مرکز آمار:
پیاز و سیبزمینی در بهار امسال۵۰۰ درصد گران شد
براساس آمارهای رسمی مرکز آمار، در سه ماه اول امسال قیمت سیبزمینی و پیاز در مقایسه با مدت مشابه سال قبل بیش از ۵۰۰ درصد افزایش داشته است.
آمارهای مرکز آمار در رابطه با متوسط قیمت محصولات و هزینه خدمات کشاورزی در بهار سال جاری نشان میدهد که پیاز، سیبزمینی و گوجه فرنگی بیشترین افزایش قیمت را نسبت به بهار سال قبل داشته است؛ به طوریکه متوسط قیمت سیب زمینی حدود ۳۶۱۲، پیاز ٣٧١٣ و گوجه فرنگی ٢٢٢٤ تومان بوده است. بر همین اساس میتوان گفت سیب زمینی، پیاز و گوجه فرنگی به ترتیب نسبت به فصل مشابه سال قبل ۵۲۷.۹، ٥٣٩.٢ و ٢٢١.٦ درصد افزایش داشتهاند. در بخش غلات نیز متوسط قیمت گندم ١٧٢١ تومان و متوسط قیمت جو ١٧٨٥ تومان بوده که به ترتیب نسبت به فصل مشابه سال قبل ٣١,١ درصد و ٥٧, ٥ درصد افزایش داشتهاند. به گزارش خبرگزاری ایسنا، در حبوبات نیز متوسط قیمت نخود ٦٠٠۰ تومان و عدس ٥٥٥٤ تومان بوده که به ترتیب نسبت به فصل مشابه سال قبل ٤٣,٨ درصد و ٢٥,٩ درصد گران شده است. در بخش محصولات جالیزی، متوسط قیمت هندوانه ٨٤٧، خربزه ٢٥٦٨ و خیار ٢١٥١ بوده که به ترتیب ٥,٦ درصد کاهش و ٥٧,٩ و ٧٩,٥ درصد افزایش داشتهاند. گفتنی است، موضوع گرانیها در شرایط کنونی به بیشتر اقلام مصرفی سرایت کرده و منحصر به سیب زمینی و پیاز نیست؛ چنانچه چندی پیش سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی گفته بود: «دلالان گوشت گوساله را ۲۶ تا ۲۸ هزار تومان در هر کیلو از دامدار میخرند اما کیلویی۱۰۰ هزار تومان به دست مصرفکننده میرسد.»
همین روند را میتوان در خودرو و خانه نیز مشاهده کرد، قیمت هر متر مربع خانه در تهران به طور متوسط در یکسال اخیر حدود 130 درصد گران شده و قیمت نازلترین خودرو تولیدی (پراید) در مرز 50 میلیون تومان قرار دارد. به عبارتی، دسترسی مردم به وسیله حملونقل و مسکن طی یکسال اخیر بسیار سخت شده است.
نمونه دیگر این افزایش قیمتها نیز قیمت حملونقل ریلی است که به گفته معاون مسافری راه آهن، امسال هم با توجه به افزایش هزینه شرکتهای ریلی به دلیل نوسانات شدید نرخ ارز و همچنین تورم موجود، مقرر شد متوسط ۲۲ درصد در قیمت بلیت قطارها افزایش اعمال شود؛ خردادماه امسال بود که قیمت بلیت قطارها بین ۱۰ تا ۴۰ درصد، افزایش یافت. لازم به ذکر است، در تیرماه ١٣٩٨ عدد شاخص کل تورم (١٠٠=١٣٩٥) به ١٧٩,٧ رسید که نسبت به ماه قبلش ٢,٨ درصد افزایش نشان میدهد. همچنین در این ماه درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) 48 درصد بوده، یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ٤٨ درصد بیشتر از تیر ١٣٩٧ برای خرید یک «مجموعه کالا و خدمات یکسان» هزینه کردهاند.
افزایش بیش از ۳۰ درصدی نرخ «تورم سالانه» و ثبت رکورد تورم بالای ۴۰ درصد در تیر ماه، خاطرات تورم ۴۹ درصدی دولت سازندگی در سال ۷۴ را دوباره زنده کرده است، بعد از دولت سازندگی، دولت تدبیر و امید رکوردار تورم بیش از 40 درصدی در ایران است؛ چه اینکه طی 24 سال اخیر تورم در هیچ مقطعی به بیش از 40 درصد نرسیده است.