سریال تکراری مسمومیتهای دانشجویی!
تجربه نشان میدهد هر از گاهی دانشجویان دانشگاههای مختلف در سراسر کشور دچار مسمومیتهای شدید میشوند که گهگاه حتی تعداد دانشجویان مسموم به بیش از 400 نفر رسیده است!
مسمومیتهایی با دلایل مختلف که اکثریت قریب به اتفاق آنها ناشی از عدم رعایت نکات اولیه بهداشتی در سلف سرویسهای دانشجویی است، البته دلایل متفاوت دیگری از جمله نشت گاز هم بعضاً مخابره میشود.
نکته جالب توجه اینکه مسئولین دانشگاههای مختلف در ابتدا سعی میکنند که کلیت ماجرا را تکذیب یا انکار کنند که این موضوع باعث تحصن و تجمع دانشجویان در برهههای اخیر شده است. در همین راستا ده مورد از پر هیاهوترین موارد مسمومیت دانشجویی در سالهای اخیر با شرح جزئیات به شرح زیر در این گزارش آمده است:
قسمت اول: 27 خرداد 93 دانشگاه علوم پزشکی تهران
پیرو مسمومیت 80 نفر از دانشجویان در برخی خوابگاههای دانشجویی دانشگاه، با دستور رئیس دانشگاه، مقرر شد، معاونت بهداشتی و حراست دانشگاه نیز در این خصوص بررسیهای لازم را به عمل آورند.
بر اساس این گزارش، به دنبال مراجعه و بازدید کارشناسان مذکور از آشپزخانه مرکزی و سلف سرویسهای دختران و پسران دانشکده پزشکی موارد ذیل اعلام گردید:
*آشپزخانه مرکزی دانشجویان به لحاظ فیزیکی، نیروی انسانی و مواد اولیه فاقد هرگونه مشکل بهداشتی میباشد.
*بر اساس نمونه گیریها و بررسی کارشناسی انجام شده، سلف سرویس پسران دانشکده پزشکی بدلیل عوامل محیطی و انسانی، طی ساعاتی از زمان توزیع غذا و به احتمال قوی در یکی از ظروف توزیع دسر غذا، دچار آلودگی بوده و همین موضوع باعث مسمومیت تعدادی از دانشجویان شده است.
معاون دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد علت بروز این حادثه گفت: همچنین در میان مراجعه کنندگان، هیچ دانشجوی دختری وجود نداشت. بنابراین مواد و غذا مشکلی به صورت کلی نداشته و آلودگی مربوط به محل توزیع غذا در سلف سرویس دانشکده پزشکی است که طبیعتاً میتواند ناشی از آلودگی محیط باشد یا احتمالاً ناشی از عامل انسانی باشد.
قسمت دوم: 2 آذر 93 دانشگاه زنجان
مدیر کل امور دانشجویی دانشگاه زنجان ، با تایید خبر نشتی گاز در خوابگاه خودگردان "صدرا” گفت: حدود 10 نفر از دانشجویان ساکن خوابگاه به علت سردرد و سرگیجه ناشی از نشت گاز به بهداری دانشگاه مراجعه کرده و تحت درمان قرار گرفتند و پزشک بهداری نیز دلیل بروز این علائم را مسمومیت گازی تشخیص داده است.
وی دلیل نشتی گاز را سوخت ناقص مشعل قسمتی از موتورخانه عنوان و اظهار کرد: پس از بررسیها مشخص شد نشتی گاز در طبقه همکف که نزدیک موتورخانه است رخ داده بود.
قسمت سوم: 11 آذر 93 دانشگاه جهرم
مسمومیت غذایی حدود 80 نفر از دانشجویان دانشگاه جهرم که یک مقام بهداشتی احتمال داد براثر مصرف غذای دانشجویی باشد، در این شهرستان و در محافل رسانهای همراه با حاشیههایی بوده است.
برخی از دانشجویان نیز با اجتماع در محوطه دانشگاه خواستار بررسی علل این موضوع شدند و ظروف غذای خود را در محوطه دانشگاه رها کردند. وقوع این رویداد موجی از نگرانی را در میان دانشجویان دانشگاه جهرم ایجاد کرده و باعث شده که طی روزهای دوشنبه و سه شنبه برخی از کلاسهای این دانشگاه دچار تغییراتی شود و برخی نیز تعلیق شود. منابع محلی گفتند: بعضی از دانشجویان که حالتی نامساعد داشتند به بیمارستان شهید مطهری جهرم منتقل و در حال مداوا هستند. شهرستان جهرم در فاصله 193 کیلومتری جنوب شیراز در استان فارس قرار دارد.
معاون سیاسی، امنیتی استان فارس گفت: مسمومیت غذایی در دانشگاه دولتی جهرم به دلیل انتقال ویروس یکی از پرسنل سلف سرویس بوده است و هیچگونه توطئه و خرابکاری در کار نبوده است.
قسمت چهارم: 27 آبان 94 دانشکده مهاجر اصفهان
اوایل شب خبر رسید که مسمومیت غذایی، تعدادی از دانشجویان دانشکده فنی شهید مهاجر اصفهان را راهی بیمارستان شریعتی اصفهان کرد.
معاون دانشجویی دانشکده فنی شهید مهاجر اصفهان نیز در این باره به رسانهها گفت: ۶ دانشجو در مرحله اول، و تا صبح نیز حدود ۳۰ دانشجوی دیگر در مرکز درمانی دانشکده مداوا شدند.
