کدام واقعیت دارد بازگشت کوپن یا سفر توریستی هیئتهای خارجی؟(خبر ویژه)
عاقبت خیالبافی سیاسی، دولت کوپنی است در حالی که روحانی از صف سرمایهگذاران گفت، جهانگیری وعده کوپن میدهد.
جهاننیوز در این زمینه ضمن تحلیلی مینویسد: دولت روحانی را باید بهعنوان دولت وعدهها نامگذاری کرد. دولتی که در موارد مهم با وعده و رویافروشی کشور را اداره کرد. روند دولت یازدهم به این نحو بود که ابتدا با تخریب دولت پیشین و دادن وعدههای مختلف نظر افکار عمومی را به سوی خود جلب کرد.
پس از مدتی با وعدههای مکرر و مذاکرات طولانیمدت با استفاده از دیپلماسی خنده برجام متولد شد. در این زمان بود که برخی از هیئتهای تجاری خارجی به ایران آمدند تا اوضاع و احوال برای سرمایهگذاری را به قول خود بسنجند اما اصل موضوع رضایتنامه آمریکایی برای ورود و سرمایهگذاری به ایران بود.
اگر در این زمان به هتلهای چندستاره تهران از جمله هتل اسپیناس سری میزدید حضور هیئتهای تجاری غربی را مشاهده میکردید. اما بیشتر از اینکه این سفر یک سفر کاری برای آنان محسوب شود یک تور تفریحی به اسم تجارت و سرمایهگذاری بود و اتفاق خاصی در این عرصه روی نداد.
برجام در حوزه احقاق وعدههای مختلف شکست خورد. در زمان «باراک اوباما» هم بانکهای بزرگ اروپایی هراس و واهمه داشتند که با ایران وارد تراکنش مالی شوند و در این زمان بود که «محمدجواد ظریف» وزیرخارجه کشورمان به دنبال «نامه آرامشبخش» برای بانکها از همتای آمریکایی وقت خود بود.
موضوعی که در آن زمان هم به سرانجام نرسید.
موضوعی که حالا رئیس جمهور در سالگرد گرامیداشت روز معلم به آن اینگونه اشاره میکند: «فروش نفت ما در روز 1 میلیون بشکه اضافه شد و در عرض چندماه به بالای 2 میلیون بشکه نفت رسید. توانستیم بازار نفت که خیلیها میخواستند نگذارند را بگیریم. همه شرکتها به ایران هجوم آوردند، آنقدر صف بود هتلهای تهران جا نبود، عدهای که مخالف برجام بودند نیز خیلی عصبانی بودند و شب خوابشان نمیبرد و میگفتند که چرا این همه به تهران میآیند و صف بستند مگر چه خبر است؟»
اما نتیجه صفهایی که روحانی از آنها در پس از برجام سخن میگوید چه شده، پس از اجرای برجام و با وجود اینکه مردم منتظر بودند و زمانی که آمریکا هنوز از برجام خارج نشده بود، بیتعهدی و دبهکردنهای طرف مقابل بهوضوح مشاهده میشد. در این زمان بود که دولت روند حرف درمانی را آغاز کرد و چندسالی این موضوع تداوم یافت.
با سخنان اخیر روحانی بهنظر میرسد که دولت به روند خاطرهسازی و اسطورهسازی از برجام روی آورده است. برجامی که مردم با پوست و استخوان خود نحوه اجرا شدن آن را لمس کردند. امروز هم مشکلات اقتصادی، کشور را فرا گرفته و شاهد چندبرابر شدن قیمت اقلام و کالاهای مصرفی و استراتژیک ایران هستیم.
وضعیت اقتصادی به حدی رسیده است که حالا برخی از جمله «معاون اول رئیس جمهور» از اقتصاد کوپنی و بازگشت به اقتصادی که در زمان قدیم مورداستفاده قرار میگرفت، سخن میگوید. «اسحاق جهانگیری» در این رابطه بیان میکند: «شاید مجبور شویم در برخی کالاها به سمت سهمیهبندی و کوپنی شدن پیش برویم این نظری است که در دولت و خارج از دولت طرفدار دارد.»
آنچه مشخص است امروز از دل خیالبافی و افسانهسازیهای دولت، طرح اقتصاد کوپنی بیرون آمده است.