رئیسکمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران:
فولادسازان به دنبال رانت 70 درصدی در تهیه سنگآهن هستند
رئیسکمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران با بیان اینکه سنگآهن در داخل حدود ۷۰ درصد زیر قیمت جهانی به فولادسازان عرضه میشود، گفت: اخذ عوارض ۲۵ درصدی صادرات سنگآهن در نهایت باعث کاهش تولید این محصول معدنی در کشور شده است.
سعید صمدی در گفتوگو با خبرگزاری فارس درباره اجرایی شدن وضع عوارض صادرات مواد خام معدنی از ابتدای مهرماه تصریح کرد: عوارض صادرات مواد خام معدنی از ابتدای مهرماه اجرایی شده اما بیشتر یک بحث پوپولیستی است و برخی قصد بزرگنمایی دارند. در مجموع 94 درصد مواد معدنی تولید داخل در زنجیره فولاد داخل مصرف میشود و فقط شش درصد آن صادر میشود، بنابراین در کل مصرف کشور تأثیر چندانی ندارد.
وی افزود: طی 30 سال اخیر هیچ وقت ایران واردکننده سنگآهن نبوده است و کارخانههای داخلی نیز هیچگاه با مشکل تأمین سنگآهن روبهرو نبودهاند. بنابراین موضوع وضع عوارض صادرات بر مواد معدنی بیشتر یک بحث پوپولیستی است و دنبالکنندگان آن در پی پایین آوردن قیمت سنگآهن در کشور هستند. زیرا در این صورت تولیدکننده داخلی مواد معدنی به جز فروش داخلی، گزینه دیگری برای عرضه محصولات خود ندارد. دنبال کنندگان این موضوع فقط در پی رانت حاصل از این قضیه هستند و بحث دیگری مطرح نیست.
رئیسکمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران تصریح کرد: تولیدکنندگان سنگآهن در جلسهای با فولادیها اعلام کردند که حاضرند با کارخانههای فولاد قرارداد ببندند به طوری که سنگآهن مورد نیاز فولادیها 30 درصد زیر قیمت جهانی تأمین شود. یعنی قیمت جهانی هر چقدر باشد، سنگ آهن بر مبنای دلار نیما و با تخفیف 30 درصدی در اختیار فولادسازان قرار گیرد ولی آنها قبول نکردند.
صمدی افزود: فولادسازان به دنبال رانت 60 تا 70 درصدی هستند در حالی که از رانت 90 درصدی در انرژی برخوردارند و حالا هم میخواهند از رانت بالای 50 درصدی برخوردار شوند. در اصل فولادسازان باید فولاد را در بازار داخلی 40 تا 50 درصد زیر قیمت جهانی عرضه کنند. این موضوع را با سرقینی معاون معدنی وزیر صنعت هم در میان گذاشتیم و گفتیم که حاضریم سنگآهن را با قیمت پایین عرضه کنیم ولی فولادسازان هم محصولاتشان را با شرایطی مطابق با شرایط سنگآهن عرضه کنند.
وی ادامه داد: در حال حاضر قیمت جهانی هر تن سنگآهن با عیار 62 حدود 90 دلار است، قیمت داخلی سنگآهن با همین عیار در داخل 300 تا 320 هزار تومان است. البته قیمت جهانی تا 130 دلار هم بالا رفته بود ضمناً هر تن از همین ماده معدنی با قیمت 200 هزار تومان به ذوبآهن اصفهان عرضه میشود، در واقع سنگآهن در داخل حدود 70 درصد زیر قیمت جهانی به فولادسازان عرضه میشود.