ظریف در نشست دوحه خطاب به کشورهای منطقه:
جنگافزار را میتوان با دلار نفتی خرید اما امنیت و ثبات منطقهای خریدنی نیست
وزیر امور خارجه در نشست دوحه گفت: جنگافزار را میتوان با دلار نفتی خرید، اما امنیت و ثبات منطقهای خریدنی نیست.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه در «مجمع دوحه» به تشریح طرح پیشنهادی ایران برای کاهش تنش در خلیج فارس تحت عنوان صلح هرمز پرداخت.
ظریف در ابتدای سخنرانیاش با بیان اینکه غرب آسیا درگیر «آشفتگی شدید» است، گفت: من معتقدم که دلیل ریشهای بحرانهای چندگانه و مزمنی که با آن روبهرو هستیم، یک اختلال شناختی است: اختلالی که نه تنها کشورهای منطقه، بلکه قدرتهای جهانی هم از آن متأثرند.
وی نشست دوحه را فرصتی منحصر به فرد برای «بازیابی پیشفرضها، بازسازی مفروضات و همفکری در مورد مسیری به سمت خروج از مخمصه منطقهای کنونی» توصیف کرد. وزیر امور خارجه تفکر «حاصل جمع صفر» را اولین و پایدارترین اختلال شناختی توصیف کرد و گفت برخی همچنان تصور میکنند که حتی در جهان کنونی که همهچیز به هم مرتبط و متصل است، «یک طرف میتواند به هزینه دیگران، به منفعت برسد و میتواند با محروم کردن همسایگانش از امنیت، خود به امنیت دست یابد. این [روش] هرگز نتیجهبخش نبوده و هرگز نتیجهبخش نخواهد بود. امنیت، درست مثل تغییرات اقلیمی، مرز نمیشناسد و تقسیمناپذیر است». ظریف با بیان اینکه اغلب کشورهای منطقه به لطف دلارهای نفتی تصور میکنند همهچیز خریدنی است، گفت: جنگافزار و حتی «سیاست خارجی» برخی کشورها با پول خریدنی است، اما «آیا امنیت را هم میتوان خرید؟ ثبات منطقهای را هم میتوان خرید؟». وی افزود: جای تعجبی نیست که اغلب جنگافزارهای مرگبار در منطقه را ایالات متحده فروخته است.
دیدارهای ظریف
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه که به منظور شرکت در «فروم دوحه» به قطر سفر کرده بود، صبح یکشنبه در حاشیه این نشست با «شیخ محمد بن عبدالرحمن آلثانی» معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه قطر دیدار و گفتوگو کرد.
تحولات روابط دوجانبه و همکاریهای دو کشور و همچنین مسائل منطقه از جمله موارد مورد گفتوگوی دو وزیر خارجه بود. ظریف در ادامه دیدارها و رایزنیهایش با «شیخ عبدالله بن ناصر آلثانی» نخستوزیر و وزیر کشور دولت قطر دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار طرفین درخصوص همکاریهای دوجانبه در حوزههای مختلف و مورد علاقه و همچنین موضوعات منطقه گفتوگو و تبادلنظر کردند. وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه نشست دوحه با «رزماری دی کارلو» معاون دبیرکل سازمان ملل متحد دیدار و گفتوگو کرد. «گروه الدرز» (ریشسفیدان) متشکل از دبیران کل و مقامات ارشد سابق سازمان ملل متحد نیز با ظریف در حاشیه این نشست دیدار کردند.
در این دیدار که بان کی مون دبیرکل سابق سازمان ملل متحد نیز بهعنوان عضو این گروه شرکت داشت، ظریف درخصوص اهداف مورد نظر کشورمان در ارتباط با طرح صلح هرمز توضیحاتی ارائه کرد. «یاجیک جاپوتوویچ» وزیر خارجه لهستان و «فالح الفیاض» مشاور امنیت ملی عراق نیز روز شنبه در حاشیه نشست دوحه با ظریف دیدار و گفتوگو کردند. فروم دوحه (نشست دوحه) از شنبه به مدت ۲ روز (۲۳ و ۲۴ آذر ماه) تحت عنوان «حکمرانی در جهان چندقطبی» در دوحه پایتخت قطر برگزار شد.
شروط گستاخانه!
استیو منوشین، وزیر خزانهداری آمریکا که وزارتخانه تحت امر او مسئول اعمال تحریمهای غیرقانونی واشنگتن علیه تهران است، در کنفرانس «مجمع دوحه» ضمن تکرار اتهامزنیهای بیسند علیه تهران اعلام کرد، اگر ایران شروط لازم را اجرا کند، همه تحریمهای این کشور رفع میشوند.
منوشین هر چند در این نشست اشاره دقیقی به «شروط لازم» مدنظر دولت آمریکا برای پایان دادن تحریمهای ایران نکرده است اما پیش از او وزیر خارجه دولت ترامپ طی سخنرانی ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ به درخواستهای ۱۲گانه واشنگتن از تهران اشاره کرده بود. وی مدعی شد: دلیل اینکه ما داریم از تحریمها استفاده میکنیم آن است که (استفاده از تحریمها) جایگزین مهمی برای درگیریهای نظامی در جهان است و بهنظر من، (مواضع واشنگتن) موثر واقع شده است خواه درباره
کره شمالی، خواه درباره ایران یا دیگر جاهای جهان».
به اذعان تحلیلگران و اندیشکدههای غربی، اکنون تحریمهای ضدایرانی به سقف خود رسیده و علیرغم نقشههای شوم آمریکا، تحریمها در فلج کردن اقتصاد ایران ناکام بوده است. حال مقامات آمریکا به خیال خام خود با وعدههای پوچ و شروط گستاخانه در پی پیش بردن این نقشه ضدایرانی هستند.
انتقاد از غنیسازی ایران!
لیندسی گراهام، سناتور ارشد جمهوریخواه با حضور در نشست «مجمع دوحه» به انتقاد از توافق هستهای با ایران پرداخت و مدعی شد هیچ کشوری در منطقه غرب آسیا نباید توان غنیسازی داشته باشد. این سناتور ارشد جمهوریخواه که روابط نزدیکی با رژیم صهیونیستی دارد، در ادامه بهوجود زرادخانه اتمی در فلسطین اشغالی اذعان کرد و به دفاع از این امر پرداخت. این مقام آمریکایی مدعی شده است که کشورهای غرب آسیا نباید غنیسازی داشته باشند. این در حالی است که صنعت هستهای در علوم مختلف از جمله پزشکی، کشاورزی و موارد متعدد دیگر کاربر دارد. به گزارش فارس، برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در مصاحبه با سیانبیسی ضمن تکرار ادعاهای بیسند واشنگتن و ریاض درباره حمله 23 شهریورماه یمنیها به تاسیسات نفتی آرامکو اعلام کرد، آمریکا توان دفاعی سعودیها را تقویت کرده است.