر کیلوگرم ذرت دامی به بیش از 3000 تومان و کنجاله سویا به حدود 11500 تا ١٢ هزار تومان رسیده اما با این قیمت‌ها هم نهاده برای خرید پیدا نمی‌شود. با این وضعیت تولیدکننده هر چه را که می‌تواند به عنوان جیره غذایی طیور استفاده می‌کند تا مرغ‌ها از گرسنگی تلف نشوند.
این فعال بخش خصوصی ادامه داد: به عنوان مثال پودر گوشت، پودر گندم و کلزا وارد جیره غذایی مرغ‌ها شده در حالی که پودر گوشت ارزش غذایی ندارد و کلزا نیز نباید بیش از ١٠ درصد مورد استفاده قرار بگیرد ضمن اینکه همین امر باعث شده قیمت کلزا نیز افزایش یابد به طوری که قیمت آن قبلاً ١٣٠٠ تا ١٤٠٠ تومان در هر کیلوگرم بود بعد از آن به ٣٠٠٠ تومان رسید و هم اکنون نیز به قیمت بیش از 6000 تومان عرضه می‌شود.
نبی‌پور اضافه کرد: ادامه این روند منجر به افت وزن و افت تولید می‌شود و تولیدکنندگان مرغ‌های جوان خود را نیز به کشتارگاه می‌فرستند و در پاییز که مصرف تخم مرغ بالا می‌رود با معضل مواجه می‌شویم و عواقب این اقدامات را خواهیم دید.