همچنین دانشجویان خوابگاهی این دانشگاه در اعتراض به مشکل پیش آمده در مقابل مجموعه خوابگاههای دانشگاه مهاجر تجمع کرده و خواستار رسیدگی به این موضوع شدند.
این دانشجویان علت مسمومیت را غذای دو شب گذشته دانشکده عنوان کردند.
قسمت پنجم: 23 خرداد 95 دانشگاه گنبدکاووس
بعد از انتشار خبر مسمومیت دانشجویان مدیر حوزه ریاست و مسئول روابط عمومی دانشگاه گنبد کاووس از مسمویت 60 دانشجوی دختر این دانشگاه خبر داد و گفت: اکنون وضعیت عمومی این دانشجویان خوب است.
رئیسشبکه بهداشت و درمان شهرستان گنبدکاووس نیز گفت: ابتدا احتمال آلودگی و بهداشتی نبودن آب آشامیدنی مصرفی داده شد، اما پس از بررسیهای انجام شده این موضوع رد شد و پس از بررسی موادغذائی توزیع شده بین دانشجویان مشخص شد که سبزی آلوده و غیربهداشتی عامل مسمومیت دانشجویان دانشگاه گنبدکاووس بوده است.
قسمت ششم: ۱۸ اردیبهشت ۹۶ دانشگاه پزشکی یزد
ساعت چهار صبح روز دوشنبه با مرکز فوریتهای پزشکی تماس گرفته شد که 300 نفر از دانشجویان یزد دچار مسمومیت شده و نیروهای اورژانس سریع به محل خوابگاه اعزام شدند.
پس از علت یابی این مسئله، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: «علت اصلی مسمومیت دانشگاه یزد استفاده از چرخ گوشت آلوده برای تهیه آب طالبی بود و خوشبختانه تمامی دانشجویان مرخص شدند.»
بررسیهای بیشتر نشان میداد تعداد مسمومان 480 دانشجو بود که 183 نفر به وسیله سرم درمانی و مصرف اوآراس در محل اولیه درمان شدند و 297 نفر به هشت بیمارستان دولتی و خصوصی سطح شهر یزد و یک بیمارستان شهرستان تفت اعزام شدند.
قسمت هفتم: 20 اردیبهشت 96 دانشکده باهنر شیراز
از شامگاه سهشنبه، که بروز علائم مسمومیت در تعدادی از دانشجویان دانشکده مهندسی شهید باهنر شیراز، صدای آژیر آمبولانسهای اورژانس را در فضای ساکت این دانشکده طنینانداز کرد، تا شامگاه چهارشنبه، جمع کثیری از دانشجویان مسموم شده از غذای سلف سرویس، تحت مداوا قرار گرفتند.
گزارشها در مورد تعداد دانشجویان مسموم شده متناقض بوده و بین 70 تا 190 نفر اعلام شده بود.
رئیسصندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم گفت: علت نهایی مسمومیت دانشجویان دانشکده فنی شهید باهنر شیراز مشخص شد و مسمومیت ناشی از یک نوع ویروس به نام «شنگلا» بود، که میتواند ناشی از آلودگی ظروف غذایی و یا هر چیز دیگری باشد.
قسمت هشتم: 25 مهر 97 دانشگاه بجنورد
مسئول بهداشت شورای صنفی دانشگاه کوثر بجنورد با اشاره به مسمومیت بیش از 100 دانشجوی دانشگاه کوثر بجنورد در شب چهارشنبه 25 مهرماه گفت: برخی دانشجویان معتقدند مشکل از ماهی ظهر بوده و برخی نیز میگویند دلیل این مسمویت کوفته شب بوده است.
قسمت نهم: 28 مهر 97 دانشگاه دخترانه کوثر
رئیس مرکز بهداشت بجنورد اعلام کرد: بررسی علائم و معاینات متخصصان بالینی مشخص کرد علت مسمومیت دانشجویان دانشگاه دخترانه کوثر بجنورد، ابتلا به نوعی سندرم گوارشی بوده است.
نامبرده در این رابطه گفت: تاکنون 159 نفر از دانشجویان دانشگاه کوثر بجنورد با علائم سردرد، سرگیجه و حالت تهوع به مراکز درمانی مراجعه کردهاند.
وی افزود: از این تعداد 144 نفر به بیمارستانها و 15 نفر به درمانگاههای شهری مراجعه داشتهاند.
به نقل از خبرنامه دانشجویان؛ رئیس بهداشت این شهرستان اظهار داشت: تمامی بیماران بعد از انجام اقدامات درمانی مرخص شدهاند و اکنون حال آنان کاملا مساعد است.
وی گفت: بر اساس اعلام متخصصان بالینی، سندرم گوارشی دانشجویان تایید شده و اکنون دلیل اصلی بروز آن از طریق غذا، آب، سیستم فاضلاب و... در دست بررسی است.
قسمت دهم: 24 مهر 1398 دانشگاه علم و صنعت
دانشجویان علم و صنعت از ساعت ۷ شب در خوابگاه در اعتراض به وضعیت غذا تحصن کردهاند و در این میان همچنان آمبولانس درحال رفت و آمد به دانشگاه جهت انتقال دانشجویان مسموم به بیمارستان هستند.
این خبر باعث تجمع تعدادی از دانشجویان دانشگاه علم و صنعت شد و حتی تصاویری از چینش ظرف غذای سلف روی صحن دانشگاه در رسانهها منتشر شد.
تعداد مسمویت غذایی دانشجویان تا بیش از 200 نفر گزارش شده است و علت دقیق موضوع در دست بررسی است.