نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
ایران باید از برجام خارج شود/انتظار از اروپا بیفایده است
سرویس سیاسی-
روزنامه آرمان در مطلبی نوشت:«ایران باید گام بهگام از برجام خارج شود، چرا که اروپاییها هیچکاری به سود ایران نکرده و نخواهند کرد...انتظار از اروپا برای عمل به تعهدات بیفایده است».
در اردیبهشت 97 و پس از خروج آمریکا از برجام، رسانههای زنجیرهای مدعی شدند که شکاف بزرگی میان اروپا و آمریکا ایجاد شده و اروپا پشت ماست و موگرینی گفته «هر چه تهران بگوید»!
در آن مقطع، منتقدان سیاست خارجی دولت با دلایل کارشناسی و با استناد به سابقه اروپا در برجام و توافق سعدآباد و موارد دیگر تاکید کردند که اروپا با آمریکا همصداست و ادامه دادن برجام اروپایی، بازی در پازل وقتکشی طرف غربی است.
حالا بعد از 15 ماه، مدعیان اصلاحات تازه به حرف منتقدان رسیده و اذعان میکنند که برجام هیچ دستاوردی برای ایران در بر ندارد.
خانم ابتکار! دلار 4200 تومانی، علمی بود؟!
«معصومه ابتکار» معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور در مصاحبه با روزنامه همشهری گفت:«دولت خیلی خوب از عهده مشکلات برآمده است که نمونه آن کنترل قیمت ارز است».
ابتکار در ادامه گفت:«دولت با یک برنامه کاملاً علمی توانست التهابات را کنترل کند و با برخی تغییرات و جابهجایی مهرهها شرایط را تحت کنترل خودش دربیاورد».
معاون رئیسجمهور، عملکرد دولت درخصوص کنترل قیمت ارز را برنامهای کاملا علمی نامیده است! این در حالی است که دولت روحانی به هیچ عنوان در کنترل بازار ارز عملکرد قابل قبولی ارائه نداده است.
یک نمونه آشکار، دلار 4200 تومانی است. در روزهای گذشته، روزنامه زنجیرهای سازندگی- که سال گذشته پس از اعلام دلار 4200 تومانی، تصویر جهانگیری را در لباس سوپرمن در صفحه اول کار کرده بود- در اعترافی دیرهنگام نوشته بود:«در مورد تاراج ارزی، دو عدد متفاوت وجود دارد؛ عدهای معتقدند 18 میلیارد دلار و گروه دیگری بر این باورند که 10 میلیارد دلار با سیاست توزیع ارز رانتی به باد رفته است...لیست منتشر شده نشان میدهد 114 نفر بهطور قطعی از این فساد برخاسته از دل دولت بهره بردهاند».
گفتنی است تصمیم غیرکارشناسی دولت در اعلام دلار 4200 تومانی، قیمت دلار را تا ۱۹ هزار تومان افزایش داد و ۱۸ میلیارد دلار از منابع ارزی کشور را در کشاکش جنگ سخت اقتصادی هدر داد.
فصل انتخابات و آغاز فرافکنی اصلاحطلبان برای فرار از پاسخگویی
روزنامه اعتماد روز گذشته در گزارشی با عنوان «پشت دیوار انتخابات» به بررسی فعالیت انتخاباتی جریانهای سیاسی پرداخت و به نقل از محمد علی وکیلی عضو فراکسیون امید مجلس نوشت:«برخي افراد در جريان اصلاحات نظريه مشاركت مشروط در انتخابات را مطرح ميكنند اما صداي غالب اصلاحطلبان مشاركت فعال است.اگر سؤال كنيد مجلس دهم اصولگراست؟ ميگويم نه. اگر سؤال كنيد اصلاحطلب است؟ ميگويم نه. واقعا نميدانيم هويت مجلس دهم چيست.از همان روز اول پس از پيروزي ليست اميد در انتخابات، طيفي از اصلاحطلبان بر سر ما كوبيدند كه شما نيروهاي درجه ۲ و ۳ اصلاحطلب هستيد ما هم چون اصلاحطلب حداقلي بوديم، شانس پيدا كرديم كه راه به حكومت پيدا كنيم اگر راويان حداكثري اصلاحطلبي بوديم از فيلتر شوراي نگهبان عبور نميكرديم.من به دليل تعريفي كه از خاستگاه فكري فراكسيون اميد دارم، معتقدم كساني كه از بيرون بر سر فراكسيون ميكوبند، معيار غلطي دارند.فراكسيون اميد نقد ميشود كه چرا حصر را بر نداشته، آقاي روحاني نيز نقد ميشود كه چرا حصر را بر نداشته است اما ماموريت ما چيز ديگري بود كه بايد در راستاي اجراي آن ماموريت قدم بر ميداشتيم.»
گفتنی است از مهمترین مؤلفههای سیاست ورزی اخلاقی پذیرش مسئولیت و تبعات کنشها در سپهر سیاست است که متاسفانه جریان مدعی اصلاحات فاقد آن است و از هماکنون گامهای اولیه برای فرار از مسئولیت تبعات لیست امید را برداشته است؛ آنان در تلاش هستند که ابتدا با تقلیل چگونگی ارائه لیست امید، آن را «لیستی توافقی» بنامند تا از این طریق نمایندگانی با تفکیک نمایندگانی با کارنامه ضعف، آنان را سهمیه حامیان دولت بخوانند و سپس رونمایی واقعی از چهرههای اصلاحات را منوط به ارائه لیست در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی
کنند.
