توصیههای غذایی برای روزهداران
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت توصیههای تغذیهای برای روزهداران در ماه مبارک رمضان ارائه داد.
دکتر زهرا عبداللهی به روزهداران توصیه کرد همانند زمانی که روزه دار نیستند سه وعده غذا بخورند که این وعدهها شامل افطار، شام و سحر است.
وی گفت: یکی از عادات غذایی نادرست روزه داران این است که به دلیل تشنگی زیاد افطار را با آب سرد و یا نوشیدنیهای سرد شروع میکنند که توصیه میشود افطار را با نوشیدنیهای گرم و یا ولرم مانند آب ولرم، چای کمرنگ و شیر گرم آغاز کنند.
عبداللهی افزود: مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری و مخصوصاً بین غذا توصیه نمیشود چون موجب رقیق شدن شیره معده و آنزیمهای گوارشی شده و روند هضم غذا مختل میشود.
وی توصیه کرد: مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آب میوه، شیر کم چربی، دوغ بدون نمک در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن کمک میکند که تعادل آب و الکترولیتهای بدن شما در هنگام روزهداری حفظ شود.
وی با اشاره به نقش موثر روزهداری در بهبود بیماریهای مختلف، اظهار داشت: روزهداری برای اغلب بیماریهایی که عادات غلط غذایی، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند مفید است.
دکتر عبداللهی تأکید کرد: به عکس آن چه خیلی ها فکر میکنند، مصرف مواد غذایی پرچربی بخصوص در هوای گرم موجب تشنگی شدید و کم آبی بدن میشود.
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت تصریح کرد: در ماه مبارک رمضان بهتر است از غذاهای سرخ شده و پرچرب استفاده نشود زیرا علاوه بر افزایش چربیهای خون موجب سوءهاضمه، ورم معده، اضافه وزن و چاقی میشوند.وی افزود: مصرف زیاد چای بخصوص در وعده سحری توصیه نمیشود زیرا چای ادرارآور است و باعث از دست دادن آب بدن شما میشود.به گزارش ایسنا، دکتر عبداللهی در ادامه بیان کرد: مصرف زیاد مواد قندی و شیرین مثل کیکهای خامهای، شکلات، شیرینیهای خامه دار، زولبیا و بامیه، باقلوا، حلوای خیلی شیرین و چرب، شله زرد شیرین و چرب در ایام ماه مبارک رمضان اضافه وزن و چاقی و خطر بالا رفتن قند خون را به دنبال دارد.
وی افزود: آش رشته غلیظ همراه با پیاز داغ که حاوی روغن زیادی است و به وفور در افطار مصرف میشود غذای مناسبی برای افطار نیست زیرا موجب سوءهاضمه و اختلالات گوارشی دیگر میشود که به جای آن بهتر است از آش رشته رقیق و کم روغن در وعده افطار استفاده شود.
دکتر عبداللهی با اشاره به این که در فصل تابستان طول شب کوتاهتر است، گفت: بهتر است روزه داران کمی پس از صرف افطار بسیار ساده و سبک (مثلاً 30 دقیقه بعد) اقدام به صرف شام نمایند و تا پیش از خوابیدن 2 لیوان چای کم رنگ، یک لیوان شیر کم چرب (کمتر از 5/2 درصد چربی) و حداقل 2 عدد میوه نیز میل کنند.
وی گفت: برخلاف تصور برخی افراد، روزه بدون سحری نه تنها موجب کاهش وزن نمیشود بلکه بدلیل افت شدید قند خون در طی روز موجب میشود تا شخص روزه دار در زمان افطار تمایل بیشتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا کند و همین موضوع در نهایت منجر به اضافه وزن و چاقی میشود.
وی با بیان این که مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمیشود، گفت: مصرف مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه کاهش قند خون میشوند.
همچنین احمد احمدی مدیر گروه تغذیه انجمن تحقیقات طب سنتی اظهار داشت: انسان دارای اخلاط چهار گانه صفرا، دم، بلغم و سودا است که به نسبت معین در بدن وجود دارد و غلبه هر کدام از این خلطها در بدن موجب بروز مزاج خاصی در بدن میشود.
به گزارش تسنیم، احمدی با بیان این که بلغمی مزاجان افراد سفید پوستی هستند که عروق بدنشان پنهان است و اغلب زنان دارای چنین مزاجی هستند، ادامه داد: صاحبان مزاج سرد و تر تمایل به مصرف شیرینی و گرمی ها دارند و مصرف غذاهای طبع سرد موجب بروز ضعف در آنها میشود لذا مصرف سوپ و مایعات در سحر و افطار برایشان مفید است ولی غذای این افراد باید دارای مزاج گرم باشد.
وی افزود: صاحبان مزاج دم دارای پوست گلگون و سرخ هستند که رگهای بدنشان آشکار و چهره بشاش و مهربانی دارند، توان ارتباط جمعی آنها بالاست و سینه فراخی دارند و موهای بدنشان زیاد است و این افراد در فصل بهار و تابستان از گرما شکایت دارند و در دو فصل دیگر خیلی احساس بدی ندارند.
احمدی خاطرنشان کرد: غذای این افراد بهتر است که دارای مزاج سرد باشد که توان آن ها را نسبت به تشنگی بالا ببرد.