kayhan.ir

کد خبر: ۱۸۱۶۸
تاریخ انتشار : ۲۰ تير ۱۳۹۳ - ۱۸:۲۰

آب‌انبار میراث اندیشه گذشتگان (دیدنی‌ها)

آب‌انبارها میراث فکر و فناوری مردم سخت‌کوش کویرند که هنوز هم تعدادی از آنها مورد استفاده قرار می‌گیرند.
طی ده‌ها پله نمور و تاریک برای رسیدن به آب و رفع عطش در هوای گرم کویر حکایت مردمان سخت‌کوش کویر است که سال‌ها پیش هر روز و هر روز تکرار می‌شد، مردمانی که برای یافتن یک کوره آب باید ده‌ها پله را در تاریکی می‌نوردیدند و از آنجا بود که آب برای مردم تقدس یافت.
نیاز به آب‌ و آب‌انبار، در استان‌های کویری از جمله یزد و اصفهان و سمنان که کم‌‌آب‌ترین استان‌های کشور نام گرفته به حدی بود که آب‌انبار کم‌کم با زندگی مردم عجین شد و در هر مرحله و کوی و برزنی، نشانی از یک آب‌انبار بود.
آب انبارها، آن روزها عطش مردم به آب را فرو می‌نشاندند و امروز میراثی گران‌بها از رنج آبا و اجدادی را برای ما به یادگار گذاشته‌اند، این سازه‌های به‌جا مانده از اعصار و قرون متمادی، امروزه مورد بی‌مهری و بی‌توجهی قرار گرفته‌اند و کم‌کم به دست فراموشی سپرده می‌شود و با تخریب آنها و ادامه این روند، ظرف چند سال آینده، اثری از آب‌انبارها برجای نخواهد ماند.نحوه ساخت آب‌انبار، تصفیه و عایق‌بندی آن با اصول مهندسی و علمی مطابقت دارد. وجود بادگیر بر روی آب‌انبارها برای خنک‌نگه‌داشتن و جلوگیری از تعفن آب، ضروری بود.
اهمیت آب‌انبار در گذشته به حدی بود که بسیاری از خیران اقدام به وقف آب‌انبار می‌کردند اما این آب‌انبارهای موقوفه اکنون به دلیل بی‌نیازی مردم به کاربری‌ آنها، به حال خود رها شده‌اند و به تدریج رو به تخریب می‌روند.در ایران قزوین را به نام شهر آب‌انبارها می‌شناسند که آب‌انبارهای زیادی مانند آب‌انبار سردار در آن وجود دارد.در شهر یزد و در مجموعه استان، بیش از 300 آب‌انبار موجود است گرچه این روزها آب‌انبارها دیگر برای مردم کاربری ندارند اما حفظ این سازه‌های مهم ضروری است زیرا یزد را با بادگیر و آب‌انبار و قناتش می‌شناسند.تبدیل آب‌انبارها به فضاهای قابل استفاده نظیر زورخانه و... که نمونه آن نیز در استان یزد کم نیست، می‌تواند از تخریب این سازه‌ها جلوگیری کند.
آب‌انبار شش بادگیری امیر چقماق و دو آب‌انبار در ناحیه تاریخی مهم‌ترین آب‌انبارهای مهم یزد و کشور هستند که تاریخ 300 ساله دارند.