آیا جان مردم قابل معامله است؟!
نایب رئيس شورای عالی نظام پزشکی گفت: باید از حوادث پزشکی جرمزدایی شود و از مجازاتهای جایگزین حبس در این خصوص استفاده شود.
سرویس اجتماعی-
نایب رئيس شورای عالی نظام پزشکی گفت: باید از حوادث پزشکی جرمزدایی شود و از مجازاتهای جایگزین حبس در این خصوص استفاده شود.
محمود فاضل به بخشنامه اخیر قوه قضائیه درباره استفاده از مجازات جایگزین حبس اشاره کرد و گفت: این بخشنامه تا حدی از نگرانیهای جامعه پزشکی کاست!
فاضل با تاکید بر این که خطاهای ناشی از حوادث پزشکی را نباید بهعنوان جرم اطلاق کرد، افزود: در این صورت است که میتوان سلامت جامعه را بهتر تضمین کرد!
این اظهارات عجیب فاضل در حالی است که گویی، جامعه پزشکی تافتهای جدا بافته از بقیه صنوف هستند و میتوانند به راحتی با جان مردم بازی کنند بیآنکه به اقدامات سهلانگارانه آنها حتی بتوان اطلاق «جرم» کرد! احتمالاً در نظر آقای فاضل با آسیب و یا حتی کشته شدن بیماران در اثر سهلانگاری پزشکان و پس از آن جرم ندانستن این سهلانگاری است که «سلامت جامعه بهتر تضمین خواهد شد»!
فاضل در ادامه در مقام یک حقوقدان ظاهر شده و گفته است: مسئولیت هنگامی متوجه میشود که شخص مرتکب فعل یا ترک فعلی شده باشد که از این طریق به دیگری زیان و خسارت رسانده باشد. در مورد این نوع جرایم، رفتار یک پزشک (یا مشاغل وابسته) ممکن است به ایجاد صدمه منجر شود و اگر چه وی در انجام این رفتار با آگاهی و اراده عمل کرده باشد، اما نتیجه حاصله هرگز مورد خواست و رضایت او نبوده است!
اظهارات بیپایه و خلاف موازین اولیه حقوقی فاضل به حدی است که هر حقوقخوانده و یا حتی حقوق نخواندهای را هم به تعجب وامیدارد! توضیح مختصر آن که برای تحقق یک جرم، سه عنصر قانونی، مادی و معنوی لازم است. وجه دیگر این توضیح آن است که اگر در مواردی عنصر معنوی (آن چه که فاضل از آن به عنوان رضایت از آن یاد کرده است) یک فعل محرز نباشد، باز هم جرم تحقق یافته است. «افعال نوعاً کشنده» درست به همین دلیل در قانون مجازات پیش بینی شده است. مفهوم اظهارات فاضل چنین است که به عنوان مثال اگر فردی اسلحهای را بر روی سر کسی بگذارد و شلیک نماید و بعد مدعی شود من قصد کشتن وی را نداشتهام ما نه تنها نباید وی را مجازات کنیم بلکه حتی نباید او را مجرم هم بدانیم!
بیشک بیاحتیاطی، بیمبالاتی و عدم رعایت نظامات دولتی توسط پزشکان، اثرات مرگباری را برای عموم جامعه در پی خواهد داشت و جرمانگاری آن امری لازم و ضروری است و هیچ دلیلی ندارد که صنف پزشکی را مجاز به بازی با زندگی مردم بدانیم. اظهارات فاضل در جایگزین کردن مجازات حبس برای پزشکان خاطی، به نحو عجیبی موید جایگزینی جان مردم با پول است!
بیانات تامل برانگیز فاضل به همین جا ختم نشده است. وی پا را فراتر نهاده و بیپرده در توجیه جرمزدایی از خطای پزشکان به ایسنا گفته است: اگر یک شاغل این حرفه در انجام روشهای کلاسیک و ابداع، ابتکار و اجتهاد به موقع در زمینه مورد نظر، آزادی و شجاعت کامل نداشته باشد و خوفی نزدیک همواره او را تهدید کند، مسلماً فاکتوری در جهت انجام این گونه جرائم، او را تحت فشار قرار میدهد!
گویی در نظر نایب رئيس شورای عالی نظام پزشکی، جان مردم پشیزی ارزش نداشته و پزشکان خطاکار میتوانند «ابداع و ابتکار» خود را بر روی جان مردم پیاده و آزمایش کنند، بیآن که حتی بتوانیم این پزشکان خطاکار را به بهانه ابتکار و خلاقیت مجرم بدانیم!