4 درخواست کوتاه و پرمحتوا از خداوند (کیمیای اخلاق)
قالَ الصّادِقُ (ع):
سَلُوا اللهَ الْغِني فِيالدُّنْيا وَالْعافِيهًْ وَ فِي الاخِرَه اَلْمَغْفِره وَ الْجَنَه[1]
ترجمه حدیث: حضرت امام جعفر صادق علیهالسلام فرمودند:
از خداوند درخواست کنيد بينيازي و عافيت در دنيا را و براي آخرت خود از خداوند آمرزش و مغفرت و بهشت درخواست کنيد.
شرح: بينيازي و غناي در دنيا به معناي انباشتن مال و ثروت نیست؛ زيرا انباشتن مال و طلب ثروت، حالت اضطراب، حرص، طمع، حسد، عدم امنيت و... براي انسان پيش ميآورد. چه بسيار انسانهايي که مال فراوان دارند ولي حالت بينيازي و آرامش ندارند.
بينيازي و غنا آن حالت روح است که انسان را از غير خداوند بينياز ميکند و درخواست عافيت براي دين و دنياي خود مينمايد. عافيت به معناي اين است که انسان درحفاظت و پناه الهي قرار بگيرد و لحظهاي از آن خارج نشود و در حوادث دنيایي و آخرتي از لحاظ روحي، جسمي، دنيوي و اخروي و بخصوص ديني، به او لطمه و صدمهاي وارد نشود.
براي همين است که دستور دادهاند از خداوند درخواست عافيت در دين، دنيا و آخرت بکنید. عافيت دنيايي و جسمی و... خوب است؛ ممکن است بدن دچار بیماری شود و بالاخره سلامتی خود را به دست آورد و یا مشکلات دنیایی با به پايان رسيدن عمر و مورد غفران و بخشش الهي قرارگرفتن، قابل تحمّل است. ولي عافيت دين آنقدر بزرگ است که اگربه دست نيايد، گريبان انسان را در دنيا و آخرت ميگيرد.
براي آخرت درخواست بخشش گناهان و بعد هم بهشت بنماييد؛ زيرا بهشت جايگاه آلودگي و کثافت نيست و گناهکار وارد بهشت نخواهد شد. اوّل تخليه به معناي پاک شدن از گناهان و بعد تجليه به معناي آراستن، زيبا و نوراني شدن. درخواست و دعايي کوتاه و پرمحتواست که انشاءالله خداوند به فضل و کرم خويش روزي همه ما گرداند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــ
[1]اصول کافي، جلد 5، صفحه 71
* پایگاه اطلاعرسانی
آیتالله شیخ مجتبی تهرانی(ره)