سخنگوی دولت:
بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان از هزینهها را کاهش دادیم
سخنگوی دولت درباره رویکرد وسیاست کلی دولت نسبت به «آخرین لایحه بودجه» گفت: ما بیش از ۲۰ هزار میلیارد کاهش هزینه را دنبال کردیم. در حوزه ایجاد منابع جدید، شیوههای متنوعی برای تامین منابع مالی اتخاذ کردیم و اساس دولت بر عدم تکیه بر پول پرقدرت بانک مرکزی بود.
علی ربیعی سخنگوی دولت پیش از ظهر دیروز (سهشنبه) در اولین نشست خبری با اصحاب رسانه پس از بستری در بیمارستان به دلیل ابتلا به کرونا، با بیان اینکه رهبر انقلاب سال آخر دولت را مهم تلقی و آن را معنا بخشی کردند، اظهار کرد: دولت فرمایشات ایشان را با اهتمام ویژه پیگیری خواهد کرد. ما تعطیلی، رکود و سستی نداشتهایم و نخواهیم داشت، مفهوم سال آخر، برای ما به منزله پایان و سستکردن فعالیتها نیست.
ربیعی افزود: ما علاوهبر مسائل جاری و روزمره کشور، در حال دنبال کردن اصلاحات ساختاری و بلندمدت بودهایم و خواهیم بود. در یک سال باقیمانده، در تداوم گذشته تلاش خواهیم کرد با عبور از شرایط سخت به سمت ایجاد ثبات در تکانههایی که در سالهای اخیر به اقتصاد کشور وارد شد، به نحوی عمل کنیم که امکان فرازی نوین برای دولت آینده هم فراهم شود. امسال برای دولت، سال اصلاحات ساختاری و ایجاد آمادگی برای ورود به قرن جدید است.
وی با اشاره به برخی مصوبات هیئت وزیران گفت: یک مصوبه درباره واگذاری و شیوه واگذاری سهام پالایشی «دارا دوم» بود. این واگذاری با جذابیتی که خواهد داشت منجر به تحرک و شادابی بورس خواهد شد. تمام موانع واگذاری دارا دوم بررسی شد و از چهارشنبه آماده واگذاری خواهد بود.
ربیعی ادامه داد: در این سالها دولت سیاست منزوی کردن آمریکا را در عرصه بینالمللی دنبال کرده است و به همراه آن افزایش توان ملی در اقتصاد و سلامت مردم را بهطور توامان به پیش برده است. استراتژی سهگانه «به عقب راندن آمریکا، افزایش توان ملی اقتصاد و حفاظت از زندگی و سلامت مردم»، استراتژیهایی بوده است که در سال گذشته با تمرکز بیشتری دنبال کردیم.
وی درباره اینکه دولت در بودجه سال ٩٩ با چه موانع و مشکلاتی روبهرو بود و برای جبران کسری بودجه چه اقداماتی انجام داد و این اقدامات تا چه اندازه موثر بود و همچنین رویکرد وسیاست کلی دولت نسبت به «آخرین لایحه بودجه» چیست؟، اظهار کرد: یکی از مهمترین مشکلات ما در ارتباط با بودجه، کاهش درآمدهای نفتی ناشی از فشارهای آمریکا بود که عدم تحقق درآمدهای بودجه را متصور بودند که باعث به هم ریختن تراز بودجه و نهایتا تعادلهای اقتصادی کشور خواهد شد.
وی افزود: ما بلافاصله برای مدیریت بودجه با اتکای کم و حتی بدون اتکا به نفت دو راهکار را در دولت پیشبینی و دنبال کردیم. یکی کاهش هزینهها و دیگری ایجاد درآمدهای جدید بود.
ربیعی افزود: در بحث کاهش هزینهها امکان صرفهجویی هزینهها در هزینههای اجتنابناپذیر وجود نداشت. ما باید هزینههای اجتنابناپذیر مانند حقوقها را انجام میدادیم که با توجه به سیاست افزایش خرید به سمت افزایش حقوق هم رفتیم. در همین حال حقوق کارکنان، همسانسازی حقوق بازنشستگان و پرداخت بدهیهای دولت به بخشهای مختلف انجام شد.
سخنگوی دولت تأکید کرد: ما بیش از ۲۰ هزار میلیارد کاهش هزینه را دنبال کردیم. در حوزه ایجاد منابع جدید، شیوههای متنوعی برای تامین منابع مالی اتخاذ کردیم و اساس دولت بر عدم تکیه بر پول پرقدرت بانک مرکزی بود.
ربیعی در رابطه با تصمیم بودجه سال ۱۴۰۰ نیز گفت: بنای دولت علاوه بر تکانه و شوکهای اقتصادی این بوده است که ایجاد زیرساختهای مناسب برای بودجهریزی داشته باشد. طبق فرمایش اخیر مقام معظم رهبری برنامهریزی دولت برای بدبینانهترین شرایط هم طراحی شده است به نحوی که اقتصاد ایران از شوکهای درآمدی وابسته به نفت خارج شود و بتواند متکی بر تولید داخل باشد.
سخنگوی دولت همچنین در مورد تحولات اخیر بورس آیا حمایتهای دولت از بورس در آینده منجر به شکلگیری نوع خاصی از انتظارات برای جبران ضرر در زمان افت بازار نمیشود؟ گفت:همه آنهایی که در بورس مشارکت کردند به این امر آگاهی دارند که بورس تابعی از شرایط مختلف است و همواره با افت و خیز همراه بوده است. اساس سازوکار بورس، در بحث ضرر و زیان با بانک متفاوت است. دولت حمایت از بازار سرمایه و بورس را در دستور کار دارد و دولت سیاستهایی را دنبال میکند که بورس چابکی خود را حفظ کند و دربورس دخالت نمیکند و استقلال بورس برای دولت مهم است.