بسته جدید دولت برای رونق مسکن
وزیر راه و شهرسازی بسته جدید رونق مسکن که شامل واگذاری زمین دولتی، کاهش ۵۰ درصدی هزینه صدور پروانه و مجوزها، ۲۵ میلیون وام ساخت با نرخ سود صفر درصد و... است را ابلاغ کرد.
بسته جدید وزارت راه و شهرسازی برای رونق مسکن با عنوان برنامه «اقدام ملی» برای تولید و عرضه ۴۰۰ هزار واحد مسکونی تا سال 1399 توسط محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی پس از پنج ماه ارائه شد و مهمترین موضوع کاهش هزینه مسکن در قیمت تمام شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، وی در ابلاغیه جدید خود به مدیران کل راه و شهرسازی استانها اعلام کرد: یکی از سیاستهای اصلی این وزارتخانه احداث پروژههای آمادهسازی زمین، انبوهسازی و خدماتی از طریق مشارکت با بخش خصوصی تعیین شده است.
وزیر راه و شهرسازی پیش از این در نشست با اعضای کمیسیون عمران مجلس از اطلاعرسانی فراخوان مشارکت بخش خصوصی برای احداث پروژههای انبوهسازی مسکن خبر داده بود.
با توجه به اینکه زمین بیش از ۶۰ درصد هزینه مسکن را به خود اختصاص میدهد، در برنامه «اقدام ملی» سیاستگذار تلاش کرده تا با واگذاری زمینهای دولتی به سازندگان، هزینه ساخت را در این طرح کاهش دهد. همچنین تمام دستگاههای دولتی موظف شدهاند تا زمینهای دولتی را برای ساخت و ساز در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار دهند.
واگذاری زمین دولتی، کاهش ۵۰ درصدی هزینه صدور پروانه و مجوزها، ۲۵ میلیون وام ساخت با نرخ سود صفر درصد و خرید مصالح از «بازار تعهدی» با تخفیف ۳۰ درصدی، بخشی از برنامه بسته جدید رونق مسکن است. شش بسته تأمین مالی و شش بسته تأمین سرمایه که بانک مسکن تدوین کرده است،
از جمله پیشنهادهای مطرح شده در این طرح است.
انتقادات وارد بر طرح جدید وزارت راه
این در حالی است که انتقاداتی هم این طرح وارد شده، گزارشها نشان میدهد عدم همسویی دستگاههای دولتی در ارائه زمین، گرانی مصالح ساختمانی، بیتوجهی به نقش سازندگان، دشواری محاسبات بازده سرمایه و احتمال افت بازار تقاضا در زمان افتتاح طرح از مهمترین موانعی است که پیش روی این برنامه قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، برنامه اقدام ملی جوابگوی تقاضای مطلق در بخش مسکن نیست و آنچه میتواند به جریان تولید و عرضه مسکن رونق بدهد، این است که بخش خصوصی با ارائه مشوقهایی پای کار بیاید. بنا به گفته دبیر کانون انبوهسازان، از هشت جلسه اخیر شورای مسکن به ریاست وزیر راه، از انبوهسازان دعوت به عمل نیامده است!
بررسیها نشان میدهد مشکل اصلی نوسازی و بهسازی بافتهای ناکارآمد، یعنی در اختیار گذاشتن زمین دولتی برای این طرح با مقاومت دستگاههای دولتی مواجه است.
در خصوص بنیاد مسکن احتمالاً در صورت تأمین اعتبارات لازم، مشکل جدی وجود ندارد.
اما ۱۷ شهر جدید فعال که برنامه اقدام ملی برای آنها تعریف شده هنوز به خروجی مطلوبی نرسیدهاند.
در همین زمینه، فرشید پور حاجت دبیر کانون انبوهسازان با بیان اینکه طی شش ماه گذشته تمرکز وزارت راه و شهرسازی به سازمان نظام مهندسی معطوف و از تولید و عرضه مسکن غفلت شده است گفت: در شش ماه اخیر به کرات موضوع تولید و عرضه ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را شنیدهایم
ولی هیچ برنامه مشخص اجرایی حتی روی برگه نمیآید.
وی افزود: زنگ خطر برای گرانی مسکن به صدا درآمده اما میبینیم که اولویت بعضی از آقایان به موضوعات فرعی همچون بخشنامه خدمات مهندسی مربوط میشود.
ما هیچ برنامهای برای این منظور ندیدیم و به عنوان بخش خصوصی از مجلس هم این گلایه را داریم که فرصت طلایی پنج شش ساله برای تقویت حوزه تولید مسکن از
دست رفت.