kayhan.ir

کد خبر: ۱۷۴۸۷
تاریخ انتشار : ۱۳ تير ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۳
معاون دفتر برنامه‌ریزی وزارت نیرو:

ایران به مرحله بحران آب رسیده است

معاون دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو با اعلام اینکه در ایران بیش از 80 درصد منابع آب تجدیدشونده مصرف می‌شود گفت: کشوری که این میزان آب تجدیدشونده مصرف کند در مرحله بحران آب قرار گرفته است.


هدایت فهمی گفت: براساس یک شاخص جهانی، کشوری که تا 20 درصد منابع آب تجدیدشونده خود را استفاده کند، وضعیت مطلوبی دارد. بین 20 تا 40 درصد وضعیت قابل قبول است؛ 40 تا 60 درصد در مرحله تنش آبی است و 60 تا 80 درصد مرحله بحران آبی.
معاون دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو اظهار داشت: ایران جزو آن دسته کشورهایی است که بیش از 80 درصد منابع آب تجدیدشونده‌اش را استفاده می‌کند؛ بنابراین با توجه به این شاخص جهانی ما وارد مرحله بحران آب شده‌ایم.
فهمی ادامه داد: در گذشته‌های دورتر، میزان آب تجدیدشونده کشور یعنی آبی که از بارش‌ها حاصل می‌شد حدود 130 میلیارد متر مکعب بود اما در دوره‌های بعد این رقم کاهش یافت و به حدود 122/5 میلیارد مترمکعب و در 5 سال اخیر به 104 میلیارد مترمکعب رسید.
وی افزود: ایران حدود یک درصد جمعیت جهان را در خود جای داده و 1/1 درصد از مساحت خشکی‌ها متعلق به ایران است، در حالی که منابع آب تجدیدشونده ما تنها 0/36 درصد منابع تجدیدشونده جهان است.
این مقام مسئول در وزارت نیرو بیان داشت: از طرف دیگر، ریزش‌های جوی ما هم از نظر زمانی و هم مکانی توزیع نامناسبی دارد. بیش از 25 درصد ریزش‌های جوی ما در فصل زراعی و مابقی در فصل غیرزراعی اتفاق می‌افتد. از نظر مکانی هم منابع آبی ما توزیع بسیار نامناسبی دارد. 70درصد منابع ما در غرب و شمال است و شرق کشور منابع آبی محدودی دارد.
معاون دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو اظهار داشت: از نظر اقلیمی نیز بیشتر مساحت کشور، یعنی بالای 70 درصد مساحت ایران در مناطق خشک و نیمه‌خشک واقع شده است و مجموع این عوامل نشان می‌دهد که کشور ما به شکل ذاتی از کمبود منابع آب رنج می‌برد. دوره‌های خشکسالی هم که اتفاق بیفتد، ابعاد فاجعه را بسیار وخیم‌تر می‌کند و موجب می‌شود در دوره‌هایی این وضعیت به یک بحران زیست‌محیطی و هم اجتماعی تبدیل شود و امنیت غذایی به مخاطره افتد.
فهمی گفت: امنیت غذایی نباید به عنوان خودکفایی تعریف شود؛ منظور اصلی امنیت غذایی فراهم کردن امکان افزایش قابل‌توجه تولید کشاورزی به صورت پایدار به همراه توزیع عادلانه آن و پیشرفت اساسی در احقاق حقوق مردم برای دسترسی به غذای کافی و مکمل‌های غذایی مناسب، اعلام شده است. امنیت غذایی یعنی اطمینان از اینکه تمام آحاد کشور در تمام اوقات، دسترسی فیزیکی و اقتصادی را به غذاهای اصلی مورد نیاز خود داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: امنیت غذایی به عوامل زیادی بستگی دارد و در سطح کلان تابع جمعیت (نرخ رشد)، تولید مواد غذایی، بهره‌وری، عملکرد بخش کشاورزی، واردات و صادرات، درآمد ملی و قیمت‌ها است. آب کلید امنیت غذایی است.