ضمن اینکه «امید»یها که با شعار «امید، آرامش و رونق اقتصادی» پا به عرصه رقابتهای انتخاباتی گذاشته بودند پس از پیروزی، با عملکرد و مواضع خود نشان دادند کمتر توجهی به مسائل اقتصادی و مشکلات معیشتی مردم ندارند؛ جلسات اضطراری این فراکسیون هم با موضوعات پوچ و بیاهمیت مهر تاییدی بر این ادعا زد که فراکسیون امید بیش از آنکه به فکر مردم و مشکلات آنها باشد به دنبال سیاسیکاری و بازیهای سیاسی است.
انتقاد از رسانهها به جای سامان دادن به بازار مسکن
روزنامه آفتاب یزد دیروز در سرمقاله خود به اظهارات رئیسجمهور درباره موضوع مسکن و افزایش اجارهبها پرداخته و نوشته بود: «رئیسجمهور روز گذشته [شنبه] در نشست با مدیران ارشد بخش مسکن طی سخنانی با انتقاد از عملکرد رسانهها در اعلام رقم اجارهبها گفت که میزان اجارهبها در تهران به طور متوسط ۳۰ درصد افزایش یافته است... براساس آمار وزارت راه و شهرسازی در بخش مسکن استیجاری به طور متوسط در تهران میزان اجارهبها ۳۰ درصد افزایش یافته که این رقم امیدوارکننده است. البته مطلوب نبوده اما در عین حال با آمار و ارقامی که این روزها منتشر میشود،
متفاوت است.»
سپس نویسنده در نقد نظرات رئیسجمهور به نکاتی اشاره میکند: «در همین راستا نکات ذیل قابل تامل است: به دلیل عدم تکمیل سامانه ملی املاک و اسکان کشور، بسیاری از دادههای مربوط به بخش مسکن قابل مناقشه است. در صورتی که راهاندازی این سامانه برای رصد و برنامهریزی و اجرای مالیاتهای تنظیمی بسیار ضروری بود. دادههای مربوط به تورم اجارهبها معمولا توسط مرکز آمار منتشر میشود که دادههای مربوط به تابستان و بهار امسال هنوز منتشر نشده است. رسانهها نیز معمولا به صورت میدانی گزارشهایی از بازار مسکن و تحولات آن منتشر میکنند که افزایش ۵۰ درصدی و بعضا بیشتر نیز در شهرهای بزرگ مشاهده شده است.»
این سرمقاله افزوده است: «اگر مبنای آمار رئیسجمهور همان محاسبات و دادههای مرکز آمار باشد، باز هم نرخ ۳۰ درصد بسیار بالاست. زیرا از بهار ۹۲ تاکنون، عدد تورم اجارهبها بالای ۳۰ درصد هم نرسیده است. بنابراین همین ۳۰ درصد هم نشانگر شرایط بحرانی بازار است. همانطور که گفته شد دادههای مربوط به مسکن مخصوصا اجارهبها بهخاطر عدم ثبت رسمی همه قراردادها مخصوصا قراردادهایی که مربوط به تمدید اجارهبهاست، قابل
مناقشه است.
لذا اگر همه قراردادها ثبت شود مشخصا این عدد نیز افزایش مییابد. لازم به ذکر است معمولا در بازار، نرخ اجارهبها تابعی از تورم عمومی کشور و تورم قیمت مسکن است. در این صورت هم افزایش ۳۰ درصدی قیمت اجارهبها قابل مناقشه است. زیرا در شهر تهران مطابق گزارشهای بانک مرکزی در تمامی ماههای اخیر تورم نقطه به نقطه حدود ۱۰۰ درصد
بوده است.»
برائت ناشیانه مدعیان اصلاحات از لیست امید
روزنامه سازندگی در گفتوگو با نماینده مجلس ششم به نقل از او نوشته است: «بخش عمده مسئله این است که عمده نفراتی که به مجلس راه پیدا کردند الزاماً تمام ظرفیت جریان اصلاحطلب نبودند و جبهه اصلاحات از سر ناچاری با این گزینهها در انتخابات حضور پیدا کرد.»
سازندگی همچنین در گفتوگو با یکی دیگر از اصلاحطلبان به نقل از او نوشته است: «در انتخابات مجلس هم ماجرا به همین نحو است یعنی 167 نفر از طریق لیست امید به بهارستان راه پیدا میکنند اما بعد از ورود به مجلس این افراد گویی با لیست امید نیامدهاند.»
لازم به ذکر است که مدعیان اصلاحات طی چند ماه گذشته بارها به انتقاد از عملکرد فراکسیون امید، شورای شهر پنجم و دولت روحانی پرداختهاند و با این ادعا که اینها گزینههای موردنظر اصلاحطلبان نبوده و نیستند، سعی کردهاند از زیر بار مسئولیت شانه خالی کرده و بهجای پاسخگویی در مورد چرایی حمایتشان از روحانی و لیست امید به فریب افکار عمومی دست یازند. آنها سعی میکنند تا با فشار به شورای نگهبان القا کنند که برخی مشکلات و معضلات کشور بهنوعی محصول رد گزینههای اصلاحطلبان از سوی شورای نگهبان است.
مدعیان اصلاحات، امروز در حالی از لیست امید اعلام برائت میکنند که غافلاند در نظر مردم همان گزینههای رادیکال و رد صلاحیتشده اصلاحطلب هم امتحان خود را پس داده و محصولشان بهجای قانوننویسی و قانونگذاری، مسائلی مانند تحصن نمایندگان و ایجاد فتنه و غائلهسازی
بوده است.