سناریوهای بازگشایی آموزش عالی چگونه خواهد بود؟
ابهام در سرنوشت برپایی ترم آتی دانشگاهها
این روزها بسیاری از دانشجویان به دنبال خبرهای تعیین تکلیفترم بعد هستند،ترمیکه بهنظر میرسد با تداوم همهگیری ویروس کرونا، همچون نیمسال تحصیلی اخیر، متفاوت از گذشته برگزار شود. بر اساس آمار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، درترمیکه به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور پر فراز و نشیب گذشت، از حدود ۳ میلیون دانشجوی کل کشور حدود دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر به اینترنت و آموزش مجازی دسترسی داشتند و از ۳۰۰ هزار دانشجوی دیگر آماری در دسترس نیست. بهطور کلی ۸۶ درصد دانشجویان کل کشور از پوشش آموزشهای الکترونیکی بهرهمند شدند.
به اینترتیب، دانشگاههای دولتی متمرکز حدود 84 درصد، دانشگاه پیام نور ۹۳ درصد، دانشگاه علمیکاربردی ۵۰ درصد، دانشگاه فرهنگیان ۱۰۰ درصد، دانشگاههای غیرانتفاعی و غیردولتی ۷۴ درصد، دانشگاه شاهد ۹۳ درصد و دانشگاه آزاد ۹۰ درصد از دانشجویان خود را درترم تحصیلی جاری تحت آموزش مجازی قرار دادند. با این وجود، شواهد حاکی از ادامهدار شدن آموزش مجازی درترم آینده است. معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در اینباره میگوید: بر اساس تصمیم اتخاذ شده، همچنان آغازترم جدید دانشگاهها از ۱۵ شهریور ماه ۹۹ اعلام شده است و دانشگاهها بر اساس شرایط و امکانات خود برای برگزاری کلاسها بهصورت حضوری و مجازی اختیار دارند.
وی ادامه داد: همان طور که قبلاً هم اعلام شده، تعیین زمان ۱۵ شهریور برای آغاز به کار دانشگاهها به این معنی نیست که همه دانشگاهها از روز ۱۵ شهریورترم جدید را آغاز میکنند، بلکه این زمان بهعنوان زمان حدودی آغاز فعالیت دانشگاهها در نظر گرفته شده است.
معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: آغاز کلاسهای دانشجویان جدید الورود هم دیرتر از دانشجویان فعلی و در آبان ماه خواهد بود.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس سازمان امور دانشجویان نیز شرایط حضور دانشجویان در دانشگاهها درترم بعد را تشریح کرد. وی توضیح داد: روشترم بعدترکیب آموزش حضوری و مجازی در دانشگاهها است.
وی تصریح کرد: درترم آینده حضور دانشجوها در دانشگاه و خوابگاه منوط به حضور در بخشهای ضروری است و حضور برای همه دانشجوها مقدور نخواهد بود.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: پیرو حداقلسازی حضور دانشجوها در دانشگاه، در بخش خوابگاهی هم باید حداقل حضور دانشجوها را داشته باشیم و از این رو استفاده از حداکثر ۵۰ درصد ظرفیت خوابگاهها پیشبینی شده به طوری که در هر اتاق خوابگاهی فقط یک دانشجو اسکان داده شود.
به نقل از فارس؛ رئیس دانشگاه صنعتی شریف نیز درباره شرایط برگزاری حضوری یا مجازی کلاسهای درس دانشگاه متبوعش گفت: یک طرحی که میتواند وجود داشته باشد این است که کلاسها بهصورتترکیبی برگزار شود، به این معنی که دانشجویانی که نیاز به خوابگاه ندارند بهصورت حضوری در دانشگاه و کلاس خود شرکت کنند و دانشجویان شهرستانی همزمان بهصورت مجازی درس را دنبال کنند. یعنی این امکان را داشته باشیم که استادی که در کلاس درس میدهد، بخشی از شاگردانش حضوری و بخشی غیرحضوری باشند. وی ادامه داد: طرح دیگر میتواند برنامه حضوری برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی و مجازی برای دانشجویان کارشناسی باشد. در این صورت هم بخشی از آموزش بهصورت حضوری برگزار شده است و هم فعالیت های پژوهشی دانشجویان و جلسات آنان با اساتید با بهرهوری بیشتری ادامه خواهد داشت.
در عین حال، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تازهترین تصمیم را درباره وضعیتترم بعد دانشگاهها اعلام کرد. وی گفت: زمان برگزاری کنکور سراسری بدون تغییر همچنان ۳۰ و ۳۱ مرداد خواهد بود و ۴۵ روز برای اعلام نتایج کنکور زمان لازم است. احتمالا نتایج کنکور ۱۵ مهر ماه ۹۹ اعلام میشود و کلاسهای دانشجویان جدید الورود در آبان ماه و بهصورت حضوری آغاز میشود. زیرا آنان باید محیط دانشگاه را بشناسند و با اساتید آشنا شوند و به طور کلی از محیط دانشگاهی آشنایی کسب کنند.
نامبرده افزود: دانشگاهها آمادهاند تا کلاسها را در صورت لزوم مجازی برگزار کنند اما برخی کلاسهای عملی را با تدابیر بهداشتی میتوان حضوری برگزار کرد.
فارغ از بررسی بیشتر مزایا و معایب برپایی کلاسهای درس دانشگاهی درترم آتی به شکل حضوری یا مجازی، نکته مهم در این خصوص توجه مراکز آموزش عالی به کیفیت آموزشهای ارائه شده است چراکه طی ماههای اخیر عمده توجه مسئولین آموزشی تنها بر برگزاری به هر قیمت کلاسها معطوف بوده و توجه به کیفیت محتوای درسی، چندان محلی از اعراب نداشته است.