رئیس مجلس در همایش روز جهانی جمعیت:
سمتگیری سیاستهای جمعیت بهسوی تشکیل خانواده وترویج ازدواج است
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: حدود 220 هزار سقط جنین در کشور داریم که 120 هزار از آن غیرمجاز و غیرقانونی و 100 هزار آن قانونی است که هر دوی اینها توجه بیشتری میطلبد.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه در همایش روز جهانی جمعیت که در دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران برگزار شد، اظهار داشت: ما در کشور یک مشکلی که داریم مشکل آمارها است آمارها خیلی متفاوتاند. گزارشی که در این جلسه درباره میزان باروری ارائه شد اعلام کرد که 1/8 درصد میزان نرخ باروری است اما گزارش ما در سال 1390 در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی داریم که برمبنای آن میزان نرخ باروری 1/61 درصد بوده؛ مناطق شهری 1/49 درصد، مناطق روستایی 1/93 درصد و در نقاط شهری استان تهران 1/18 درصد است که این غیرطبیعی نیست.
لاریجانی با اشاره به سیاستهای کلی جمعیت اظهار داشت: سیاستهای کلی جمعیت 14 بند دارد که سه عامل تعیینکننده برای آن تنظیم شده است که زاد و ولد در بندهای 1 تا 5، مهاجرت در بندهای 11 و 12، مرگ و میر در بند 6 لحاظ شده است هم چنین ملاحظات مدیریتی نیز در این سیاستها تعیین شده که مدیریت منابع انسانی در بندهای 2، 7 و 8، مدیریتهای منابع استراتژیک و امنیتی در بندهای 10 و 12، مدیریت منابع آب و محیط زیست در بند 9 و رصد سیاستها در بند 14 این سیاستهای کلی جمعیت تعیین شده است علت آن نیز روشن است به طوری که مسئله جمعیت در کشور یک موضوعی است که ابعاد زیادی دارد و باید به همه ابعاد آن توجه شود.
رئیس قوه مقننه تصریح کرد: سمتگیری کلی سیاستهای جمعیت به سمت اصلاح شرایط است که این جمعیت جوان و فعال تغییر موضع ندهند. در سیاستهای کلی جمعیت به تشکیل خانواده، ترویج موضوع ازدواج، سلامت جامعه و اصلاح اوضاع اقتصادی کشور و توسعه توجه و عنایت شده است.
نماینده مردم قم در مجلس اظهار داشت:گروهی از جمعیتشناسان کاهش باروری در ایران را مقطعی میدانند و معتقدند که تحت شرایطی که در کشور از نظر اقتصادی و از نظر بیکاری وجود دارد، مشکل کاهش باروری در کشور به وجود آمده و این موضوع مقطعی است و آنها معتقدند که باروری نسلی نسبت به باروری مقطعی اعتبار بیشتری دارد و باروری نسلی در جامعه میتواند در آینده شرایط را اصلاح کند و معتقدند که باروری نسلی نسبت به باروری مقطعی اعتبار بیشتری دارد و این باروری در کشور مرسومتر است.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کارشناسان معتقدند که جمعیت ایران در آینده به حدود 100 میلیون نفر میرسد و در همین مقدار میایستد، که این رقم جمعیت در کشور نه نصف میشود و نه اینکه رقم جمعیت ایران یک رقم انفجاری نخواهد شد و همان حدود 100 میلیون خواهد ماند.
وی بیان کرد: چند سال پیش یک مجموعه از اقدامات در زمینه رشد جمعیت از یکی از مراجع تصمیمگیری شده بود که به مجلس شورای اسلامی ارجاع شد که در آن طرح مشوقاتی برای رشد جمعیت در نظر گرفته شده بود، به طوری که اگر کسی دو فرزند داشته باشد، این مقدار تشویق میدهیم و برای زایمان مقطع زمانی برای تشویق مرخصی تعیین شده که البته هرکدام از این تشویقها سرجای خود تاثیر دارند، اما باید شرایط کشور را از دو جهت بسنجیم که یکی آنکه مشوقها تا چه اندازه متناسب با برداشتهای مردم است و دیگر اینکه بار مالی این مشوقها چقدر خواهد بود.
نماینده مردم قم در مجلس ادامه داد: در یک بررسی آماری در طرحی که آماده شده بود، چیزی حدود 12 هزار میلیارد تومان بودجه لازم بود که این یک بار مالی بسیار سنگین بود و اگر ما این پولها را داشتیم، قطعا اول آن را به وزارت بهداشت میدادیم تا وضع بهداشت را بهتر از این شرایط کند، لذا باید نوع مشوقها متناسب با شرایط کشور باشد. نماینده مردم قم در مجلس با اشاره به سقط جنین در کشور یادآور شد: حدود 220 هزار سقط جنین در کشور داریم که 120 هزار از آن غیرمجاز و غیرقانونی و 100 هزار آن قانونی است که هر دوی اینها توجه بیشتری میطلبد و وزارت بهداشت باید در این موضوع اقدامات جدیتری انجام دهد و این موضوع را سامان دهد، جدای از این که سقط جنین با مسئله باروری در ارتباط است اما قتل نفس بوده و در جامعهای که اسلامی است نباید چنین اتفاقی به وجود آید سقط جنین غیرقانونی و خطرناک است و هم از لحاظ معنوی و هم از لحاظ اجتماعی برای کشور ایراد دارد و باید به این آمار توجه بیشتری صورت گیرد.
به گزارش فارس، رئیس مجلس در پایان خاطر نشان کرد: امیدوارم این نشستها که در مورد موضوع جمعیت است و جمعیت یک موضوع مهم است توجه همه جانبهای صورت گیرد، در مجلس نیز طرحی مطرح است که تا حد زیادی به مولفههای آن پرداخته اما هنوز جا دارد که این طرح کاملتر شده که این امر مستلزم همکاری دولت با مجلس شورای اسلامی برای تهیه یک قانون جامع است
فصل عروسی جمعیت ایران
علی اکبر سیاری معاون بهداشت وزیر بهداشت با اشاره به اینکه جمعیت کنونی ایران در اصطلاح جمعیت شناسی در مقطع عروسی قرار دارد، گفت: پس از مدتها توانستیم خودمان و سیستم بهداشتی کشور را اقناع کنیم که باید به سمت افزایش جمعیت پیش رویم. وی با اعلام اینکه 70 درصد جمعیت ایران در سن جمعیت فعال یعنی 15تا 64 سال قرار دارند، اظهار داشت: این سنین دوران طلایی جمعیتی به حساب میآید زیرا این جمعیت آماده کار و توسعه است ولی نیاز به مسکن، شغل و آموزش دارند.
وی افزود: در طول 100 سال گذشته جمعیت ایران رو به افزایش بوده است و سالانه یک میلیون نفر به جمعیت ایران افزوده شده است.
سیاری با اشاره به اینکه در جامعه 28 درصد تک فرزند و 7 درصد بی فرزند هستند، بر ترویج مفاهیم آموزشی اهمیت فرزند آوری سالم و اجتناب از تک فرزندی تآکید کرد و گفت: از توصیههای مهم در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری برداشتن موانع ازدواج و حمایت از زوجهای جوان است زیرا ازدواج از سال 85 تا 92 در کشور کاهش یافته است.