یک کارشناس مسکن:
بخش زیادی از درآمد مستأجران درتهران صرف اجاره مسکن میشود
یک کارشناس بخش مسکن گفت: طی سالهای گذشته در تهران به صورت میانگین، مستأجران نیمی از درآمد خود را صرف مسکن میکردند که به نظر میرسد در سال جاری افزایش قابل توجهی کرده است.
مهدی غلامی افزود: اجاره بها معمولاً با افزایش قیمت مسکن افزایش مییابد و برای آنکه بتوانیم اجاره بها را کنترل کنیم، نیازی به رفتارهای دستوری و قیمت گذاری اجباری نیست؛ بلکه با استفاده از دو فاکتور افزایش عرضه و همچنین اعمال ابزارهای مالیاتی که منجر به کنترل قیمت مسکن میشود، اجاره بها نیز کنترل خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه دولت برای ساماندهی بازار اجارهبهای مسکن هر چه سریعتر باید سامانه ملی املاک را
راه اندازی کند، گفت: دولت برای کنترل و ساماندهی بازار اجارهبهای مسکن میتواند از مالکانی که واحدهای مازاد دارند بخواهد نحوه سکونت در آنها را اعلام و تعیین تکلیف کنند و در صورت خالی بودن، مالیات سنگین و موثری
بر آنها اعمال کند.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: در تهران در سالهای گذشته به صورت میانگین، مستأجران نیمی از درآمد خود را صرف هزینههای مربوط به تأمین مسکن خود میکردند که به نظر میرسد در سال جاری این سهم، افزایش قابل توجهی کرده است.
همچنین، مهدی سلطانمحمدی، کارشناس مسکن نیز در این خصوص بیان کرد: اجارهبها تابع قیمت مسکن است، زیرا اجاره بازدهی سرمایهگذاری در بخش مسکن و بهطور معمول عددی در حدود پنج درصد سالانه بازدهی ناخالص اجاره بر مسکن است.
وی افزود: برای مثال، اگر یک فرد خانه یک میلیاردی داشته باشد، به طور متوسط پنج درصد آن مبلغ اجاره سالانهاش میشود. این عدد در سالهای مختلف ممکن است متفاوت باشد و از حدود ۴.۵ تا ۶.۵ درصد میشود. این رقم در حال حاضر عدد بالایی نیست و از حدود پنج درصد هم شاید اندکی پایینتر باشد.
این کارشناس مسکن ادامه داد: برای آنکه بتوانیم نرخ اجاره را کنترل کنیم، باید نرخ مسکن را کنترل کنیم؛ وگرنه سرمایهگذار مسکن حاضر نمیشود ملک خود را اجاره دهد. البته مالک انتظار دارد که قیمت ملک افزایش پیدا کند و اگر خیلی بخواهیم مالک را تحت فشار قرار دهیم، ترجیح میدهد خانه خود را اجاره ندهد.
به گفته سلطانمحمدی، از طرف دیگر، اجاره مسکن متأثر از نرخ تورم عمومی است. خیلی از موجران هزینه زندگی خود را از این راه در میآورند، بنابراین زمانی که نرخ تورم افزایش مییابد، به تبع ارزش پول نیز کاهش پیدا میکند، موجران انتظار دارند که نرخ اجاره را
بالا ببرند.
این در شرایطی است که درآمد مستأجر افزایش پیدا نکرده و تحت فشار است.
وی افزود: هر چند که رشد اجاره بها کمتر از رشد قیمت ملک بوده با این وجود همین افزایش نیز فشار بسیار سنگینی را بر مستأجران وارد کرده که بعضاً خارج از توان آنهاست.
راه حل بنیادی حل این مشکل، کنترل تورم و ارائه مشوق هایی برای افزایش عرضه واحدهای استیجاری است.